Στην Κίνα βγαίνουν από το σπίτι με κώδικα QR – Πώς λειτουργεί

Στην Κίνα βγαίνουν από το σπίτι με κώδικα QR – Πώς λειτουργεί
Η Κίνα στη μάχη κατά του κορονοϊού με κώδικα QR - Πώς λειτουργεί youtube @Reuters

Η καθημερινότητα στην Κίνα τείνει να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με επεισόδιο του Black Mirror, ωστόσο ο κορονοϊός έφερε μια νέα πραγματικότητα, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα.

Πώς θα έμοιαζε εάν ολόκληρη η ρουτίνα μας ήταν απόλυτα εξαρτημένη από ένα application του κινητού μας; Από το πιο απλό, να φύγεις από το σπίτι, μέχρι το να πάρεις το μετρό, να πας στη δουλειά, για καφέ, για ψώνια, για κάθε πιθανή σου κίνηση να περιμένεις την επιβεβαίωση μιας εφαρμογής. Πράσινο: Είσαι ελεύθερος να προχωρήσεις, Πορτοκαλί ή Κόκκινο: Σου απαγορεύεται η είσοδος. Ε, λοιπόν αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με το CNN, η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των big data, δημιούργησε ένα κωδικοποιημένο σύστημα υγείας, με στόχο να ελέγχονται οι κινήσεις των πολιτών και να περιοριστεί οποιαδήποτε πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα. Προς το παρόν η χρήση της εφαρμογής δεν είναι υποχρεωτική σε ολόκληρη την Κίνα, όμως σε αρκετές πόλεις οι κάτοικοι δεν θα είχαν το δικαίωμα να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους χωρίς αυτήν.

Πώς δουλεύει;

Δύο εταιρίες κολοσσοί της Κίνας φιλοξενούν την εφαρμογή, η Aliba (ΒΑΒΑ – application πληρωμών), και η Tencent (TCEHY – application ανταλλαγής μηνυμάτων). Η τοποθέτηση των κωδικών QR στις δημοφιλείς αυτές εφαρμογές σημαίνει εύκολη πρόσβαση για όλους. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Φεβρουαρίου ξεκινώντας από την πόλη Hangzhou, όπου η εταιρία Aliba έχει τα κεντρικά γραφεία της.

Για να αποκτήσει κανείς τον κωδικα QR, οφείλει να συμπληρώσει τα προσωπικά του δεδομένα. Όνομα, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και αριθμό τηλεφώνου, ώστε σε πρώτη φάση να γίνει η εγγραφή. Στη συνέχεια, αρκεί να συμπληρώσει το ταξιδιωτικό του ιστορικό, καθώς κι αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιο ύποπτο κρούσμα τις τελευταίες 14 ημέρες. Ακόμα “τσεκάρει” τα ανάλογα κουτάκια, σε περίπτωση που έχει εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα όπως: πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, μπούκωμα, καταρροή, πονόλαιμο ή γαστρεντερικά συμπτώματα.

Με την πιστοποίηση των πληροφοριών από τις αρχές, κάθε χρήστης κατέχει πλέον έναν ξεχωριστό κώδικα QR χρώματος κόκκινου, πορτοκαλί ή πράσινου. Στην περίπτωση που ο κώδικας QR είναι κόκκινος ο πολίτης είναι υποχρεωμένος από την κυβέρνηση να μπει σε καραντίνα για 14 ημέρες, στην περίπτωση που είναι πορτοκαλί να μπει σε καραντίνα για 7 ημέρες, ενώ στην περίπτωση που είναι πράσινος υπάρχει ελευθερία κινήσεων.

Οι κωδικές μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πολιτών που νόσησαν από τον ιό, καθώς σκανάρονται κάθε φορά πριν την είσοδο σε κάποιον δημόσιο χώρο. Μόλις ένα ύποπτο κρούσμα, επιβεβαιωθεί, οι αρχές μπορούν άμεσα να εντοπίσουν τις προηγούμενες κινήσεις του και συνεπώς με ποιους μπορεί να έχει έρθει σε επαφή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα