Κένυα: Νεκροί διαδηλωτές από αστυνομικά πυρά – Σκηνές απόλυτου χάους στις διαμαρτυρίες

Διαβάζεται σε 4'
Κένυα: Νεκροί διαδηλωτές από αστυνομικά πυρά – Σκηνές απόλυτου χάους στις διαμαρτυρίες
AP

Νεκροί από σφαίρες αστυνομικών και εκτεταμένη βία στις διαδηλώσεις κατά των φορολογικών αυξήσεων στην Κένυα.

Με αίμα βάφτηκαν οι σημερινές διαδηλώσεις στο Ναϊρόμπι εναντίον του νέου νομοσχεδίου για την αύξηση των φόρων, ενώ και σε άλλες πόλεις της Κένυας εκτυλίσσονται σκηνές απόλυτου χάους. Στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά όταν ομάδα ατόμων κατάφερε να περάσει τα οδοφράγματα της αστυνομίας προσπαθώντας να εισβάλλει στο κοινοβούλιο όπου ψηφιζόταν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο ενώ τμήματα του κοινοβουλίου πυρπολήθηκαν. Δημοσιεύματα αναφερουν πως ορισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στην αίθουσα της Γερουσίας.

Διαδηλωτές φαίνεται να μεταφέρουν τραυματία που έχει δεχθεί πιθανότατα σφαίρα. Ναϊρόμπι, Κένυα AP Photo Brian Inganga

Η κυβέρνηση αναπτύσσει τον στρατό απέναντι στις “βίαιες διαδηλώσεις”

Η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε τον στρατό για να βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις, γράφει η εφημερίδα Daily Nation που επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν την αστυνομία “ως απάντηση στην έκτακτη ανάγκη για την ασφάλεια που προκλήθηκε από τις συνεχιζόμενες βίαιες διαδηλώσεις” σε όλη τη χώρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από “καταστροφές και εισβολές σε ζωτικής σημασίας υποδομές”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Αντεν Μπάρε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ανάμεσα στους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν κατά του φορολογικού νομοσχεδίου φέρεται να ήταν και η ακτιβίστρια Αούμα Ομπάμα, ετεροθαλής αδερφή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το CNN.

Με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και καταστολή η αστυνομία κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές από το κτίριο του κοινοβουλίου και οι βουλευτές φυγαδεύτηκαν μέσα από υπόγεια τούνελ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Ναϊρόμπι και απευθύνουν έκκληση για ψυχραιμία. Αξιωματούχοι από χώρες Βρετανία, ΗΠΑ και Γερμανία εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τη βία στις διαδηλώσεις και κάλεσαν και όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση στην Κένυα από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας και κάλεσε τους διαδηλωτές να είναι ειρηνικοί, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ. “Είναι πολύ σημαντικό τα δικαιώματα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ειρηνικά, να γίνονται σεβαστά”, δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

“Γεγονότα που συνιστούν προδοσία” οι διαδηλώσεις, λέει ο πρόεδρος της Κένυας

Ο Πρόεδρος της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, χαρακτήρισε τις σημερινές διαδηλώσεις ως  “γεγονότα που συνιστούν προδοσία”, αναφέρει το ΒΒC.

Μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος o Ρούτο διαμήνυσε πως οι διαδηλώσεις “καπελώθηκαν”, και προειδοποιεί τους “σχεδιαστές, χρηματοδότες και ενορχηστρωτές τους, συνεργούς της βίας και της αναρχίας”.

Για την ανάπτυξη του στρατού σε όλη τη χώρα, στο πλευρό των αστυνομικών δυνάμεων, ο ίδιος πρόσθεσε πω “αυτό σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής στον τρόπο που ανταποκρινόμαστε σε τέτοιες απειλές για την εθνική ασφάλεια”.

“Η σημερινή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών, την καταστροφή περιουσιών και την έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς,” επεσήμανε ο Ρούτο.

Έκκληση για διεθνή παρέμβαση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Περιστατικά εκτεταμένης βίας σημειώθηκαν και σε άλλες πόλλες και κωμοπόλεις της Κένυας με πολλούς να ζητούν την παραίτηση του Ουίλιαμ Ρούτο. 

Ο ηγέτης της κενυατικής αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών και απηύθυνε έκκληση για διάλογο και διεθνή παρέμβαση, μετέδωσε το κενυατικό ειδησεογραφικό δίκτυο KTN News.

AP Photo

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρούτο κέρδισε τις εκλογές πριν από περίπου δύο χρόνια με την υποστήριξη των μην προνομιούχων πολιτών της Κένυας να αποτελεί σημαντικό μέρος των πολιτικών του δεσμεύων. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει όλο και περισσότερο την κυβέρνηση και οι πολίτες της χώρας ακόμα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συνέλθουν από τα απανωτά οικονομικά σοκ που προκλήθηκαν από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα δύο συναπτά έτη ξηρασίας και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο, προωθώντας το για τρίτη ανάγνωση από τους βουλευτές. Το επόμενο βήμα είναι να σταλεί στον πρόεδρο για υπογραφή. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη συγκέντρωση επιπλέον 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους ως μέρος μιας προσπάθειας να ελαφρυνθεί το βαρύ χρέος της Κένυας.

Διαδηλωτές φαίνεται να μεταφέρουν τραυματία που έχει δεχθεί πιθανότατα σφαίρα. Ναϊρόμπι, Κένυα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα