Κυκλώνας Chido: Βιβλική καταστροφή στη Μαγιότ και φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς
Διαβάζεται σε 6'Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Chido από τη γαλλική Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό. Ισοπεδώθηκαν οικισμοί. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιζώντων.
- 16 Δεκεμβρίου 2024 08:06
Ανείπωτη είναι η καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Μαγιότ, τη γαλλική επικράτεια στον Ινδικό Ωκεανό, μετά το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα Chido.
Με ανέμους που ξεπέρασαν τα 225 χλμ/ώρα, ο κυκλώνας ισοπέδωσε ολόκληρους οικισμούς, με τους φτωχότερους, που ζούσαν σε πρόχειρα καταλύματα, να υφίστανται το βαρύτερο πλήγμα. Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς.
Διασώστες, ενισχυμένοι από ομάδες που έφτασαν από τη Γαλλία, αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια, ενώ οι τεράστιες ζημιές στις υποδομές – κατεστραμμένες γραμμές ρεύματος και αδιάβατοι δρόμοι – δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Κάτοικοι της πρωτεύουσας της Μαγιότ, της Μαμουτζού, κάνουν λόγο για “τραγωδία”, παρομοιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στη Μαγιότ με εκείνες ενός πυρηνικού πολέμου. “Νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στα απομεινάρια ενός πυρηνικού πολέμου… Είδα ολόκληρη γειτονιά να εξαφανίζεται,” είπε ο Μοχάμεντ Ισμαέλ στο πρακτορείο Reuters.
Άλλοι πάλι δηλώνουν τυχεροί που επέζησαν, όπως ο Τζον Μπαλόζ, ο οποίος περιέγραψε τις στιγμές μετά το φονικό πέρασμα του Chido.”Ήταν ο άνεμος, ο άνεμος που φυσούσε, και πανικοβλήθηκα, ούρλιαζα, ‘Χρειαζόμαστε βοήθεια, χρειαζόμαστε βοήθεια.’ Φώναζα γιατί έβλεπα το τέλος μου να πλησιάζει“, είπε χαρακτηριστικά. Ένας άλλος κάτοικος δήλωσε ότι βρήκε προσωρινό καταφύγιο σε κοντινό σχολείο, προσθέτοντας: “Μπορούμε ακόμα να ζητήσουμε βοήθεια από τους γείτονες και προσπαθούμε να μείνουμε ενωμένοι. Πρέπει όλοι να κρατήσουμε τα χέρια μας ενωμένα”.
“Δεν έχουμε νερό για τρεις μέρες”
Οι κάτοικοι της Μαγιότ, που αριθμεί περίπου 320.000 άτομα, εκτός από την καταστροφή των σπιτιών τους βρίσκονται αντιμέτωποι και με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.
Κάτοικος της Μαμουτζού, περιμένοντας σε ουρά για εφόδια, ανέφερε: “Δεν έχουμε νερό εδώ και τρεις μέρες, και αυτό αρχίζει να γίνεται πολύ δύσκολο. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσουμε, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψει το νερό”.
Η Μαγιότ, μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γαλλική οικονομική βοήθεια, αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες τη φτώχεια, την ανεργία και την πολιτική αστάθεια. Περίπου το 75% του πληθυσμού ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, ενώ η ανεργία αγγίζει το 33%.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι σκέψεις του είναι “με τους συμπατριώτες μας στη Μαγιότ, οι οποίοι πέρασαν τις πιο φρικτές ώρες και οι οποίοι, για ορισμένους, έχασαν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους”.
Ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπιβίλ, νομάρχης της Μαγιότ, δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών. Προειδοποίησε ότι ο τελικός αριθμός “σίγουρα θα είναι αρκετές εκατοντάδες” και ίσως φτάσει στις χιλιάδες.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το νησί για να εκτιμήσει τις ζημιές και να συντονίσει τις περαιτέρω προσπάθειες αρωγής, αναγνώρισε την “εξαιρετική σοβαρότητα” του κυκλώνα και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό ενισχύονται συνεχώς.
Καταστροφές και στη Μοζαμβίκη
Ο κυκλώνας Chido δεν σταμάτησε στη Μαγιότ, καθώς προκάλεσε πλημμύρες, ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε κτίρια στη Μοζαμβίκη, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της πόλης Πέμπα.
Στις βόρειες παράκτιες επαρχίες Ναμπούλα και Κάμπο Ντελγκάντο, οι αρχές ανέφεραν σοβαρές ζημιές σε υποδομές και διακοπές ρεύματος το πρωί του Σαββάτου.
Ο Γκάι Τέιλορ, εκπρόσωπος της Unicef στη Μοζαμβίκη, δήλωσε ότι η περιοχή “χτυπήθηκε πολύ σκληρά νωρίς το πρωί. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ οι υγειονομικές εγκαταστάσεις και τα σχολεία δεν είναι πλέον λειτουργικά”, ανέφερε.
Η Unicef εκφράζει έντονη ανησυχία για την “απώλεια πρόσβασης σε κρίσιμες υπηρεσίες”, όπως η ιατρική περίθαλψη, το καθαρό νερό και η υγιεινή, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, όπως η χολέρα και η ελονοσία.