Κίνα: Δικαστήριο αποφάνθηκε κατά ανύπαντρης γυναίκας η οποία ήθελε να καταψύξει τα ωάριά της
Η Κινέζα Xu Zaozao μήνυσε το Μαιευτικό και Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Πεκίνου για την άρνησή του να παγώσει τα ωάριά της. Ο γιατρός της είπε να παντρευτεί και να κάνει παιδιά.
- 29 Ιουλίου 2022 11:39
Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κίνα μετά την απόφαση Δικαστηρίου κατά ανύπαντρης γυναίκας, η οποία επιθυμούσε να καταψύξει τα ωάριά της, πυροδοτώντας τη συζήτηση για την ισότητα των δύο φύλων στη χώρα.
Στην πρώτη υπόθεση αυτού του είδους, κινεζικό δικαστήριο αποφάνθηκε κατά της 34χρονης Xu Zaozao, η οποία μήνυσε ένα νοσοκομείο, το οποίο αρνήθηκε να της προσφέρει τις υπηρεσίες του και να παγώσει τα ωάριά της.
Η Xu Zaozao ήταν 30 ετών και ανύπαντρη το 2018, όταν γιατρός στο Μαιευτικό και Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Πεκίνου στο Capital Medical University αρνήθηκε να καταψύξει τα ωάρια της, μια διαδικασία που απαγορεύεται στην Κίνα για τις ανύπαντρες γυναίκες. Η Xu, η οποία λέει ότι ο γιατρός τής είπε να παντρευτεί και να κάνει παιδιά, μήνυσε το νοσοκομείο τον επόμενο χρόνο υποστηρίζοντας ότι η απόφαση ήταν άδικη.
Το Λαϊκό Δικαστήριο της Περιφέρειας Chaoyang απεφάνθη εναντίον της πριν μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου, λέγοντας ότι το νοσοκομείο είχε δίκιο που απέρριψε το αίτημα, καταστρέφοντας τις ελπίδες της και πυροδοτώντας επιχειρήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το εάν οι νόμοι γύρω από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κάνουν διακρίσεις κατά των ανύπαντρων γυναικών.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τους κανόνες που εκδόθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επιτρέπεται στους ανύπαντρους άνδρες να καταψύχουν το σπέρμα τους, αλλά εμποδίζουν τις ανύπαντρες γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν την πολιτική αυτή ισχυριζόμενοι ότι η συλλογή ωαρίων, σε αντίθεση με τη συλλογή σπέρματος, και ο τοκετός σε μεγαλύτερη ηλικία ενέχουν κινδύνους για την υγεία, λόγους που η επιτροπή υγείας αναφέρει ως δικαιολογία για την απαγόρευση.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης δημογραφικής κρίσης που οδήγησε τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες ενθαρρύνοντας τα νέα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αμφιλεγόμενης πολιτικής της Κίνας για το ένα παιδί το 2015 και πέρυσι που επέτρεψε στις οικογένειες να αποκτήσουν τρία παιδιά.
Αυτές οι προσπάθειες είχαν περιορισμένη επιτυχία, υπογραμμίζοντας την ανισότητα των φύλων και τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στην Κίνα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις