Ιταλικό δικαστήριο έβαλε “φρένο” στη μεταφορά μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία

Διαβάζεται σε 3'
Ιταλικό δικαστήριο έβαλε “φρένο” στη μεταφορά μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία
AP

To σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι για το μεταναστευτικό βρίσκει σκόπελο πάνω στην ιταλική δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο της Ρώμης δεν επικύρωσε την κράτηση των δώδεκα προσφύγων που είχαν μεταφερθεί στα κλειστά κέντρα της Αλβανίας. Θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Oπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στην Ιταλία σύμφωνα με τους δικαστές.

Αιτία της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα δεν λογίζεται ασφαλής και σύμφωνα με τα όσα είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Ρώμης, όσοι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία από μια τέτοια χώρα, δεν μπορούν να μεταφέρονται στα δυο κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των δώδεκα μεταναστών, για παροχή ασύλου από την Ιταλία.

Προσώρας δηλαδή το σχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι για μαζική εγκατάσταση μεταναστών από την Ιταλία προς την Αλβανία (με τη σύμφωνα, φυσικά, γνώμη της κυβέρνησης Ράμα) βρίσκει σημαντικά εμπόδια.

Και σε πολιτικό επίπεδο πάντως διαφάνηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι η ΕΕ, τουλάχιστον τα περισσότερα κράτη-μέλη, δεν συμφωνούν με τις πολιτικές Μελόνι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Αιχμές του Ταγιάνι

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης να μην επικυρώσει την κράτηση των 12 μεταναστών που βρίσκονται στο δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας.

“Συνηθίζω να σέβομαι τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, αλλά θα ήθελα να τυχαίνουν σεβασμού και οι αποφάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η δημοκρατία βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών. Η δικαστική εξουσία πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους, όχι να τους χρησιμοποιεί για να εμποδίζει την κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί”, δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Το Σάββατο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Αλβανίας αναμένεται να μεταφερθούν στην Ιταλία, με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής.

Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν ήδη επιστρέψει την Πέμπτη διότι επρόκειτο για δύο ανήλικα και δύο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα