Καλιφόρνια: Η φωτιά εξαπλώνεται κατά 5.000 στρέμματα την ώρα

Διαβάζεται σε 4'
Φωτιές στην Καλιφόρνια
Φωτιές στην Καλιφόρνια AP

Αδιανόητη περιβαλλοντική καταστροφή, για ακόμη μια χρονιά, αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια με την καταστροφική φωτιά που καίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία -την έβδομη μεγαλύτερη- αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια.

Η φωτιά καίει για 13η ημέρα και η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται συγκλονίζει. Χαρακτηριστικές είναι οι μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά εξαπλώνεται κατά 5.000 στρέμματα την ώρα.

Έχοντας μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 1,4 εκατ. στρέμματα γης, η πυρκαγιά που ονομάστηκε “Park Fire” είχε περιοριστεί μόνο κατά 10% από το πρωί της Κυριακής, δήλωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της πολιτείας Cal Fire.

Περίπου 3.700 πυροσβέστες δίνουν μάχη με την πυρκαγιά, η οποία τροφοδοτείται από το απόκρημνο έδαφος και τις ριπές του ανέμου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φωτιά από τα δεκάδες ενεργά μέτωπα πυρκαγιών που μαίνονται στις ΗΠΑ, από τα οποία έχουν καεί περίπου 8 εκατ. στρέμματα, σύμφωνα με το Εθνικό Διυπηρεσιακό Κέντρο Πυρόσβεσης.

Φωτιές στην Καλιφόρνια
Φωτιές στην Καλιφόρνια AP

“Οι ακραίες συνθήκες της φωτιάς αυτής εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για τους πυροσβέστες. Προς το παρόν εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτα”, παρά τις προσπάθειες κατάσβεσης που καταβάλλουν περίπου 2.500 άνθρωποι, πάνω από δέκα ελικόπτερα και πολλά αεροσκάφη, σύμφωνα με την υπηρεσία CalFire.

“Η ‘Park Fire’ εξακολουθεί να μαίνεται πολύ έντονα λόγω του απόκρημνου εδάφους και των ανέμων (…) που προκαλούν μεγάλη ενίσχυση” του μετώπου, διευκρίνισε η CalFire.

Ωστόσο η υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι αναμένονται χαμηλότερες θερμοκρασίες και περισσότερη υγρασία στην περιοχή, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 42χρονο ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς, ο οποίος εθεάθη να σπρώχνει και να ρίχνει σε φαράγγι αυτοκίνητο που είχε πάρει φωτιά.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τετάρτη κοντά στο Τσίκο, στην κομητεία Μπιουτ, και μέσα σε μερικές ώρες κατέστρεψε τεράστια περιοχή της, όπως και στην γειτονική της κομητεία Τεχάμα.

Κάηκαν 134 κτίρια

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, 134 κτίρια έχουν καεί μέχρι στιγμής, ενώ ο καπνός από τη φωτιά έχει φτάσει και στις γειτονικές πολιτείες.

Όπως κι άλλοι κάτοικοι, η Τζούλια Γιάρμποου είδε το σπίτι της να γίνεται στάχτη. “Αυτό απέμεινε από το σπίτι μου”, δήλωσε στο CBS, δείχνοντας τα ερείπια του σπιτιού της από τα οποία εξακολουθούσε να βγαίνει καπνός.

Η τεράστια αυτή δασική πυρκαγιά προκαλεί άσχημες αναμνήσεις στους κατοίκους της πόλης Παραντάιζ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την Τσίκο και όπου 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2018 στην πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

Φωτιές στην Καλιφόρνια AP

Λόγω της πολύ γρήγορης εξάπλωσης της “Park Fire”, η Παραντάιζ τελεί τώρα σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η εκκένωσή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την μεγάλη αυτή πυρκαγιά και έδωσε οδηγία στην ομάδα του να κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την κατάσβεσή της, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η “Park Fire” είναι η μεγαλύτερη φωτιά από τα δεκάδες ενεργά μέτωπα πυρκαγιών που μαίνονται στις ΗΠΑ, από τα οποία έχουν καεί πάνω από περίπου 8 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με το Εθνικό Διυπηρεσιακό Κέντρο Πυρόσβεσης.

Στην πολιτεία του Όρεγκον, μαίνονται αρκετές πυρκαγιές, μεταξύ των οποίων η Durkee Fire, η οποία έχει κατακάψει πάνω από 1,1 εκατομμύριο στρέμματα στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας, σύμφωνα με τις αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα