Κίνα: Αμοιβή για όσα ζευγάρια παντρεύονται, αρκεί η νύφη να είναι κάτω των 25 ετών

Κίνα: Αμοιβή για όσα ζευγάρια παντρεύονται, αρκεί η νύφη να είναι κάτω των 25 ετών
Γάμος στην Κίνα Getty Images

Για όσα ζευγάρια παντρεύονται, με τη νύφη να είναι κάτω των 25 ετών, θα δίνεται χρηματική αμοιβή, προκειμένου να δοθεί λύση στην υπογεννητικότητα της Κίνας. Για πρώτη φορά μειώθηκε ο πληθυσμός της το 2022, μετά από έξι δεκαετίες.

Οι τοπικές αρχές στην Κίνα προχώρησαν σε μία πρακτική, η οποία στοχεύει να δώσει λύση στο πρόβλημα υπογεννητικότητας: χρηματικό ποσό ως επιβράβευση για όσα ζευγάρια παντρεύονται, με τη νύφη… να είναι κάτω των 25 ετών.

Σύμφωνα με το NBC, οι αξιωματούχοι της Τσανγκσάν, δήλωσαν πως θα δίνονται 1.000 γουάν (127 ευρώ) σε κάθε νιόπαντρο ζευγάρι, σύμφωνα με την παραπάνω προϋπόθεση. Το ποσό αφορά τα άτομα που παντρεύονται για πρώτη φορά, με στόχο να προωθηθεί “ο γάμος και η τεκνοποιήση σε κατάλληλη ηλικία”. Η κομήτεια ανακοίνωσε, επίσης, πως θα χορηγηθεί μια σειρά επιδομάτων, που θα βοηθήσει τους γονείς στη φροντίδα των παιδιών τους.

Χρήστες του διαδικτύου επικρίνουν τη συγκεκριμένη πολιτική, χαρακτηρίζοντάς την αναποτελεσματική, καθώς υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό αποτελεί “μια σταγόνα στον ωεκανό”, σε σύγκριση με το υψηλό κόστος ανατροφής. Άλλοι σχολίασαν το γεγονός ότι γίνεται διάκριση εις βάρος των γυναικών, αφού για τους άνδρες δεν υπάρχει κάποια απαίτηση για το όριο ηλικίας.

Από την απαγόρευση των γεννήσεων… στην ανάγκη αύξησης του πληθυσμού

Οι αρχές δοκιμάζουν διάφορες τακτικές, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά γεννήσεων, ενόψει της επικείμενης δημογραφικής κρίσης στην Κίνα, όπου ο πληθυσμός μειώθηκε το 2022, για πρώτη φορά, μετά από 60 χρόνια. Μάλιστα, από τα τέλη του 1970 έως το 2016 υπήρχε η πολιτική για τα ζευγάρια να έχουν μόνο ένα παιδί, έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των γεννήσεων, λόγω της γρήγορης αύξησης του πληθυσμού. Από το 2021, τα ζευγάρια μπρορούν να έχουν έως και τρία παιδιά.

Οι γάμοι στην Κίνα, πέρσι, έφτασαν τον χαμηλότερο αριθμό από το 1986, στους 6,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yicai.

Ο μέσος όρος ηλικίας, όσοι παντρεύονται για πρώτη φορά, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα 29 για τους άνδρες και τα 28 για τις γυναίκες, σύμφωνα με απογραφή που έγινε το 2020. Η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 22 για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα