Κίνα: Διεθνής ανησυχία για το νέο κύμα κορονοϊού – Απειλεί με αντίμετρα το Πεκίνο
Το Πεκίνο απειλεί με αντίμετρα ως απάντηση στον αυξανόμενο κατάλογο των κρατών που αυστηροποιούν τους κανόνες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. "Υπερβολικές πρακτικές που στερούνται επιστημονικής βάσης" λέει το Πεκίνο.
- 03 Ιανουαρίου 2023 17:51
Έντονες είναι οι αντιδράσεις του Πεκίνου για τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλουν ορισμένες χώρες σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα. Το Πεκίνο μάλιστα προχώρησε σε απειλές κατά των χωρών αυτών με αντίμετρα που πρόκειται να επιβάλει από την πλευρά του.
Καθώς η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας εντείνεται διαρκώς μετά την αιφνιδιαστική άρση των υγειονομικών περιορισμών στην Κίνα, ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προστασίας.
Σφοδρές επικρίσεις κατά των μέτρων από την Κίνα
“Πιστεύουμε ότι οι περιορισμοί εισόδου που έχουν υιοθετηθεί από ορισμένες χώρες με στόχο την Κίνα στερούνται επιστημονικής βάσης, ενώ ορισμένες υπερβολικές πρακτικές είναι ακόμη πιο απαράδεκτες“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε ενημέρωση.
“Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες χειραγώγησης των μέτρων του Covid για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβουμε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας”.
Τα σχόλια ήταν τα πιο αιχμηρά της Κίνας μέχρι σήμερα σχετικά με το θέμα, καθώς η Αυστραλία και ο Καναδάς προστέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών που απαιτούν από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ Covid πριν επιβιβαστούν στην πτήση τους.
Η Κίνα, από την άλλη, συνεχίζει να ανακοινώνει απειροελάχιστα κρούσματα, σε σχέση με τα πραγματικά μεγέθη, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν μόλις τρεις νέοι θάνατοι.
Οι χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς
Πολλές είναι οι χώρες που έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Αυτές είναι οι εξής:
- ΗΠΑ
- Γαλλία
- Ιταλία
- Ισπανία
- Αυστραλία
- Καναδάς
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Ισραήλ
- Ιαπωνία
- Νότια Κορέα
- Ινδία
- Μαρόκο
Παράλληλα, το Κατάρ πρόκειται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους.
Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.
Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης κρίσεων για τη λήψη αποφάσεων.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Ισπανία και Γαλλία έχουν ήδη ζητήσει να επιστρέψουν τα υποχρεωτικά τεστ στους επιβάτες που μπαίνουν στην Ευρώπη, από την Κίνα.
Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων συγκάλεσε για την Τετάρτη η σουηδική προεδρία για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες για την γενετική αλληλουχηση του ιού, την κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στις επικοινωνίες κινδύνου σχετικά με τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.
Ασφυκτικά γεμάτα τα νοσοκομεία στη Σαγκάη
Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Σαγκάης λόγω της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα. Γιατρός σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της,
δήλωσε σε κρατικό μέσο ενημέρωσης ότι το 70% του πληθυσμού της πόλης πιθανότατα έχει μολυνθεί από κορονοϊό, κατά τη διάρκεια της “έκρηξης” των κρουσμάτων στην Κίνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το France24, ο Chen Erzhen, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Ruijin και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Covid της Σαγκάης, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης πιθανότατα έχουν μολυνθεί.
“Η εξάπλωση της επιδημίας στη Σαγκάη είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να έχει φτάσει στο 70% του πληθυσμού, δηλαδή 20 έως 30 φορές περισσότερο από ό,τι τον Απρίλιο και τον Μάιο”, δήλωσε στο Dajiangdong.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαγκάη είχε υποστεί ένα άκρως αυστήρο και εξαντλητικό δίμηνο lockdown τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου πάνω από 600.000 κάτοικοι μολύνθηκαν και πολλοί μεταφέρθηκαν σε κέντρα μαζικής καραντίνας.
“Πάνω από 1.600 εισαγωγές καθημερινά”
Τώρα, όμως, η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλη την πόλη και οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι μολύνσεις θα κορυφωθούν στις αρχές του 2023, με τους Κινέζους αξιωματούχους της Υγείας να κάνουν λόγο ότι μεγαλουπόλεις της χώρας, όπως το Πεκίνο και το Τιαντζίν, διανύουν ήδη την κορύφωση του κύματος της πανδημίας.
Ο Chen Erzhen πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο όπου εργάζεται στη Σαγκάη δέχεται καθημερινά 1.600 εισαγωγές έκτακτης ανάγκης, με το 80% αυτών να νοσούν με κορονοϊό. “Περισσότερα από 100 ασθενοφόρα φτάνουν στο νοσοκομείο κάθε μέρα“, πρόσθεσε τονίζοντας ότι περίπου οι μισές από τις επείγουσες εισαγωγές αφορούσαν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα νοσοκομεία της πόλης δηλώνουν “υπερπλήρη” και ασθενείς αναγκάζονται να νοσηλευτούν μέχρι και στο δρόμο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις