Καντίροφ: Ο σκληρός πολέμαρχος του Πούτιν απασφάλισε – Παραδοχή ήττας ή μπλόφα;

Καντίροφ: Ο σκληρός πολέμαρχος του Πούτιν απασφάλισε – Παραδοχή ήττας ή μπλόφα;
O Ramzan Kadyrov AP

Ο Καντίροφ είναι βασικός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τον διόρισε ηγέτη της ρωσικής δημοκρατίας του Βορείου Καυκάσου το 2007. Οι νέες δηλώσεις του προκαλούν προβληματισμό.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο διορισμένος από το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας, άσκησε κριτική στην ηγεσία του ρωσικού στρατού, μετά την αντεπίθεση των δυνάμεων της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας.

Ο πολέμαρχος του Κρεμλίνου, δήλωσε πως ο Πούτιν “ίσως να μη γνωρίζει τα πάντα”, σχετικά με τις πολεμικές πρακτικές και τους σχεδιασμούς που έχουν αναπτυχθεί και για τη πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

“Έχουν γίνει λάθη και νομίζω πως εξ αιτίας αυτών των λαθών, θα υπάρξουν και τα ανάλογα αποτελέσματα”, ανέφερε ο ίδιος σε ηχητικό απόσπασμα που μεταδόθηκε μέσω Telegram τη Κυριακή, όπως μεταδίδει ο Guardian. Ο επικεφαλής της Τσετσενίας δήλωσε πάντως σίγουρος ότι ο έλεγχος της περιοχής του Χαρκόβου, θα ανακτηθεί.

“Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εγώ ο Ραμζάν Καντίροφ, σας δηλώνω επίσημα ότι όλες αυτές οι πόλεις θα επιστραφούν πίσω. Άλλοι 10.000 μαχητές από την Τσετσενία θα φτάσουν στην Οδησσό στο εγγύς μέλλον”, διαβεβαίωσε.

“Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική, θα αναγκασθώ να μιλήσω με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και την ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την πραγματική κατάσταση. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί έκπληξη, θα μπορούσα να πω”, πρόσθεσε ο Καντίροφ, ένας πρώην αντάρτης που έγινε σύμμαχος του Κρεμλίνου για τη διακυβέρνηση της Τσετσενίας. Ο ίδιος έχει μια μεγάλη παραστρατιωτική ομάδα υπό τις διαταγές του και θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός.

Υπό τη διακυβέρνησή του, έχει κατηγορηθεί για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως διώξεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ, ενώ έχει κατηγορηθεί για πολιτικές δολοφονίες αντιπάλων του που ζουν στην Ευρώπη.

Παρά την απόπειρα της Μόσχας να φιμώσει την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών, οι ήττες στο πεδίο της μάχης έχουν προκαλέσει γκρίνια και αντιδράσεις, με τον Πούτιν να φέρεται να αντιμετωπίζει μεγάλο πονοκέφαλο σχετικά με τη πορεία των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, και ιδίως στις περιοχές που κατάφερε σε πρώτο χρόνο να ελέγξει.

Πολλές μονάδες από την Τσετσενία έχουν συμμετάσχει στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και ενώ ο Καντίροφ είναι φαινομενικά υπερ-πιστός στη Μόσχα, είναι μια από τις λίγες ρωσικές πολιτικές προσωπικότητες των οποίων τα μηνύματα δεν ελέγχει πλήρως το Κρεμλίνο, αναφέρει ο Guardian.

Ο ίδιος ο Πούτιν δεν απάντησε ποτέ στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία μέσα σε λίγους μήνες, όπως είχε ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να κάνει, τον Φεβρουάριο. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ρώσος ηγέτης είπε πως “η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα” κατά τη διάρκεια του πολέμου, ωστόσο δεν έχει δοθεί προς τη κοινή γνώμη ο πραγματικός αριθμός των απωλειών. Το Σάββατο, την ημέρα που ανακοινώθηκε η ουκρανική αντεπίθεση, ο Πούτιν εγκαινίαζε ένα θεματικό πάρκο στη Μόσχα, γεγονός για το οποίο κατηγορήθηκε στα social media.

Σημειώνεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ραμζάν Καντίροφ ανέφερε σε βίντεο στο Telegram πως εξετάζει τη προοπτική ενός “διαλείμματος” από τη θέση του, πυροδοτώντας εικασίες σχετικά με τις προθέσεις του, αν δηλαδή σκοπεύει να παραιτηθεί, ή να ζητήσει περισσότερη εύνοια από το Κρεμλίνο.

Ο Καντίροφ έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τη πιο πρόσφατη συνάντησή τους να λαμβάνει χώρα στις 5 Αυγούστου στο Σότσι. Ωστόσο, οι τωρινές δηλώσεις του δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς και στο παρελθόν έχει ακολουθήσει ανάλογη τακτική, εκβιάζοντας.

Ο Anton Barbashin, διευθυντής σύνταξης του Riddle Russia, χαρακτήρισε “περίεργη” τη στιγμή που επέλεξε να μιλήσει ο Καντίροφ. Σε κάθε περίπτωση, η απόσυρση των στρατευμάτων του από την Ουκρανία, θα ήταν μεγάλη απώλεια για το Κρεμλίνο.

Ο ίδιος φέρεται να ταξίδεψε στην Ουκρανία τον Μάρτιο, όπου μέλη της στρατιωτικής του δύναμης μάχονται μαζί με τακτικές ρωσικές δυνάμεις. Παράλληλα, βοήθησε στο να στρατολογηθούν μαχητές.

“Να περιμένουν έκπληξη”

Παρόλα αυτά, τα παραπάνω ενδέχεται να είναι μια μπλόφα που διακινείται από τη ρωσική πλευρά, που ούτως ή άλλως αρέσκεται στο να κρατά τις κινήσεις και τις προθέσεις της σε θολό τοπίο.

Το βράδυ της Δευτέρας, το ρωσικό πρακτορείο TASS έδωσε στη δημοσιότητα τηλεγράφημα, σύμφωνα με το οποίο ο Καντίροφ και η ομάδα του των μαχητών του “Akhmat”, ετοιμάζουν μια “ενδιαφέρουσα έκπληξη” για τις ουκρανικές δυνάμεις. Το TASS αναφέρει πως τα παραπάνω αποδίδονται στον ίδιο τον ηγέτη της Τσετσενίας, σε μήνυμα που ανέβηκε και πάλι στο Telegram και έρχεται σε συνέχεια των παραπάνω.

Σύμφωνα με τον Καντίροφ, “όλες οι ενέργειες των μαχητών σχεδιάζονται με ακρίβεια – χωρίς αναποδιές ή έκτακτες ανάγκες”. Ο επικεφαλής της Τσετσενίας σημείωσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση “προχωρά με επιτυχία στην περιοχή ευθύνης των τσετσενικών δυνάμεων, χάρη στη γενναιότητα και τον ηρωισμό των Τσετσένων μαχητών, καθώς και στην καλή συνεργασία με τις τακτικές δυνάμεις”, όπως μεταδίδει πάντα το TASS.

Τα παραπάνω απηχούν το γεγονός ότι ενδεχομένως ο ίδιος αναβαθμίστηκε στο πεδίο της μάχης, ή πως ακολουθεί μια στρατηγική που σχεδιάζεται από το Κρεμλίνο, ως απάντηση στην αντεπίθεση του Κιέβου.

Επιβεβαιώνεται η αντεπίθεση των Ουκρανών

Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός φέρεται να έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών που είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που δημοσιεύσει η Monde, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, δήλωσε για τον πόλεμο ότι εισήλθε στο “τρίτο στάδιο” και οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες θα έχουν αποτέλεσμα “χιονοστιβάδας” μέχρι την ήττα του ρωσικού στρατού.

Για την ώρα ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχόλιο, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν από αρκετές πόλεις. Η “δύσκολη κατάσταση” επιβεβαιώθηκε και από έναν εκ των ηγετών  των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, τον Ντένις Πουσίλιν, ο οποίος δήλωσε πως τα πράγματα δεν πάνε το ίδιο καλά στο μέτωπο, προσθέτοντας ωστόσο πως “οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν καλά”.

“Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ο αντίπαλος προσπαθεί να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές”, είπε ο Πουσίλιν στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, κάνοντας λόγο για “μαζικούς βομβαρδισμούς”. Η κατάσταση, αν και “δύσκολη”, παραμένει “υπό έλεγχο”, υποστήριξε, λέγοντας ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις “προωθούνται σε ορισμένες ζώνες”, χωρίς να τις κατονομάσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα