Κι όμως, “διαζύγιο” παίρνουν και τα πουλιά!

Κι όμως, “διαζύγιο” παίρνουν και τα πουλιά!
Πτηνά πάνω σε κλαδί δέντρου (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, το διαζύγιο υφίσταται και στον κόσμο των πουλιών.

Όλοι ξέρουν ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες. Όταν δύο άνθρωποι ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να πορευτούν μαζί στη ζωή -ασυμφωνία χαρακτήρων θα έλεγε κανείς- τότε τραβάνε χωριστούς δρόμους, παίρνοντας διαζύγιο. Αυτό ξέρουμε ότι ισχύει για τον ανθρώπινο κόσμο. Ωστόσο, το ζωικό βασίλειο δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει ποτέ!

Tο διαζύγιο λοιπόν, δεν είναι προνόμιο μόνο των ανθρώπων, αλλά και… των πουλιών!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πουλιά έχουν μόνο ένα σύντροφο στη ζωή τους, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μίας αναπαραγωγικής περιόδου, αν όχι περισσότερο, αγγίζοντας ποσοστό 90%, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Παρόλα αυτά, μερικές φορές συμβαίνει ένα μονογαμικό πουλί να έχει διαφορετικό σύντροφο για μια επόμενη αναπαραγωγική περίοδο, αν και ο αρχικός –“πρώην” – σύντροφος παραμένει ζωντανός: μια συμπεριφορά που ονομάζεται “διαζύγιο”.

Μέχρι πρότινος οι μελέτες, για τους λόγους που τα πουλιά παίρνουν διαζύγιο, κατέληγαν ότι “χωρίζουν” συγκεκριμένα είδη ή ομάδες πτηνών. Τώρα, όμως, οι ειδικοί διαπίστωσαν, μετά από έρευνα ενός ευρέους φάσματος πουλιών, ότι οι βασικές αιτίες του διαζυγίου είναι δύο: οι μεταναστεύσεις σε μακρινές αποστάσεις και η αρσενική…ανηθικότηταπετώντας από κανάρα σε κανάρα δηλαδή…

Ερευνητές στην Κίνα και τη Γερμανία περιγράφουν πώς άντλησαν δεδομένα που είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν σχετικά με τα ποσοστά διαζυγίων για 232 είδη πτηνών με δεδομένα θνησιμότητας και αποστάσεις μετανάστευσης. Ακόμη, πραγματοποίησαν μια ανάλυση με βάση τις εξελικτικές σχέσεις μεταξύ των ειδών, για να λάβουν υπόψη την επίδραση της κοινής καταγωγής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα είδη με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά διαζυγίων έτειναν να συνδέονται στενά μεταξύ τους, ένα εύρημα που ισχύει και για είδη με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά διαζυγίων. Παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε για την αρσενική “απιστία”.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η υψηλότερα ποσοστά “ανηθικότητας” αρσενικών πουλιών συσχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων, κάτι που δεν ισχύει για την θηλυκή “απιστία”.

“Όταν ένα αρσενικό πτηνό είναι πολυγαμικό, αυτή η συμπεριφορά εκλαμβάνεται ως μειωμένη δέσμευση, καθώς η προσοχή και οι πόροι του μοιράζονται σε πολλά θηλυκά. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τον κάνει λιγότερο ελκυστικό ως σύντροφο, και επομένως πιο πιθανό να «χωρίσει» την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο. Από την άλλη πλευρά, ένα αρσενικό μπορεί να ενισχύσει τη φυσική του κατάσταση, ζευγαρώνοντας με πολλά θηλυκά”, δήλωσε ο Zitan Song, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας στο Max Planck Institute of Animal Behavior στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα