Κάμαλα Χάρις: Ποιες είναι τελικά οι πολιτικές της προτάσεις;

Διαβάζεται σε 7'
H Kamala Harris
H Kamala Harris AP Photo Brynn Anderson

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αντικατέστησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην κορυφή του προεδρικού ψηφοδελτίου. Οι μέχρι τώρα γνωστές της, θέσεις.

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις πρέπει να πραγματοποιήσει πραγματικά ένα “σπριντ” της τελευταίας στιγμής για να πείσει τους ψηφοφόρους να την εκλέξουν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου, μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας.

Το κόμμα των Δημοκρατικών επικύρωσε επίσημα στο συνέδριο του στο Σικάγο ότι η Κάμαλα Χάρις είναι η υποψήφια της παράταξης για την προεδρία στις εκλογές κάτι που έπρεπε απλά να επιβεβαιωθεί, τύποις. Το ζεύγος Ομπάμα άλλωστε έσπευσε να στηρίξει την υποψηφιότητά της αναφέροντας πως “η Αμερική είναι πλέον έτοιμη για την πρόεδρο Κάμαλα Χάρις”. “Η Χάρις είναι έτοιμη για τη δουλειά, πέρασε όλη της τη ζωή μαχόμενη γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη να ακουστούν”, τόνισε ο 63χρονος σήμερα Ομπάμα αφήνοντας αιχμές εναντίον του Τραμπ. “Δεν χρειαζόμαστε τέσσερα ακόμη χρόνια με νταηλίκι, ανικανότητα και χάος. Έχουμε ξαναδεί το έργο και όλοι ξέρουμε ότι το σίκουελ είναι συνήθως χειρότερο”, είπε χαρακτηριστικά για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

“Η ελπίδα επιστρέφει”, σημείωσε και η Μισέλ Ομπάμα. “Η περιορισμένη και στενόμυαλη άποψή του για τον κόσμο τον έκανε να απειλείται από δύο σκληρά εργαζόμενους, με υψηλή μόρφωση, επιτυχημένους ανθρώπους που επίσης τύχαινε να είναι μαύροι”, ήταν το μήνυμα της Μισέλ Ομπάμα, αναφερόμενη στον σύζυγό της και τη Χάρις και απαντώντας στις αιτιάσεις του Τραμπ πως οι παράτυποι μετανάστες που περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ “κλέβουν” τις “δουλειές για μαύρους”. Υποτιμώντας και τους μετανάστες, αλλά και τους αφροαμερικανούς.

Πέραν της στήριξης των Ομπάμα και της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών των Δημοκρατικών, η Χάρις δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκφράσει αναλυτικά τις πολιτικές της θέσεις, κάτι που δημιουργεί “αγωνία” στο στρατόπεδό της καθώς δεν έχει και τεράστια χρονικά περιθώρια μπροστά της.

Είναι δεδομένο πως μετά το Συνέδριο των Δημοκρατικών θα ξέρουμε περισσότερα για την ατζέντα της, καθώς η διαδικασία θα κλείσει με την κεντρική της ομιλία όπου θα ξεδιπλώσει αναλυτικότερα όλα τα επιχειρήματά της. Για την ώρα, αυτά που γνωρίζουμε για τις θέσεις της, είναι τα παρακάτω:

Οικονομία:

Στην πρώτη σημαντική της ομιλία η Χάρις ανακοίνωσε τον μεγαλεπήβολο στόχο της να χτίσει 3 εκατομμύρια νέες κατοικίες σε τέσσερα χρόνια, προτείνοντας φορολογικά κίνητρα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους κατασκευαστές κατοικιών για να επιτευχθεί το όλο πλάνο. Είπε ακόμη πως θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα παρέχει στους αγοραστές έως και 25.000 δολάρια για προκαταβολή για την πρώτη τους κατοικία.

Παράλληλα, προτίθεται να αυξήσει σε 28% τον εταιρικό φόρο –από 21% που είναι σήμερα– εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Το παραπάνω δήλωσε εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου της. Ο Τζέιμς Σίνγκερ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα είναι μέρος “ενός δημοσιονομικά υπεύθυνου τρόπου για να επιστραφούν χρήματα στις τσέπες των εργαζομένων και να διασφαλιστεί ότι δισεκατομμυριούχοι και μεγάλες εταιρείες θα πληρώσουν το μερίδιό τους”. Επί των ημερών του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ είχε μειώσει σε 21% τον εταιρικό φόρο, από 35%.

Ακόμη, η Χάρις έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει την υπόσχεση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν να μην αυξήσει τους φόρους σε πολίτες που κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια τον χρόνο. Έχει δεσμευθεί ακόμη να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και πως θα προσπαθήσει να εξαλείψει τους φόρους για τα φιλοδωρήματα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση.

Μένει να δούμε τις θέσεις της σχετικά με τους δασμούς και το εμπόριο, ενώ εκτιμάται πως θα τηρήσει κάποιες πρακτικές προστατευτισμού που ακολούθησε και ο Μπάιντεν.

Αμβλώσεις και δικαιώματα αναπαραγωγής:

Η Χάρις ήταν η πιο ένθερμη υποστηρίκτρια της  κυβέρνησης Μπάιντεν για τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Έχει επισκεφθεί κλινική αμβλώσεων σε μια κίνηση συμβολικού επιπέδου ενώ έχει κάνει εκστρατεία για την υπεράσπιση της “αναπαραγωγικής ελευθερίας”. Προτίθεται να καταργήσει τον περιορισμό των ομοσπονδιακών κονδυλίων για τις αμβλώσεις, ενώ έχει αναφέρει πως θα θα αγωνιστεί για την πρόσβαση σε δομές γονιμότητας, για εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με κρατική πρόνοια. Ωστόσο δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τα παραπάνω πλάνα της.

Παιδική φροντίδα:

Ως αντιπρόεδρος η Χάρις ήταν αυτή που εξέφρασε το σχέδιο του Μπάιντεν για μείωση του κόστους φροντίδας των παιδιών για περισσότερες από 100.000 οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Τώρα, προτείνει μια επέκταση των επιδομάτων για τα παιδιά οικογενειών χαμηλού εισοδήματος ώστε να μπορούν να λάβουν έως και 6.000 δολάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του νέου μωρού τους. Θέλει επίσης να επαναφέρει την πρόταση του Μπάιντεν από το 2021 για επίδομα που προσέφερε 3.600 δολάρια ετησίως ανά παιδί ηλικίας κάτω των 5 ετών και 3.000 δολάρια για παιδιά που είναι μεγαλύτερα (ηλικίας 6-17).

Υγειονομική περίθαλψη:

Η Χάρις έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ασθενείς. Μερικές από τις προτάσεις της περιλαμβάνουν τον περιορισμό της τιμής της ινσουλίνης στα 35 $ για κάθε ασθενή, όχι μόνο για τους ηλικιωμένους, καθώς και τον περιορισμό των εξόδων από την τσέπη του ασθενή στα 2.000 δολάρια ετησίως. Ακόμη, θα εκκινήσει συζητήσεις για τον τερματισμό των “ιατρικών χρεών” που έχουν εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, αν και δεν είναι σαφές το πώς θα το καταφέρει.

Οπλοκατοχή:

Σε προεκλογικές ομιλίες της, η Χάρις είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την ψήφιση πολλών μέτρων ασφαλείας γύρω από την οπλοκατοχή, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτικών ελέγχων του ιστορικού του υποψήφιου αγοραστή ενός όπλου, αλλά και την αλλαγή των νόμων για την κατοχή επιθετικών όπλων. Είναι η επόπτρια αυτή τη στιγμή του Γραφείου Πρόληψης Βίας για τη χρήση όπλων στον Λευκό Οίκο, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός εθνικού κέντρου για να βοηθήσει στην εφαρμογή νόμων που στοχεύουν στην πάταξη της εμπορίας όπλων χωρίς άδεια.

Μετανάστευση:

Η Χάρις έχει δεσμευθεί πως οι πολιτικές της θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ αλλά και πως θα κάνει βήματα για την απόδοση υπηκοότητας. Στις προτάσεις της περιλαμβάνει την αύξηση των υπαλλήλων των συνοριακών περιπολιών, και την επένδυση στον έλεγχο της εμπορίας ανθρώπων και στις δύο πλευρές των συνόρων. Έχει πει ακόμη πως θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να κλείνουν τα σύνορα σε περίπτωση που εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός μεταναστών στη χώρα αλλά και θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την απόδοση ασύλου στα αιτήματα που εκκρεμούν. Ακόμη, έχει δεσμευτεί πως θα εργαστεί για την πάταξη εμπορίας της φαιντανύλης, χρήση της οποίας γίνεται ευρέως σε γκέτο σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Ποινική δικαιοσύνη:

Σε αυτό το κομμάτι η Χάρις, πρώην εισαγγελέας και η ίδια, δεν έχει ακόμη παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της. Ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο είχε ταχθεί κατά της θανατικής ποινής. Ωστόσο, όταν εξελέγη γενική εισαγγελέας στην Καλιφόρνια,  το γραφείο της υποστήριξε ότι η θανατική ποινή θα έπρεπε να ισχύει “υπό αυστηρές προϋποθέσεις” και άσκησε έφεση κατά μιας δικαστικής απόφασης που θα τερμάτιζε ουσιαστικά τη θανατική ποινή στην πολιτεία. Από καιρό πάντως έχει δεσμευθεί πως θα πάρει πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στη φυλάκιση για άτομα που έχουν καταδικαστεί για μη βίαια εγκλήματα. Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται η επαγγελματική κατάρτιση και η ψυχολογική υποστήριξη από το κράτος. Ακόμη, έχει αναφέρει πως προτίθεται να μεταρρυθμίσει την αστυνόμευση και τις τακτικές της Αστυνομίας, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Εξωτερική πολιτική:

Και σε αυτό το πεδίο δεν έχει αναπτύξει αναλυτικά τις θέσεις της. Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζει να αποτελεί βασικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους, η Χάρις είπε ότι ενώ πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη του, ανησυχεί “σοβαρά”, “για το μέγεθος του δράματος στη Γάζα που έχει να κάνει με τον θάνατο πάρα πολλών αθώων πολιτών”. Πρόσφατα είχε συνάντηση με ηγέτες του Αδέσμευτου Κινήματος που κάνουν έκκληση για εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ, κάτι που πάντως θεωρείται σχεδόν απίθανο.

Τέλος, η Χάρις δεν έχει ακόμη διευκρινίσει πώς οι θέσεις της σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία μπορεί να διαφέρουν από αυτές του Μπάιντεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα