Κίνα: H δολοφονία 10χρονου Ιάπωνα μαθητή αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για το αντι-ιαπωνικό αίσθημα

Διαβάζεται σε 3'
Κινέζος φύλακας έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο
Κινέζος φύλακας έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο 2024 Andy Wong/AP Photo

Έντονη ανησυχία και φόβο προκάλεσε στους Ιάπωνες ομογενείς που ζουν στην Κίνα η δολοφονία 10χρονου μαθητή στην κινεζική πόλη Shenzhen, η τρίτη επίθεση υψηλού προφίλ εναντίον αλλοδαπών τους τελευταίους μήνες.

Συγκλονισμένη είναι η ιαπωνική κοινότητα στην Κίνα μετά τον θάνατο ενός 10χρονου μαθητή από επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, με το Τόκιο να καλεί το Πεκίνο να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπηκόων του και ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες να προσφέρονται να επαναπατρίσουν μέλη των οικογενειών του προσωπικού τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη στοχευμένη επίθεση εναντίον Ιαπώνων μαθητών στην Κίνα τους τελευταίους μήνες με την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα ιαπωνικά σχολεία να είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Αν και οι λεπτομέρειες που έχουν γίνει διαθέσιμες σχετικά με την επίθεση είναι λίγες, το 10χρονο θύμα, το οποίο αναγνωρίστηκε με το επώνυμο Shen σε ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας, μαχαιρώθηκε από έναν μεσήλικα την Τετάρτη (18/09) ενώ πήγαινε με τα πόδια σε ένα ιαπωνικό σχολείο στο νότιο τεχνολογικό κέντρο της Κίνας, την πόλη Shenzhen.

Το περιστατικό έρχεται στον απόηχο της επίθεσης που σημειώθηκε τον Ιούνιο σε ιαπωνικό σχολικό λεωφορείο στο Σουτσόου κοντά στη Σαγκάη και μάλιστα την ημέρα της επετείου της εισβολής της Ιαπωνίας στη Μαντζουρία, στη βόρεια Κίνα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1931, που εξακολουθεί να τιμάται σε πολλές κινεζικές πόλεις. Υπήρχαν μάλιστα αναφορές για επιθέσεις με μαχαίρι σε όλη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης μιας κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις καθηγητές από τις ΗΠΑ.

Η βία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και φόβο στην ιαπωνική κοινότητα και τις ιαπωνικές εταιρείες, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο πραγματοποίησε έκτακτες συναντήσεις με επιχειρήσεις, σχολεία και άλλους οργανισμούς για να συζητήσει αυτό που ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών περιέγραψε ως “υψηλό επίπεδο ανησυχίας” μεταξύ των Ιαπώνων ομογενών που ζουν στην Κίνα.

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο βάσει πωλήσεων, προχώρησε σε παρόμοιες ενέργειες, ενώ ο όμιλος ψυχαγωγίας Sony δήλωσε ότι “ενθαρρύνει όλους τους ομογενείς να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να δώσουν προσοχή στα μέτρα ασφαλείας”.

Η Panasonic προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα των οικογενειών των μελών του προσωπικού που θα επιστρέψουν προσωρινά στην Ιαπωνία, εάν το επιθυμούν – απηχώντας προηγούμενα κύματα αντι-ιαπωνικού συναισθήματος στην Κίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι λυπάται για το περιστατικό στη Shenzhen, προσθέτοντας ότι το αγόρι ήταν Ιάπωνας υπήκοος που γεννήθηκε από Ιάπωνα πατέρα και Κινέζα μητέρα. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Είπε ότι η Κίνα πάντα καλωσόριζε “ανθρώπους από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας”.

Πάντως, τόσο το τελευταίο περιστατικό όσο και αυτό του Ιουνίου, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για το αντι-ιαπωνικό συναίσθημα στην Κίνα, όπου η κρατική προπαγάνδα και οι ακροδεξιές φωνές του διαδικτύου συχνά υποδαυλίζουν τις πικρές μνήμες από την επίθεση της γείτονος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα