Καύσωνες σαρώνουν διαρκώς τον πλανήτη – Προς Γερμανία και Ελβετία το ευρωπαϊκό κύμα
Από τον βόριο και τον νότιο πόλο μέχρι την Ινδία, το Πακιστάν και σήμερα την Ευρώπη, καταγράφονται ακραίες θερμοκρασίες. Γιατί ολοένα και περισσότεροι και μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες πλήττουν τον πλανήτη;
- 19 Ιουνίου 2022 21:33
Ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε πλήθος χωρών ανά τον πλανήτη, με κύματα καύσωνα να έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους το τελευταίο διάστημα από την Ινδία μέχρι την Ευρώπη, προκαλώντας μάλιστα μεγάλες καταστροφές.
Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν μπορούν να αποφευχθούν εάν οι εκπομπές αερίων συνεχίσουν να αυξάνονται, με τον πλανήτη να είναι πλέον αδιαμφισβήτητα σε “κόκκινο συναγερμό”.
Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ολόκληρο τον πλανήτη
Τον Μάρτιο, ο βόρειος και ο νότιος πόλος κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ τον Μάιο τη σκυτάλη πήρε το Δελχί, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόκληση καύσωνα σε έναν πόλο μπορεί να θεωρηθεί ως προειδοποίηση. Όμως τα κύματα καύσωνα και στους δύο πόλους αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο με κλιματική καταστροφή. Από τότε, οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο έχουν δει τον υδράργυρό τους να ανεβαίνει ραγδαία.
Ο καύσωνας που έπληξε την Ινδία και το Πακιστάν τον Μάρτιο, σημείωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία καταγραφής, δηλαδή πριν από 122 χρόνια. Ο καύσωνας συνεχίστηκε σε όλη την υπόλοιπη ήπειρο, προκαλώντας καταστροφές για εκατομμύρια ανθρώπους.
Η άνοιξη έμοιαζε περισσότερο με μεσοκαλόκαιρο στις ΗΠΑ, με τις υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα τον Μάιο. Η Ισπανία είδε τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου στις αρχές Ιουνίου καθώς ο καύσωνας σάρωσε την Ευρώπη, χτυπώντας το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα.
Προς Γερμανία και Ελβετία ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη
Ο καύσωνας που πλήττει εδώ και πολλές ημέρες τη νότια και δυτική Ευρώπη, με ακραίες θερμοκρασίες και δασικές πυρκαγιές, όπως αυτές στην Ισπανία και κοντά στο Βερολίνο, κινείται σήμερα προς την ανατολική Γαλλία και την Ελβετία.
Στη βόρεια Γερμανία, τα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν περάσει όμως η υπόλοιπη χώρα «εξακολουθεί να ιδρώνει», σύμφωνα με τη δημόσια μετεωρολογική υπηρεσία DWD. Το Σάββατο οι μέγιστες θερμοκρασίες, μεταξύ 30-37 βαθμών Κελσίου, καταγράφηκαν στους σταθμούς του Βαχόιζελ-Κίρλαχ. Σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται ότι θα δείξει «μεταξύ 30-38°C».
Λόγω του καύσωνα, η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στο Βρανδεμβούργο, κοντά στο Βερολίνο, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα της κωμόπολης Τροϊενμπρίτσεν εκκενώθηκαν σήμερα – αυτό σημαίνει ότι περίπου 700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, όπως είπε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας Πότσδαμ-Μίτελμαρκ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά αυτή έχει κάψει περίπου 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης γύρω από την κοινότητα.
Στο Παρίσι, η θερμοκρασία έπεσε απότομα στους 16 βαθμούς το πρωί, λόγω της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή. Όμως οι μετεωρολόγοι αναμένουν για σήμερα θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 34-38 βαθμούς στα κεντρικά και τα ανατολικά της χώρας, ενδεχομένως και τους 39°C στην Αλσατία.
Στη γειτονική Ελβετία η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται να σημειωθεί σήμερα. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) στη Γενεύη τα θερμόμετρα έδειχναν 35 βαθμούς. Το Νεσατέλ, στη δυτική Ελβετία, έσπασε το ρεκόρ ζέστης για την εποχή, με 34,7 βαθμούς. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2019 και ήταν 34,1°C.
Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα πέσει ελαφρά αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα αύριο Δευτέρα και την Τρίτη.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής καταστροφής επιστρέφουν στον άνθρωπο
Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποδείξουν ήδη ότι αυτές οι θερμοκρασίες που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ο καύσωνας της Νότιας Ασίας είχε 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να συμβεί λόγω των παρεμβάσεων του ανθρώπου στο κλίμα.
Οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, καθώς προκαλούν άγχος στο σώμα μας άμεσα αλλά και έμμεσα καθώς βλάπτουν τις καλλιέργειες, προκαλούν πυρκαγιές και βλάπτουν ακόμη και τον περιβάλλον χώρο μας, ακόμαι και τους δρόμους ή τα κτίρια.
Οι φτωχοί υποφέρουν περισσότερο, καθώς είναι αυτοί που βγαίνουν στα χωράφια ή στα εργοστάσια ή στο δρόμο χωρίς προστασία εν μέσω καύσωνα, και δεν έχουν την πολυτέλεια του κλιματισμού όταν επιστρέφουν στο σπίτι.
Ο ίδιος ο κλιματισμός είναι μια ακόμη πτυχή του προβλήματος. Η αυξανόμενη χρήση του και η μαζική κατανάλωση ενέργειας απειλούν να επιταχύνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ υπάρχει έκτακτη ανάγκη να μειωθούν επειγόντως.
Οι θάνατοι από τη ζέστη ενώ μπορούν να προληφθούν, αυξάνονται, την ώρα που η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση των κυμάτων καύσωνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών αλλά και του ίδιου του πλανήτη που “φλέγεται” είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατές, ενώ η ανάγκη για δράση έτσι ώστε να περιοριστεί η καταστροφή στο κλίμα για να συνεχίσει να υπάρχει το ανθρώπινο είδος, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις