Κάρολος: Το σαρδάμ με τη Μπουλουμπίνα και η αναφορά στη πριγκίπισσα Αλίκη
Ο Πρίγκιπας Κάρολος στην αντιφώνηση στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρουσία του στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έκλεισε τον λόγο του με στίχους από τον Εθνικό Ύμνο.
- 24 Μαρτίου 2021 21:36
Ο πρίγκιπας Κάρολος κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση,ευχαρίστησε αρχικά για την πρόσκληση “σε αυτόν τον υπέροχο εθνικό εορτασμό”.
“Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης” είπε χαρακτηριστικά για να σταθεί στην ελληνική καταγωγή του και συγκεκριμένα, στη γιαγιά του.
“Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος “Δικαία των Εθνών” από το Ισραήλ”, είπε στη συνέχεια.
“Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα. Τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Σε αυτό δεν είμαι μόνος. Ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας” υπογράμμισε ο πρίγκιπας Κάρολος.
“Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει”, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε δε και στο τον χάρτη αειφορίας “Terra Carta” που θα υπογράψει με τον Κώστα Μπακογιάννη.
“Σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μας είναι ισχυροί” υπογράμμισε.
Στο τέλος της ομιλίας του, είπε στα ελληνικά: “Χαίρε ω χαίρε ελευθερία. Ζήτω η Ελλάς”.
Πάντως, στα social media σχολιάστηκε και το σαρδάμ του, όταν αποκάλεσε τη Μπουμπουλίνα… Μπουλουμπίνα.
Το μπέρδεμά του έγινε στο σημείο που ανέφερε πως “στις σελίδες της ιστορίας, μαζί με τους Έλληνες ήρωες της επανάστασης, καταγράφονται τα ονόματα Βρετανών, που συγκινήθηκαν βαθιά από αυτό το πνεύμα του Φιλελληνισμού και συμμετείχαν στον αγώνα. Μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Μιαούλη, τον Κανάρη και τη Μπουμπουλίνα, διαβάζουμε για τους Γκόρντον, Κόχρεην, Τσωρτς και Κόδριγκτον. Ωστόσο, ο θρίαμβος της Ελλάδας δεν οφείλεται σε έναν ήρωα, αλλά στο εξαιρετικό θάρρος και το σθένος του λαού της – και σε ό,τι ένας Βρετανός ιστορικός αποκάλεσε “θεϊκή φλόγα που άναψε στην ψυχή των Ελλήνων”. Εάν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να αγωνιστεί, μπροστά σε φοβερά δεινά, και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δεν θα είχε κατακτηθεί ποτέ η ανεξαρτησία”.
Το σαρδάμ στο 2.50 του παρακάτω βίντεο:
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις