Κακοκαιρία Boris: Σαρώνουν οι φονικές πλημμύρες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Διαβάζεται σε 4'
Κακοκαιρία Boris: Σαρώνουν οι φονικές πλημμύρες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Στιγμιότυπο από την επέλαση της κακοκαιρίας Boris στην Τσεχία AP Photo/Petr David Josek

Η κακοκαιρία Boris σαρώνει την Ευρώπη και τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλοί συνεχίζουν να αγνοούνται. Τεράστιες καταστροφές σε Αυστρία Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία.

Χάος συνεχίζουν να προκαλούν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις από την καταιγίδα Boris.

Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης από πλημμύρες στην Αυστρία, ενώ ένας άνθρωπος πνίγηκε στην Πολωνία. Στη Ρουμανία, έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ αρκετοί παραμένουν αγνοούμενοι στην Τσεχία.

Ο ποταμός Πέρσλινγκ, παραπόταμος του Δούναβη, έχει υπερχειλίσει. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, που μπορεί να φτάσουν τα 150-200 λίτρα νερό ανά τ.μ.

Πλημμύρες στο Jesenik της Τσεχίας
Πλημμύρες στο Jesenik της Τσεχίας AP Photo/Petr David Josek

Η επαρχία της Αυστρίας γύρω από τη Βιέννη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής, με τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να μιλούν για «μια πρωτοφανή ακραία κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Kłodzko, Πολωνία AP Photo/Krzysztof Zatycki

Στην Τσεχία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική, καθώς ορισμένες περιοχές έχουν δεχθεί το ύψος βροχής τριών μηνών μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Οι εκκενώσεις είναι σε εξέλιξη και τέσσερα άτομα παραμένουν αγνοούμενα — τρία άτομα σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από ποταμό στη Βόρεια Μοραβία και ένας άνδρας που παρασύρθηκε από ρέμα στη Νότια Μοραβία.

Ο δήμαρχος του χωριού Σλομποζία Κονάκι, στη νοτιοανατολική περιοχή Γκαλάτσι της Ρουμανίας, δήλωσε ότι 700 σπίτια έχουν πλημμυρίσει. «Αυτή είναι μια καταστροφή επικών διαστάσεων», δήλωσε ο Εμίλ Δραγκομίρ. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στο Γκαλάτσι το Σάββατο, ενώ ένας πέμπτος θάνατος επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.

Στην Αυστρία, η κυβερνήτης Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε ότι ένας πυροσβέστης πέθανε ενώ αντλούσε νερό από ένα πλημμυρισμένο υπόγειο. Ανέφερε ότι όλη η επαρχία της Κάτω Αυστρίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής. Αρκετά τρένα έχουν ακυρωθεί, τμήματα του υπόγειου σιδηρόδρομου της Βιέννης έχουν κλείσει, και τουλάχιστον ένας αυτοκινητόδρομος έχει πλημμυρίσει.

Γιατί η κακοκαιρία Boris είναι τόσο καταστροφική;

Η κακοκαιρία Boris έχει προκαλέσει ήδη τεράστιες ποσότητες βροχής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με περαιτέρω καταιγίδες να αναμένονται μέχρι τουλάχιστον και σήμερα, Δευτέρα (16/9). Το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, ψυχρές αέριες μάζες από τον βορρά αναμείχθηκαν με υγρασία που ανέβηκε από τα ασυνήθιστα ζεστά νερά της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Δεύτερον, μια περιοχή χαμηλής πίεσης έχει παγιδευτεί σε ένα μπλοκαρισμένο καιρικό μοτίβο, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται ανάμεσα σε υψηλή πίεση τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά, με αποτέλεσμα να παραμένει στάσιμη.

Πλημμύρες στην Πολωνία
Πλημμύρες στην Πολωνία EPA/Maciej Kulczynski POLAND OUT

Μετά τις ακραίες πλημμύρες του 2021, το Δίκτυο Απόδοσης Καιρικών Φαινομένων (World Weather Attribution Network) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του κλίματος αυξάνει την πιθανότητα και την ένταση τέτοιων φαινομένων στην Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα