Κίνα: Ο Σι Τσινπίνγκ καθαίρεσε τους επικεφαλής του πυρηνικού οπλοστασίου
Στην αντικατάσταση των δύο ηγετικών προσώπων των πυρηνικών δυνάμεων της Κίνας, προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ. Το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει τίποτα, εγείροντας ανησυχίες και προβληματισμούς.
- 02 Αυγούστου 2023 12:44
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσινπίγνκ, προχώρησε σε μία αιφνιδιαστική αλλαγή στην ηγεσία των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη εκκαθάριση ανώτατων αξιωματικών την τελευταία δεκαετία.
Διοικητής όλων των πυραυλικών δυνάμεων, αρμόδιος για το πυρηνικό οπλοστάσιο, ανέλαβε ο υπαρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού, ναύαρχος Ουάνγκ Χουμπίν, ενώ καθήκοντα νέου πολιτικού κομισάριου ανέλαβε ο πτέραρχος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Κίνας Σου Σιφένγκ.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τον προηγούμενο στρατηγό Λι Γιουτσάο, που είχε υπηρετήσει επικεφαλής της Δύναμης Πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου, ή για τον υποδιοικητή του, Λιου Γκουανγκμπίν, οι οποίοι “εξαφανίστηκαν” από τη δημόσια σφαίρα τους τελευταίους μήνες.
Το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει το πού βρίσκονται ο στρατηγός Λι και ο αναπληρωτής του, ωστόσο δημοσίευμα της South China Morning Post την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι έχει αρχίσει έρευνα εναντίον τους για διαφθορά, Έρευνα διεξάγεται και για τον πρώην αναπληρωτή του στρατηγού Λι, Ζανγκ Ζενζχόνγκ.
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση, αναφέρουν οι στρατιωτικοί αναλυτές που επικαλείται το CNN, ενώ επισημαίνεται πως η ξαφνική αυτή αλλαγή έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την -επίσης- ξαφνική απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Qin Gang, από το αξίωμά του χωρίς εξηγήσεις.
Όπως αναφέρεται μάλιστα η συγκεκριμένη επιλογή του Σι, έρχεται σε μια τεταμένη, από στρατιωτικής άποψης, περίοδο, με την Κίνα να διεκδικεί ως δική του την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να την καταλάβει με τη βία.
“Ο ανασχηματισμός είναι αρκετά σημαντικός”, δήλωσε ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο think tank, Stimson Center, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν προκύψει ότι η κίνηση του Σι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολτιικής.
“Ειδικά σε μια εποχή που η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να αποτρέψει πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, η αναδιάταξη του προσωπικού και οι βαθύτερες αιτίες της θα προκαλούσαν σκεπτικισμό σχετικά με την ικανότητα της χώρας να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή αξιόπιστα και με επιτυχία”, είπε.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις