Κάθε μέρα, δύο Αϊλάν. Το εξώφυλλο της Liberation αναδεικνύει την τραγωδία στο Αιγαίο

default image

Με μια φωτογραφία ενός μικρού παιδιού να κείτεται στην παραλία κάποιου ελληνικού νησιού, η γαλλική εφημερίδα έρχεται να θυμίσει στη ναρκωμένη ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πως τα δάκρυα που έριξε για τον μικρό Αϊλάν δεν ξέπλυναν ούτε το πρόβλημα, ούτε τις ευθύνες της

Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα που η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν έκανε το γύρο του κόσμου. Η γαλλική liberation αφιερώνει το κεντρικό της θέμα σε ένα φωτορεπορτάζ για γερό στομάχι. Το γαλλικό έντυπο βρέθηκε στην Ελλάδα και κατέγραψε τις εικόνες του θανάτου με δεκάδες άψυχα κορμιά προσφύγων, μικρών παιδιών στη θάλασσα και τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Όταν στις 2 Σεπτεμβρίου η εικόνα του άψυχου κορμιού ενός μικρού παιδιού κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες ήταν εκείνοι που αντέδρασαν και ακόμη περισσότεροι εκείνοι που δάκρυσαν και έγραψαν μία ή δύο κουβέντες για τον πόνο και την δυσαρέσκεια που τους προκαλεί η εικόνα.

 

Έκτοτε, το πρόβλημα των προσφύγων δεν εξαφανίστηκε, ούτε οι ροές προς τα ελληνικά νησιά μειώθηκαν και ακόμη χειρότερα δεν σταματήσαμε να θρηνούμε περισσότερους νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους καταγράφονται πια ως αριθμοί ακόμη περισσότερα παιδιά. Και κάπως έτσι, όπως σημειώνει το φύλλο της γαλλικής Liberation, η λέξη “τραγωδία” κοντεύει να χάσει τη σημασία της.

Ο ελληνικός λαός και πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, αισθάνονται ολοένα και περισσότεροι πως είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν και καλούνται να λάβουν δράση στο πρόβλημα. Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες χώρες, χώρες της κεντρικής  Ευρώπης που δεν έχουν υποδεχτεί ακόμη ούτε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη τη βοήθεια της κατά τα άλλα πολιτισμένης γηραιάς ηπείρου, οργανώνουν διαδηλώσεις κατά των προσφύγων και τρέμουν στην ιδέα πως οι άνθρωποι που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο έρχονται με σκοπό να “σβήσουν” την χριστιανοσύνη από τη χώρα τους.

Πηγή: Liberation

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα