Κι όμως, υπάρχει μια βιομηχανία που βλέπει θετικά τους δασμούς Τραμπ
Διαβάζεται σε 4'
Παγκόσμια αγωνία κυριαρχεί για τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς. Ωστόσο, ένας τομέας πιστεύει πως ο αντίκτυπος θα είναι θετικός.
- 02 Απριλίου 2025 21:24
Καθώς οι αμερικανικές βιομηχανίες βρίσκονται σε μεγάλη αγωνία για τις επικείμενες ανακοινώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, υπάρχει ένας τομέας που διακρίνει μια πιθανή θετική πλευρά: η βιομηχανία της Μεγάλης Τεχνολογίας (Big Tech).
Εδώ και χρόνια, όπως αναφέρει το POLITICO, οι γίγαντες της Silicon Valley παραπονιούνται για τους ξένους κανονισμούς που επιβάλλονται στις πλατφόρμες τους – φόρους, πρόστιμα και περιορισμούς που δεν υφίστανται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επιβάλλονται από άλλες μεγάλες κυβερνήσεις.
Τώρα, οι εκπρόσωποι συμφερόντων του τεχνολογικού κλάδου ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την πολιτική των δασμών του ως εργαλείο πίεσης για να αντιδράσει σε αυτά τα μέτρα.
Έτσι, ενώ πολλές αμερικανικές βιομηχανίες εκφράζουν ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ, οι γίγαντες της τεχνολογίας είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι αυτοί οι δασμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους ωφελήσουν.
“Οι δασμοί είναι ένα εργαλείο στη φαρέτρα μας”
«Πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες από τους εμπορικούς μας εταίρους, αν δεν προσφέρουν στους εξαγωγείς μας δίκαιη μεταχείριση στις αγορές τους», δήλωσε ο Μάθιου Σρούερς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Υπολογιστών και Βιομηχανίας Επικοινωνιών (Computer & Communications Industry Association).
«Οι δασμοί είναι ένα εργαλείο στη φαρέτρα μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι του τεχνολογικού τομέα ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση.
Ωστόσο, αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα κάθε επιχείρησης που εξαρτάται από την εμπορική πολιτική του Τραμπ: όλα εξαρτώνται από το αν εκείνος βλέπει αυτή την πολιτική ως μια διαπραγματευτική τακτική, ή αν απλώς του αρέσουν οι δασμοί.
Με την ΕΕ, τον Καναδά και άλλους συμμάχους να προχωρούν σε σοβαρούς κανονισμούς για την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια – περιλαμβανομένων κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων, προστίμων για μονοπωλιακές πρακτικές και ψηφιακών φόρων – ο Σρούερς και άλλοι λομπίστες καταδικάζουν αυτές τις πολιτικές ως άδικες για τις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην παγκόσμια τεχνολογία.
Ο Τραμπ έχει δείξει σημάδια ότι βλέπει τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο, λέγοντας σε κοινό στο Νταβός τον Ιανουάριο ότι τα πρόστιμα της ΕΕ κατά της Apple, της Google και της Meta είναι «μία μορφή φορολόγησης» και ότι οι νόμοι τους είναι άδικα εναρμονισμένοι εις βάρος των αμερικανικών εταιρειών.
Αυτό έχει ενισχύσει τις ελπίδες ότι η στρατηγική των δασμών του Τραμπ θα είναι μέρος μιας πολύπλοκης στρατηγικής για να φέρει την Ευρώπη και άλλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με άλλα λόγια, οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να προσφέρουν εργαλεία διαπραγμάτευσης για να αναγκαστούν οι ξένες κυβερνήσεις να επανεξετάσουν αυτούς τους κανονισμούς.
Μήπως τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα;
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι λομπίστες του τομέα της τεχνολογίας δεν έχουν λάβει πολλές ενδείξεις ότι ο Τραμπ θα το χειριστεί με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, παλεύουν να πάρουν οποιαδήποτε πληροφορία από τον Λευκό Οίκο.
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας», είπε ο Εντ Μπρίτσβα, αντιπρόεδρος διεθνούς εμπορίου της Ένωσης Καταναλωτικής Τεχνολογίας, των μελών της οποίας περιλαμβάνονται οι Apple, Google και Meta. «Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε πού πηγαίνει η κυβέρνηση με την εμπορική πολιτική γενικά».
Ο Μπρίτσβα ανησυχεί για τις φήμες που λένε ότι ο πρόεδρος θα παραιτηθεί από τα σχέδια για αντισταθμιστικούς δασμούς και θα προχωρήσει σε ένα γενικό φόρο 20% σε όλες τις εισαγωγές. Η επαναλαμβανόμενη δήλωση του Τραμπ ότι οι δασμοί είναι ο τέλειος τρόπος για να δημιουργηθούν έσοδα υποδηλώνει, όλο και περισσότερο, ότι δεν πρόκειται να τους αναστείλει σύντομα, αφήνοντας λίγο περιθώριο για διαπραγματεύσεις για την ψηφιακή πολιτική.
«Όλα δείχνουν ότι οι δασμοί θα είναι γενικευμένοι, θα είναι υψηλοί και θα αποφέρουν τεράστια έσοδα — στην αρχή», είπε ο Μπρίτσβα. Προειδοποίησε όμως ότι τα έσοδα θα μειωθούν απότομα όσο περισσότερο παραμείνουν σε ισχύ οι δασμοί – και η επίπτωση στον τομέα της τεχνολογίας θα είναι καταστροφική.