Κυπριακό και μεταναστευτικό, στην επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

default image

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη δίκαιης λύσης του Κυπριακού και στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με θέματα συζήτησης, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία, Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Άγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ να δώσει εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες αποτροπής της δράσης και παγώματος της χρηματοδότησης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί “εγκέφαλο” της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Την ίδια μέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία, περίπου 30 λεπτών, και με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό και της συμφωνίας στο προσφυγικό αλλά και τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα