Κυπριακό: Αισιόδοξος ο Άιντε για συμφωνία εντός της εβδομάδας
Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριοι θα επιστρέψουν σύντομα στη Γενεύη, μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Ακιντζί
- 24 Μαΐου 2017 23:25
Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αιντε αναφορικά με την εξέλιξη του κυπριακού, μετά την τρίωρη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στην πράσινη ζώνη που χωρίζει την Κύπρο από τα Κατεχόμενα στο σημείο της οδού Λήδρας στην Λευκωσία.
Η πολυαναμενόμενη συμβιβαστική πρόταση Έιντε, η οποία θα επιχειρούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα Γενεύη, φαίνεται ωστόσο να σκαλώνει, σύμφωνα με το κυπρακό sigmalive, στις εκκρεμότητες και τις “πραγματικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών πάνω στις οποίες πρέπει να εργαστούν”, όπως ο ίδιοw τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.
O Άιντε ανέφερε ότι «υπάρχει δρόμος να διανυθεί» και πως δεν θέλει να προτρέχει σε συμπεράσματα, εξέφρασε την φιλοδοξία ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία για μια νέα Γενεύη, στο τέλος της εβδομάδας». Ο κ. Άιντε δήλωσε ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, έχουν δεσμευθεί «να διανύσουν το τελευταίο μίλι και να πάνε στη Γενεύη και μάλιστα σύντομα».
Ωστόσο, σημείωσε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια ζητήματα που αφορούν τη μεθοδολογία και συγκεκριμένα το τι πρέπει να γίνει, πριν από την σύγκληση της διάσκεψης και πώς αυτή θα διοργανωθεί. «Η εκ του σύνεγγυς διπλωματία θα συνεχιστεί» είπε ο κ. Άιντε, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές του ζήτησαν να προσπαθήσει να σμικρύνει τα ζητήματα που εκκρεμούν.
Το ζητούμενο και η διαβούλευση αφορά κυρίως στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σε ενδεχόμενη νέα Διάσκεψη στη Γενεύη. Υπάρχει ωστόσο όπως όλα δείχνουν τεράστια δυστοκία στο να εξευρεθεί συμφωνία και σε ποιο σημείο θα πρέπει να φτάσουν για να θεωρηθεί επιτυχημένη η Διάσκεψη, έτσι ώστε να μπορούν οι δυο πλευρές να συνεχίσουν με τα υπόλοιπα ζητήματα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζητά να κλείσει το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων και μετά να συζητηθεί το Εδαφικό και να κλειδώσει και αυτό με τη σειρά του, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν βρίσκει σύμφωνο τον Μουσταφά Ακιντζί και την τουρκική πλευρά.
Την ίδια ώρα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το σημείο συνάντησης, με πλακάτ που έγραφαν “να είστε ηγέτες, όχι χαμένοι” και διαμαρτύρονταν υπέρ της επανένωσης του νησιού.
AP Photo/Petros Karadjias