Κίνα: Μυστήρια εξαφάνιση οικονομολόγου που άσκησε κριτική στον Σι Τζινπίνγκ

Διαβάζεται σε 3'
Σι Τζινπίνγκ
Σι Τζινπίνγκ Jade Gao/Pool Photo via AP

Πέπλο μυστηρίου έχει καλύψει την υπόθεση εξαφάνισης κορυφαίου οικονομολόγου στην Κίνα, μετά από επικριτικά σχόλια που έκανε για τον Σι Τζινπίνγκ, και μάλιστα σε ιδιωτική συνομιλία.

Μια μυστήρια υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κίνα, με “πρωταγωνιστή” τον κορυφαίο οικονομολόγο σε κυβερνητικό thinktank, Zhu Hengpeng, ο οποίος αγνοείται εδώ και αρκετούς μήνες, ύστερα από επικριτικά σχόλια που έκανε για τον Σι Τζινπίνγκ σε ιδιωτική συνομιλία.

Ο 55χρονος οικονομολόγος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φέρεται να άσκησε κριτική για την κατάσταση στην οικονομία, στρεφόμενος κατά του Κινέζου ηγέτη σε μια ιδιωτική ομάδα WeChat. Ο Zhu, σύμφωνα με τον Guardian, συνελήφθη στη συνέχεια τον Απρίλιο και τέθηκε υπό έρευνα.

Παρά την εικοσαετή παρουσία του στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, μετά τη σύλληψή του ο Zhu Hengpeng δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Απρίλιο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκαν ανακατατάξεις στις ανώτερες τάξεις του ινστιτούτου, με τον διευθυντή και τον γραμματέα να απομακρύνονται επίσης από τις θέσεις τους την ίδια στιγμή που ο οικονομολόγος αποσύρθηκε από τον ρόλο του.

Οι άλλοι δύο αξιωματούχοι μετατέθηκαν, σύμφωνα με την Sing Tao Daily, αλλά ο Zhu δεν μετατέθηκε και δεν αναφέρεται πλέον στην ιστοσελίδα του Cass. Οι ιστότοποι που σχετίζονται με το έργο του στο Πανεπιστήμιο Tsinghua φέρεται να έχουν επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το Cass είναι μια κορυφαία δεξαμενή σκέψης στην Κίνα, η οποία αναφέρεται απευθείας στο υπουργικό συμβούλιο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), το Κρατικό Συμβούλιο, και έχει από καιρό επιρροή ως σύμβουλος πολιτικής, παρέχοντας μερικές φορές σχετικά ειλικρινείς αναλύσεις. Ωστόσο, υπό την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση του Σι, η κριτική του ΚΚΚ και της ατομικής του ηγεσίας έχει γίνει όλο και πιο αποδοκιμασμένη και αντιμετωπίζεται τιμωρητικά.

Αρκετοί Κινέζοι ακαδημαϊκοί έχουν δηλώσει στο παρελθόν στον Guardian ότι ο φόβος να αναφέρουν ή να συζητούν αρνητικές εκτιμήσεις για την οικονομική, κοινωνική ή πολιτική κατάσταση της Κίνας αυξάνεται. Η συζήτηση για τον Σι ως άτομο, ειδικά σε διαδικτυακούς χώρους που λογοκρίνονται και παρακολουθούνται, αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό ή γίνεται μέσω ασαφών ή κωδικοποιημένων δηλώσεων.

Ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Cass δείχνουν ότι το προσωπικό συμμετέχει σε αρκετές συνεδρίες πολιτικής εκπαίδευσης τους τελευταίους μήνες, με μεγάλη έμφαση στην κομματική πίστη και την προσήλωση στη Σκέψη του Xi Jinping – το όνομα που δόθηκε στην κατοχυρωμένη πολιτική ιδεολογία του ηγέτη του ΚΚΚ.

«Η συνάντηση τόνισε ότι πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών είναι ένα πολιτικό ίδρυμα του οποίου το έργο επικεντρώνεται στην επιστημονική έρευνα, να θέτουμε σε προτεραιότητα την αυστηρή επιβολή της πολιτικής πειθαρχίας του κόμματος, να εργαζόμαστε σκληρά για την επιβολή της αυστηρής πειθαρχίας και την τήρηση των κανόνων», ανέφερε μια έκθεση σχετικά με μια συνάντηση του Ιουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Cass Gao Xiang.

Ο Γκάο, πιστός στον Σι, διορίστηκε στον ρόλο αυτό το 2022 και έχει επιβλέψει μια εκστρατεία για τη βελτίωση της κομματικής πίστης στο ίδρυμα.

Οι λεπτομέρειες του τι έγραψε ο Zhu στην ιδιωτική ομάδα WeChat δεν είναι γνωστές, αν και η Sing Tao Daily το περιέγραψε ως «ακατάλληλη συζήτηση κεντρικών πολιτικών». Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης ότι φέρεται να έκανε αναφορά στη «θνησιμότητα του Σι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα