Καναδάς: Ρεκόρ μεγαλύτερης έκτασης που κάηκε μέσα σε ένα έτος – Ανησυχία για την ατμόσφαιρα
"Άνευ προηγουμένου" έχει χαρακτηριστεί η κατάσταση στον Καναδά, εξαιτίας των κατστροφικών πυρκαγιών, φτάνοντας το ρεκόρ μεγαλύτερης έκτασης που έχει καεί σε ένα έτος. Η ποιότητα του αέρα είναι επικίνδυνη, με τον καπνό να φτάνει και εκτός καναδικών συνόρων.
- 29 Ιουνίου 2023 14:48
Ο Καναδάς από τις αρχές του καλοκαιριού πλήττεται από ιδιαίτερα καταστροφικές φωτιές, οι οποίες έχουν σημαντικές επιτπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των ανθρώπων. Η ένταση των πυρκαγιών είναι τόσο μέγαλη, που ο καπνός την Τετάρτη (28/6) είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι τη Δυτική Ευρώπη, όπως συνέβη και στις αρχές Ιουνίου. Μάλιστα, φέτος καταγράφηκε στη χώρα η χειρότερη αντιπυρική περίοδος στην σύγχρονη ιστορία της.
Οι φλόγες έχουν κάψει πάνω από 20 εκατομμύρια στρέμματα σε όλο τον Καναδά, 21 φορές πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 χρόνων, όπως αναφέρει το BBC.
Αυτή τη στιγμή, 483 πυρκαγιές “σαρώνουν” τη χώρα, εκ των οποίων οι 250 θεωρούνται εκτός ελέγχου.
Το προήγουμενο ρεκόρ, για το μεγαλύτερο ποσοστό εκτάσεων που κάηκαν από φωτιές στον Καναδά, καταγράφηκε το 1989 με περισσότερες από 11.000 πυρκαγιές να πλήττουν τη χώρα. Αν και φέτος έχουν σημειωθεί 3.000, η ένταση και η έκτασή τους είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ο καπνός από τις πυργκαγιές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος
Από την Τετάρτη (28/6) έως και την Πέμπτη (29/6), στις περιοχές της Οττάβα και του Τορόντο, η ποιότητα του αέρα αναμένεται να είναι στο επίπεδο “υψηλού κινδύνου” για τη υγεία των ανθρώπων, με αυτούς που είναι σε ευάλωτες ομάδες να χρειάζεται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Μάλιστα, στο Γουίντσορ, στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, ο αέρας χαρακτηρίστηκε ως “πολύ υψηλού κινδύνου”.
Χθες (28/6), σε κάποιες περιοχές του Κεμπέκ, όπου στην περιοχή καταγράφηκαν 115 πυρκαγιές, μερικά πυροσβεστικά ελικόπτερα, δεν μπορούσαν να απογειωθούν για ρίψεις νερού αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας της πυκνότητας του καπνού από φωτιά σε δασική έκταση.
Η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus της ΕΕ (CAMS) ανακοίνωσε ότι οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν 160 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, τους περισσότερους από το 2014, σημειώνοντας ρεκόρ.
Ο καπνός αυτός κατάφερε “να ταξιδέψει” και πέρα από τα καναδικά σύνορα. Μεταξύ Κάνσας – Κεντάκι, όπου ζουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, την Τετάρτη (28/6), οι κάτοικοι έλαβαν προειδηποιήσεις για την ποιότητα του αέρα.
Ο καπνός αυτός κατάφερε να φτάσει και στην Ευρώπη. Η CAMS δήλωσε ότι έχει ταξιδέψει ανατολικά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Στις ΗΠΑ, σε περιοχές του Ιλινόις, ο αέρας χαρακτηρίστηκε “πολύ ανθυγιεινός”, με τα σχολεία του Σικάγο να αναγκάζονται να πραγματοποιούν τα καλοκαιρινά προγράμματα σε εσωτερικούς χώρους, αντί εξωτερικών.
Το Σικάγο, μαζί με το Ντιτρόιτ και τη Μινεάπολη, κατατάσσονται στις πρώτες περιοχές με τα χειρότερα επίπεδα ποιότητας αέρα στον κόσμο.
Άνευ προηγουμένου η κατάσταση στον Καναδά
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στον Καναδά, μέχρι στιγμής φέτος, είναι “άνευ προηγουμένου” για την περίοδο δασικών πυρκαγιών, που τυπικά διαρκεί από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το BBC.
Επιστήμονες αναφέρουν ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται το ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό κλίμα για τα φυσιολογικά επίπεδα.
Η κατάσταση αυτή πρόκειται να διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, με κίνδυνο να εκδηλωθούν πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές –από τη δυτική ακτή της επαρχίας Βρετανικής Κολομβίας έως τον Ατλαντικό Καναδά στα ανατολικά-.
“Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών σε άγρια εδάφη και δημιουργεί μεγαλύτερες περιόδους πυρκαγιών στον Καναδά“, δήλωσε ο Michael Norton, γενικός διευθυντής του North Forestry Center στο Τμήμα Φυσικών Πόρων του Καναδά.
Οι σφοδρές φωτιές ανάγκασαν περισσότερους από 120.000 ανθρώπους να εκκενώσουν τις περιοχές, όπου διαμένουν, σε όλη τη χώρα μέχρι σήμερα.
Ορισμένες πυρκαγιές έχουν τυλίξει στις φλόγες τους σπίτια και περιουσίες.
Πυροσβέστες από άλλες χώρες έχουν φτάσει στον Καναδά
Πέραν των τοπικών πυροσβεστών, ο Καναδάς έχει χρησιμοποιήσει και τον στρατό του σε όλη τη χώρα, προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Σχεδόν 1.500 πυροσβέστες από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής, της Γαλλίας, του Μεξικού, της Ισπανίας και της Χιλής, έχουν σπεύσει για να βοήθησουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο Καναδάς την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ, αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές, η οποία διευκολύνει τις δύο χώρες να βοηθούν η μία την άλλη, καθώς μάχονται με τις αντίστοιχες πυρκαγιές.
Ο πρωθυπουργός ΤζάστινΤριντό χαρακτήρισε την κατάσταση των πυρκαγιών στη χώρα ως “δύσκολη και σπαρακτική”.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις