Καυχιέται ο Τραμπ – “Με παρακαλάνε για τους δασμούς”

Διαβάζεται σε 5'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ Alex Brandon/AP Photo

“Εμπρηστικές” δηλώσεις Τραμπ για το πώς υποδέχθηκαν διάφορες χώρες ανά τον κόσμο τους “ανταποδοτικούς” δασμούς του. Στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου η Κίνα.

Αντιδράσεις προκαλούν οι νέες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Τρίτης (08/04), αναφορικά με τους δασμούς. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως χώρες από όλο τον κόσμο «πεθαίνουν να κάνουν συμφωνία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την επιβολή των λεγόμενων «ανταποδοτικών» δασμών που ανακοίνωσε στις 2 Ιουλίου.

«Αυτές οι χώρες μας παίρνουν τηλέφωνο, με “γλείφουν” (χρησιμοποίησε την αμερικανική έκφραση “kissing my ass”). Πεθαίνουν να κλείσουν μια συμφωνία… “Σας παρακαλούμε, κύριε, ας κλείσουμε μια συμφωνία. Θα κάνουμε τα πάντα”», είπε για τα κράτη με τα οποία συνομιλεί η κυβέρνησή του.

Ο Τραμπ δεν δίστασε να επιτεθεί και σε μέλη του ίδιου του κόμματός του, τα οποία έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τις πολιτικές του στον τομέα του εμπορίου. «Βλέπω κάποιον αντάρτη Ρεπουμπλικανό, έναν τύπο που θέλει να κάνει επίδειξη, να λέει: “Πιστεύω ότι το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις”», ανέφερε. «Αφήστε με να σας πω κάτι: δεν διαπραγματεύεστε όπως διαπραγματεύομαι εγώ».

“Η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι τέλους”

Η ομιλία του Τραμπ έγινε με φόντο τις έντονες μεταπτώσεις στις αγορές και την αυξανόμενη ανησυχία για πιθανή ύφεση, ως συνέπεια των δασμών που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, με το Πεκίνο να υπόσχεται σήμερα «αυστηρά και ισχυρά» μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα.

Οι δασμοί σε προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ από διάφορες χώρες, ύστερα από νέα αύξηση το περασμένο σαββατοκύριακο, αυξήθηκαν περαιτέρω αμέσως μετά τα μεσάνυχτα (07:01 ώρα Ελλάδας). Τα κινεζικά προϊόντα, που αποτελούν βασικό στόχο, υπόκεινται πλέον σε συνολικούς δασμούς 104%.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε σήμερα λόγο για «το αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα του κινεζικού λαού στην ανάπτυξη». «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αυστηρά και ισχυρά μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα νόμιμα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση δασμών για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό και ποτέ δεν θα αποδεχθεί αυτού του είδους το μπούλινγκ», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λιν Τζιαν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και με αμοιβαίο όφελος, δήλωσε ο Λιν.

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε επίσης σήμερα ότι έχει «ισχυρή βούληση» να ανταπαντήσει στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικό τρόπο αντίμετρα και θα πολεμήσει μέχρι τέλους εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να συνεχίσουν την κλιμάκωσή (τους) των περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών μέτρων», δήλωσε το υπουργείο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση. «Η Κίνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού».

Γερμανία: “Ταχύτερα του αναμενόμενου” εξελίσσεται το σπιράλ δασμών και αντιδασμών

Παράλληλα, “ταχύτερα από το αναμενόμενο” εξελίσσεται το σπιράλ δασμών και αντι-δασμών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιεργκ Κούκις, ο οποίος προέβλεψε μεταξύ άλλων ότι μία από τις συνέπειες θα είναι η μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 15% και ζήτησε προσέγγιση με την Κίνα και ταχεία επικύρωση της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur.

«Οι δασμοί είναι πάντα επιβλαβείς και για τις δύο πλευρές. Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Γιεργκ Κούκις νωρίτερα σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει βελτίωση της κατάστασης μέσω διαπραγματεύσεων. Το Βερολίνο ωστόσο στηρίζει απολύτως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Κούκις τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ ενός αμοιβαίου ανοίγματος αγορών με την Κίνα και υπέρ της ταχύτερης δυνατής επικύρωσης της συμφωνίας της ΕΕ με τη Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη), αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει κινηθεί με καθυστέρηση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ θα έχει σοβαρές συνέπειες και υιοθέτησε υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου για μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά περίπου 15%. Ο κ. Κούκις προέβλεψε επίσης κίνδυνο ύφεσης για τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα περιόριζε τη δυνατότητα μείωσης φόρων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα