Καρφώματα για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

default image

Με ονόματα των υπευθύνων για τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν απαντά στις κατηγορίες κατά του προσώπου του για το γεγονός ότι δέχτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Ο Χανς Άχελ εκτιμά ότι δεν πρόκειται για κρίση του ευρώ αλλά για κρίση χρέους

Σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον ότι είχε δεχτεί την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ως υπουργός Οικονομικών της τότε κυβέρνησης Σρέντερ, ο σοσιαλδημοκράτης Χανς Άχελ ρίχνει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν.

“Είχα ταχθεί υπέρ της ένταξης της Ελλάδας επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν στήριζαν την ένταξη αυτή μέσω των Εκθέσεών τους.

Υπεύθυνοι για τις Εκθέσεις ήταν οι Wim Duisenberg, Otmar Issing και Pedro Solbes, πολιτικά πρόσωπα που χαίρουν μέχρι σήμερα μεγάλης εκτίμησης. Όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών, Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων ακολούθησαν τις υποδείξεις τους”, διευκρινίζει ο Άχελ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι “η Ελλάδα κατέβαλε μεγάλες και επιτυχημένες προσπάθειες υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη με στόχο την ένταξη στην ΟΝΕ. Οι προσπάθειες αυτές συνδέθηκαν με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Όλοι τότε στην Ευρώπη – με πρώτη την ΕΚΤ και την Κομισιόν – πιστεύαμε ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι θα μπορούσε να ενταχθεί, όπως και η Ιταλία”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στον Κώστα Σημίτη, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”, επισήμανε ότι έχασε στη συνέχεια τις εκλογές και η συντηρητική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία επέστρεψε δριμύτερη στην κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών και στην πελατειακή πολιτική με δανεικά.

Διαπιστώνει ακόμα ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν πληρώνει, αλλά κερδίζει από τα πακέτα βοήθειας. “Γεγονός είναι πάντως ότι έχουμε αναλάβει από κοινού με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης – και με τα άλλα κράτη της γης, όσον αφορά το ΔΝΤ – μεγάλα ρίσκα. Το εάν χρειαστεί να πληρώσουμε, θα κριθεί από την επιτυχία των μέτρων”, επισήμανε.

Βάσει των εκτιμήσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, “δεν πρόκειται για μία κρίση του Ευρώ, αλλά για κρίση χρέους και για την συνεχιζόμενη κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πλήττονται κράτη με διαφορετικά νομίσματα, ακόμη και εντός Ευρώπης”.

Σημειώνει, τέλος, ότι “κρίση του ευρώ θα υπάρξει, τη στιγμή που θα επιτρέψουμε την κατάρρευση της Ευρωζώνης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα