Κυπριακό: Στα Ηνωμένα Έθνη η πρωτοβουλία για νέα διάσκεψη
"Τα Ηνωμένα Έθνη θα καθορίσουν ημερομηνία για να επανέλθουν τα μέλη της Διάσκεψης στη Γενεύη. Δεν υπάρχει χρονικό όριο, είναι μια ανοιχτού τέλους Διάσκεψη" τόνισε ο Ιωάννης Κασουλίδης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
- 23 Ιανουαρίου 2017 23:28
Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) παραβρέθηκε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ως προεδρεύων για το τρέχον εξάμηνο, της Επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου.
Στο περιθώριο των εργασιών της ΚΚΣΕ και σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό στη Γενεύη, ο κ. Κασουλίδης απάντησε σχετικά με το πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης.
Τα μέλη της Διάσκεψης δεν θέλησαν να μπουν στο θέμα της ουσίας, που είναι το θέμα ασφάλεια, και προτίμησαν να παρουσιασθεί πρώτα ενώπιόν τους ένα έγγραφο το οποίο θα ετοίμαζαν
«Τα μέλη της Διάσκεψης δεν θέλησαν να μπουν στο θέμα της ουσίας, που είναι το θέμα ασφάλεια, και προτίμησαν να παρουσιασθεί πρώτα ενώπιόν τους ένα έγγραφο το οποίο θα ετοίμαζαν, και έχουν ετοιμάσει φαντάζομαι οι τεχνοκράτες. Είναι οι τεχνοκράτες από κάθε πλευρά: από τις δύο κοινότητες, την Ελλάδα την Τουρκία και τη Μ. Βρετανία, με τις θέσεις τους για να μπορέσει να ξεκινήσει η προσπάθεια προσέγγισης του» είπε ο κ. Κασουλίδης και πρόσθεσε:
Οι τεχνοκράτες έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους και αναμένεται τώρα από τα Ηνωμένα Έθνη να καθορίσουν ημερομηνία για να επανέλθουν τα μέλη της Διάσκεψης στη Γενεύη
«Οι τεχνοκράτες έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους και αναμένεται τώρα από τα Ηνωμένα Έθνη να καθορίσουν ημερομηνία για να επανέλθουν τα μέλη της Διάσκεψης στη Γενεύη. Η Διάσκεψη δεν σταμάτησε, είναι διαρκείας και επομένως μόλις είναι έτοιμοι θα συνεχίσουν».
Στο ερώτημα, για το ποιο είναι κατά τη γνώμη του το χρονικό όριο στο οποίο μπορεί να υπάρξει μια κατάληξη, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε : «Δεν υπάρχει χρονικό όριο, είναι μια ανοιχτού τέλους Διάσκεψη» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία που θα καθορίζει το ένα κράτος της Κύπρου με μιαν κυριαρχία, μιαν ιθαγένεια και μια νομική προσωπικότητα από δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες».
Θετική η αποτίμηση για Ελλάδα και Κύπρο
Με θετικό πρόσημο αποτιμούν οι Ελληνοκύπριοι τη συνεισφορά του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά , και του Προέδρου Αναστασιάδη, για τους χειρισμούς τους στην διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την εφημερίδα «Σημερινή», οι κ.κ. Κοτζιάς και Αναστασιάδης έλαβαν συνολικά 80% θετικές γνώμες, με τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη να αξιολογείται από το 49% ως θετική και από το 31% ως μάλλον θετική, και τη στάση του Νίκου Κοτζιά να αξιολογείται ως θετική από το 45% και ως μάλλον θετική από το 35%.
Ακολουθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τον οποίο το 24% διαμόρφωσε θετική γνώμη και το 30% μάλλον θετική. Η στάση των εκπροσώπων της τουρκικής πλευράς αξιολογείται σαφώς αρνητικότερα από τους πολίτες, καθώς ο μεν Μουσταφά Ακιντζί έχει 17% θετικές και 23% μάλλον θετικές γνώμες, ο δε Μεβλούτ Τσαβούσογλου 2% θετικές και 7% μάλλον θετικές γνώμες.
Σε ό,τι αφορά τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άϊντα, η στάση του αξιολογείται ως μάλλον αρνητική από το 30% και ως αρνητική από το 24%.
Μετά από συζητήσεις που διήρκησαν πέραν του ενός μηνός, ως προς το κατά πόσον η διάσκεψη για την Κύπρο ήταν πενταμερής, πολυμερής ή είχε κάποια άλλη σύνθεση, το 27% των πολιτών δεν διαμόρφωσε άποψη επί του θέματος. Από το υπόλοιπο 73% που έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις για το ζήτημα, το 52% θεωρεί ότι η διάσκεψη ήταν πενταμερής και το 21% ότι ήταν πολυμερής.
Το 41% θεωρεί ότι οι στόχοι της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη υλοποιήθηκαν σε μικρό βαθμό, ενώ το 39% καθόλου. Μόνο το 6% πιστεύει ότι ήταν μεγάλη επιτυχία για την ελληνοκυπριακή πλευρά τα όσα διαμείφθηκαν επί ελβετικού εδάφους.
Η δημοσκόπηση καταγράφει τεράστια απαισιοδοξία ως προς την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας με την Τουρκία στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Η πλειοψηφία ζητά, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, να γίνει, είτε πριν από την εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού είτε την πρώτη ημέρα της λύσης. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες πιστεύουν πως η κατάθεση του τουρκοκυπριακού χάρτη δεν συνιστά πρόοδο.
Εξάλλου, το 69% των πολιτών δηλώνει ότι δεν θα αποδεχόταν εκ περιτροπής προεδρία οποιασδήποτε μορφής.
Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ 18 και 19 Ιανουαρίου 2017. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια – αστικές & αγροτικές περιοχές – και ρωτήθηκαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 500 άτομα, η επιλογή του δείγματος ήταν με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, ενώ η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ