Καναδάς: Ακραίες συνθήκες πυρκαγιάς στην Αλμπέρτα – 25.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν

Διαβάζεται σε 2'
Φωτιά στον Καναδά
Φωτιά στον Καναδά (φωτογραφία αρχείου) X@AB_EmergAlert

Η πόλη Τζάσπερ της Αλμπέρτα και τo Εθνικό Πάρκο στα καναδικά Βραχώδη Όρη βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο ανατολικό τμήμα του πάρκου.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται οι επαρχίες Αλμπέρτα και Βρετανική Κολομβία, στον δυτικό Καναδά, όπου εκατοντάδες εστίες φωτιάς χαρακτηρίζονται ακόμη ανεξέλεγκτες και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σώσουν υποδομές στρατηγικής σημασίας από τις φλόγες, ιδίως αγωγό πετρελαίου, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές έχουν φθάσει τις 433 στη Βρετανική Κολομβία και τις 176 στην Αλμπέρτα, με την κυβέρνηση της επαρχίας να κάνει λόγο για “ακραίες συνθήκες πυρκαγιάς”. Πάνω από δέκα φωτιές μαίνονται στην περιοχή του Φορτ Μακμέρι, κόμβο παραγωγής πετρελαίου από ασφαλτική άμμο.

Χθες, Τετάρτη η πύρινη λαίλαπα έφτασε στην πόλη Τζάσπερ, όπου τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ, που είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στα καναδικά Βραχώδη Όρη.

“Προτεραιότητα της πόλης Τζάσπερ και των Πάρκων του Καναδά είναι η ασφάλεια του προσωπικού, των κατοίκων και των επισκεπτών μας”, ανέφερε το Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ σε ανακοίνωσή του την Τρίτη. “Αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια αγχωτική στιγμή και εκτιμούμε την υπομονή, καθώς πρόκειται για μια εξελισσόμενη και πολύπλοκη κατάσταση”.

 

Οι πυροσβέστες “εργάζονται για να περισώσουν όσα περισσότερα κτίρια είναι δυνατόν και να προστατεύσουν υποδομής κρίσιμης σημασίας, όπως εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων, τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις (και) τον Trans Mountain Pipeline (σ.σ. αγωγός που μπορεί να μεταφέρει ως και 890.000 βαρέλια πετρελαίου από το Έντμοντον στο Βανκούβερ), ανέφερε η υπηρεσία εθνικών πάρκων του Καναδά μέσω Facebook.

Η ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας του αέρα ανάγκασε πολίτες και πυροσβέστες που δεν διέθεταν αναπνευστήρες να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την πόλη Χίντον, σε απόσταση περίπου 100 χλμ., πρόσθεσε η υπηρεσία.

Πάντως οι αρχές ανέμεναν βροχές κατά τόπους μέσα στις επόμενες ώρες, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει ανάσα στους πυροσβέστες.

“Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την πόλη και την κοινότητα του Τζάσπερ, περιορίζοντας την ανάπτυξη της πυρκαγιάς προς την πόλη, τον αυτοκινητόδρομο 16 και τις κρίσιμες υποδομές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Πάρκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα