Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ: Δύο αντίθετα οράματα για το μέλλον της Αμερικής

Διαβάζεται σε 9'
Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ
Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ Brynn Anderson, Laurence Kesterson, Alex Brandon/AP Photo, JIM LO SCALZO/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς θα μοιάζουν οι ΗΠΑ αν εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις και πώς αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ; Οι θέσεις των δύο υποψηφίων για οικονομία, δημοκρατία, μετανάστευση, δικαιώματα, πολέμους και περιβάλλον.

Η Αμερική που “βλέπει” στο πολιτικό όραμά της η Κάμαλα Χάρις ουδεμία σχέση έχει με την “πατρίδα” που ονειρεύεται να ανοικοδομήσει από τα “ηθικά συντρίμμια” της ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ κορυφώνεται καθώς σε λιγότερο από 20 ημέρες οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν αν θα εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ ή αν θα δώσουν την ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να καθίσει ξανά στο Οβάλ Γραφείο.

Σε μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις όχι μόνο για την αμερικανική ήπειρο αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, οι πολίτες των ΗΠΑ καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στην Αμερική της Κάμαλα Χάρις και την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ. Πώς θα μοιάζουν οι ΗΠΑ αν εκλεγεί κάθε ένας από τους δύο υποψήφιους και φυσικά αν κάνει πράξη όσα οραματίζεται;

Οικονομία

Η υποψήφια των Δημοκρατικών εστιάζει στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, τη στήριξη όσων επιθυμούν να αγοράσουν πρώτη κατοικία και την επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για γονείς. Σύμφωνα με τον Guardian, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να μειώσει τους φόρους για εκατομμύρια οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ στηρίζει την ύπαρξη φοροελαφρύνσεων για επιχειρηματίες και μικρομεσαίους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Αν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ταυτίζονται οι οικονομικές πολιτικές Χάρις και Τραμπ είναι η κατάργηση των φόρων στα φιλοδωρήματα. Στον εμπορικό τομέα, η Χάρις θέλει να κινηθεί στο μονοπάτι της κυβέρνησης Μπάιντεν δίνοντας έμφαση στους δασμούς και τους περιορισμούς στις εξαγωγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έναντι της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχει αναδείξει τη σημασία των κυβερνητικών επενδύσεων σε υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την άλλη, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να “εξαφανίσει τον πληθωρισμό και να κάνει την Αμερική προσιτή ξανά”. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θέλει χαμηλότερα επιτόκια και κατά καιρούς έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να έχει λόγο στις αποφάσεις της. Παράλληλα, όπως αναφέρει το BBC, ο Τραμπ διαμηνύει ότι οι μαζικές απελάσεις μεταναστών που σκοπεύει να διενεργήσει θα αποσυμφορήσουν την αγορά στέγης. Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι προτάσεις του για μαζικές απελάσεις και δασμούς θα μπορούσαν να κάνουν τις τιμές να εκτοξευτούν. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «άνθρωπο των δασμών», παρουσιάζοντάς τους ως λύση για πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Αμβλώσεις

Πριν ακόμα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, η Χάρις είχε επικρίνει έντονα τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς για την “κρίση υγείας”, όπως είχε πει, που δημιούργησαν καταστρατηγώντας τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Ως υποψήφια, η Χάρις έχει θέσει τα δικαιώματα στην άμβλωση στο επίκεντρο της εκστρατείας της και συνεχίζει να υποστηρίζει τη νομοθεσία που θα κατοχυρώνει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, έχει δεσμευτεί να προστατεύσει την πρόσβαση στην αντισύλληψη και σε θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Ο Τραμπ από την άλλη δηλώνει περήφανος για τους τρεις δικαστές που διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, οι οποίοι είχαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση, μια απόφαση του 1973 γνωστή ως Roe v. Wade., αλλά αναγνωρίζει το εκλογικό κόστος αυτών των αποφάσεων. Ο ίδιος έχει πει ότι η πρόσβαση στις αμβλώσεις θα πρέπει να καθορίζεται από τις πολιτείες. Έχει επίσης δηλώσει ότι, αν κερδίσει τις εκλογές, θα κάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση δωρεάν για τις γυναίκες, χωρίς όμως να έχει δώσει λεπτομέρειες. Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο έχουν επανειλημμένα μπλοκάρει νομοθεσία που θα προστατεύει την IVF. Πρόσφατα, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος αποκάλεσε τον εαυτό του “πατέρα της εξωσωματικής γονιμοποίησης” (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).

Δημοκρατία

Η Kάμαλα Χάρις θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ άμεση απειλή για τη δημοκρατία. Έχει υπογραμμίσει την εμπειρία της ως εισαγγελέας σε αντίθεση με τον καταδικασμένο για 34 κακουργήματα Τραμπ, σχετικά με τις προσπάθειές του να επηρεάσει το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής του 2016. Ο Τραμπ από την άλλη δεν παύει να επαναλαμβάνει τον ψευδή ισχυρισμό του ότι  η εκλογική του ήττα το 2020 από τον Τζο Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας. Φυσικά, έχει αρνηθεί να δηλώσει εάν θα αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024, υποστηρίζοντας (και πάλι) πως ο μόνος τρόπος να χάσει είναι αν υπάρξει νοθεία. Μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “Sunday Morning Futures” του Fox News την Κυριακή (13/10), όταν ερωτήθηκε αν αναμένει να επικρατήσει χάος την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ζητήσει την ανάπτυξη του στρατού εναντίον των πολιτών. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα απονείμει χάρη στους καταδικασθέντες για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Μετανάστευση

Κατά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης Μπάιντεν οι συλλήψεις στα νότια σύνορα των ΗΠΑ έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ αλλά τελευταία έχουν μειωθεί σημαντικά. Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις ήταν υπεύθυνη για τη μετανάστευση και οι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, την κατηγορούν για την κατάσταση στα σύνορα, χαρακτηρίζοντάς τα “ανεξέλεγκτα” λόγω των πολιτικών του Μπάιντεν. Ωστόσο, η Χάρις ισχυρίζεται πως ο λόγος που το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί ουσιαστικά είναι ο ίδιος ο Τραμπ και οι πιέσεις που άσκησε στους Ρεπομπλικανούς προκειμένου να μπλοκάρουν στη Γερουσία μία διακομματική συμφωνία που θα ενίσχυε τις διαδικασίες ασύλου και τους πόρους στα σύνορα. Η Χάρις έχει ζητήσει συνολική μεταρρύθμιση των διαδικασιών για την απόκτηση ιθαγένειας για τους παράτυπους μετανάστες και ειδικά για όσους έφτασαν στις ΗΠΑ ως παιδιά.

Το μεταναστευτικό αποτελεί το “δυνατότερο” χαρτί του Ντόναλντ Τραμπ και η αντιμεταναστευτική ρητορική, το αγαπημένο του αφήγημα. Σε περίπτωση που εκλεγεί για δεύτερη φορά έχει υποσχεθεί να διενεργήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων στην ιστορία των ΗΠΑ. Έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει αρκετές αμφιλεγόμενες πολιτικές από την πρώτη του θητεία, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων “Remain in Mexico”, “Title 42” και την απαγόρευση ταξιδιών από αρκετές μουσουλμανικές χώρες. Επιπλέον, έχει προτείνει την κατάργηση της ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από παράτυπους μετανάστες – μια πρόταση που οι ειδικοί λένε ότι δύσκολα θα επιβιώσει στο δικαστήριο – και την επιβολή “ιδεολογικών ελέγχων” για τους μετανάστες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και με τη χρήση εξωφρενικών επιχειρημάτων έχει προσπαθήσει να καλλιεργήσει τον φόβο στους πολίτες λέγοντας πως οι ΗΠΑ απειλούνται από την εισβολή μεταναστών που “δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας“.

Εξωτερική πολιτική

Η Χάρις έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει την Ουκρανία “για όσο χρειαστεί”. Παράλληλα, έχει υποσχεθεί, αν εκλεγεί, να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα θα κερδίσουν “τον ανταγωνισμό για τον 21ο αιώνα”. Είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος της λύσης των δύο κρατών για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και έχει ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο Τραμπ επιθυμεί οι ΗΠΑ να αποδεσμευτούν από συγκρούσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στο παρελθόν έχει διαβεβαιώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες μέσω διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, μια κίνηση που, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, θα ενίσχυε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τελικά η Ουκρανία θα αναγκαζόταν απλώς να παραδοθεί στη Ρωσία. Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή που “βράζει”, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει δηλώσει πως τάσσεται στο πλευρό του Ισραήλ. Στις ΗΠΑ, έχει υποστηρίξει μια επιθετική αντιμετώπιση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.

Σε μια δεύτερη θητεία, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα υιοθετήσει ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, παρόλο που έχει επαινέσει τον πρόεδρό της, Σι Τζινπίνγκ.

Κλίμα και ενέργεια

Η Κάμαλα Χάρις έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η κλιματική κρίση προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και αποτελεί σοβαρή απειλή για τον πλανήτη.

Ως αντιπρόεδρος, η Kάμαλα Χάρις συνέβαλε στην ψήφιση του νόμου Inflation Reduction Act, που αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Ο νόμος προέβλεπε επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, ο νόμος επέκτεινε και τη χρήση ορυκτών καυσίμων, κάτι που η Χάρις υπερασπίστηκε στη δημόσια συζήτηση της τον Σεπτέμβριο με τον Τραμπ. Παράλληλα, η Χάρις δεν είναι πλέον αντίθετη με το fracking, μια μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου που καταδικάζουν οι περιβαλλοντολόγοι.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ η κλιματική κρίση είναι “μυθική” και “ακριβή απάτη”. Στην προεκλογική του εκστρατεία, συνοψίζει τη θέση του με τη φράση: “Πετρέλαιο, πετρέλαιο, πετρέλαιο”. Στόχος του ο καθαρός αέρας για τους Αμερικανούς (;) αλλά και η κατάργηση περιβαλλοντικών κανονισμών, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι ιδιαίτερα αντίθετος στην αιολική ενέργεια, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν πουλιά, προκαλούν καρκίνο και “τρελαίνουν τις φάλαινες”.

Όπλα

Η Κάμαλα Χάρις έχει θέσει ως βασική της δέσμευση την πρόληψη της ένοπλης βίας, και τόσο η ίδια όσο και ο Τιμ Γουόλτζ – και οι δύο ιδιοκτήτες όπλων – συχνά υποστηρίζουν αυστηρότερους νόμους. Ωστόσο, προτάσεις όπως η επέκταση των ελέγχων ιστορικού ή η απαγόρευση των ορισμένων όπλων απαιτούν τη στήριξη του Κογκρέσου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τοποθετηθεί ως ένθερμος υπερασπιστής του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην οπλοκατοχή. Μιλώντας στην Εθνική Ένωση Όπλων τον Μάιο, δήλωσε ότι είναι ο καλύτερος φίλος τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα