Κάποια σκαθάρια ζουν επειδή καίγονται τα δάση
Διαβάζεται σε 4'Καθώς τα άλλα ζώα τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες, αυτά τα σκαθάρια τρελαίνονται για τις πυρκαγιές. Η απίστευτη ιστορία τους.
- 14 Σεπτεμβρίου 2024 19:31
Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τα κύματα καύσωνα που κάθε καλοκαίρι κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους, η χώρα μας όπως και πολλές άλλες, γειτονικές και μη, βρίσκονται αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές, mega fires και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Η παραπάνω κατάσταση είναι κακή για όλους (σχεδόν), εκτός από ένα συγκεκριμένο είδος σκαθαριών.
Ο λόγος για τα σκαθάρια Melanophila.
Αυτά τα έντομα, τα οποία έχουν περίπου το μέγεθος σπόρων κολοκύθας, είναι πυροφιλή – δηλαδή, αγαπούν τη φωτιά. Στην πραγματικότητα εξαρτώνται από αυτήν για την αναπαραγωγή τους. Όταν τα περισσότερα ζώα φεύγουν για να σωθούν από τις πυρκαγιές, τα έντομα αυτά πετούν προς τις φλόγες, συνευρίσκονται ανάμεσα στα κάρβουνα και γεννούν αυγά.
Από τα αυγά αυτά εκκολάπτονται προνύμφες που μοιάζουν με σκουλήκια και τρέφονται με το μόλις καμένο ξύλο.
Το συγκεκριμένο “φλογερό όργιο” μπορεί να ακούγεται σαν μια απαίσια ιδέα, αλλά όπως αναφέρει το Vox, για αυτά τα ζωύφια έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα. Όταν τα δάση τυλίγονται στις φλόγες, δεν υπάρχουν πολλά αρπακτικά που τρώνε έντομα, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η συμπεριφορά αυτή των εντόμων έχει διατηρηθεί, λένε οι επιστήμονες.
Πώς τα σκαθάρια της φωτιάς βρίσκουν φλόγες
Αν και τα συγκεκριμένα σκαθάρια δεν έχουν κάποιο αξιοσημείωτο εξωτερικό χαρακτηριστικό, έχουν μία εντυπωσιακή ανατομία. Όπως τα οικιακά συστήματα ασφαλείας και τα γυαλιά νυχτερινής όρασης, τα σώματά τους περιέχουν αισθητήρες υπερύθρων.
Αυτοί οι αισθητήρες – γνωστοί ως αισθητήρια όργανα του λάκκου – βρίσκονται στην κάτω πλευρά των εντόμων και ανιχνεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία αποτελεί υποκατάστατο της θερμότητας, κατευθύνοντάς τα απευθείας προς τη φωτιά.
Χρησιμοποιώντας αισθητήρες στις κεραίες τους, αυτά τα σκαθάρια είναι επίσης σε θέση να ανιχνεύουν τον καπνό και μάλιστα από τεράστιες αποστάσεις.
Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας τη δεκαετία του 1940, το σύννεφο καπνού από τα τσιγάρα που άναβαν οι οπαδοί προσέλκυε τακτικά ένα σμήνος σκαθαριών Melanophila, το οποίο εξόργιζε φυσικά τους θεατές των αγώνων, σύμφωνα με τον συγγραφέα Jame Agee στο βιβλίο του Fire Ecology of Pacific Northwest Forests. Δεδομένου ότι τα τσιγάρα δεν εκπέμπουν πολλή θερμότητα, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο καπνός ήταν αυτός που μπορεί να τα προσέλκυε.
Μια μελέτη του 2012 υποδηλώνει ότι αυτά τα σκαθάρια της φωτιάς μπορούν να “αντιληφθούν” μεγάλες πυρκαγιές από απόσταση περίπου 80 μιλίων, ή περίπου όσο η απόσταση μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας. Έτσι, συχνά όπου υπάρχει φωτιά, υπάρχουν και τα σκαθάρια Melanophila.
“Οι δασοπυροσβέστες μισούν αυτά τα σκαθάρια”, ανέφερε ο Lynn Kimsey, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια και διευθυντής του Μουσείου Εντομολογίας Bohart, αναφέροντας πως “όταν εργάζεσαι σε μια γραμμή πυρκαγιάς, ειδικά γύρω από δέντρα που καίγονται, τα σκαθάρια εμφανίζονται σε σμήνη και τους τσιμπάνε”.
Τα τσιμπήματα, όπως αναφέρει το άρθρο, μοιάζουν λίγο με τσίμπημα μέλισσας και μερικές φορές οι πυροσβέστες φορούν πέπλα μελισσών για να προστατευτούν.
Γιατί αυτά τα σκαθάρια αναζητούν την καμένη γη
Όταν τα αρσενικά σκαθάρια φτάνουν σε μια δασική πυρκαγιά, έχουν μόνο ένα πράγμα στο μυαλό τους: το σεξ.
Τα έντομα συχνά κρύβονται σε ένα δέντρο “κοντά σε φλεγόμενο ή πυρακτωμένο ξύλο ή καυτές στάχτες”, εξήγησαν οι ερευνητές, και όταν βρίσκουν ένα θηλυκό, “προσπαθούν να ζευγαρώσουν εν θερμώ”. Στη συνέχεια, τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους κάτω από το φλοιό των καμένων δέντρων.
Η απλούστερη εξήγηση για το γιατί επιλέγουν τα φρεσκοσκαμμένα δάση είναι ότι οι απόγονοί τους, οι προνύμφες των σκαθαριών, μπορούν να επιβιώσουν μόνο στο ξύλο των καμένων δέντρων. Όταν ένα δέντρο έχει καεί, έχει αδύναμο ή ανύπαρκτο αμυντικό σύστημα, επιτρέποντας στα σκαθάρια να διαπεράσουν εύκολα το ξύλο κάτω από το φλοιό. “Τα σκαθάρια μπορούν να μπουν εκεί μέσα και να τραφούν ελεύθερα”, εξήγησε ο Kimsey.
Επιπλέον, τα περισσότερα έντομα τείνουν να αποφεύγουν τις πρόσφατα καμένες περιοχές, οπότε όταν τα μικρά σκαθάρια της φωτιάς γεννιούνται, έχουν λιγότερο ανταγωνισμό για τροφή. Αυτές οι περιοχές έχουν επίσης συνήθως λιγότερα αρπακτικά έντομα, όπως τα πουλιά.
Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο “κυνηγούν” τις πυρκαγιές είναι ότι οι προνύμφες σκαθαριών μπορεί να αναπτύσσονται ταχύτερα σε φρεσκοκαμμένες περιοχές. Η θερμότητα επιταχύνει την ανάπτυξη, σαν μια θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι τα σκαθάρια μπορούν να παράγουν περισσότερα μωρά σε λιγότερο χρονικό διάστημα.