Κύπρος: Άνοιγμα προς τον τουρισμό με την επαναλειτουργία των αεροδρομίων
Ο κατάλογος με τις επιτρεπόμενες χώρες έχουν επιλεγεί με βάση επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ ούτε η Βρετανία ούτε η Ρωσία βρίσκονται μεταξύ των 19 χωρών που επιτρέπεται να επισκεφθούν την Κύπρο
- 06 Ιουνίου 2020 15:56
Η Κύπρος προχωράει σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και από την προσεχή Τρίτη ανοίγει τα αεροδρόμιά της για να υποδεχθεί τους τουρίστες στο νησί έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά, ενώ θα εφαρμόσει και ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κάλυψη του κόστους υγειονομικής περίθαλψης για τους επισκέπτες που τυχόν θα νοσήσουν.
Αλλά με τις αφίξεις να αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 70% φέτος εξαιτίας του χάους που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19, το σχέδιο αυτό θεωρείται πολύ τολμηρό.
“Κανένας εδώ δεν περιμένει να βγάλει χρήματα φέτος”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.
“Βάζουμε τα θεμέλια για την έναρξη της ανάκαμψής μας το 2021”, συμπλήρωσε.
Ο τομέας του τουρισμού για την Κύπρο συνήθως αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ της, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει πληγεί σοβαρά εν μέσω των διεθνών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού.
Το 2019 η Κύπρος σημείωσε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων–3,97 εκατομμύρια–με περισσότερο από το 50% αυτών να είναι Βρετανοί και Ρώσοι τουρίστες.
Αλλά ακόμη και αν τα αεροδρόμιά της στη Λάρνακα και στην Πάφο ανοίξουν την Τρίτη για τους τουρίστες–με την πρώτη πτήση να αναμένεται από την Αθήνα περίπου στις 12:00–ούτε η Βρετανία ούτε η Ρωσία βρίσκονται μεταξύ των 19 χωρών που επιτρέπεται να επισκεφθούν την Κύπρο.
Ο κατάλογος με τις επιτρεπόμενες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Μάλτα, έχουν επιλεγεί με βάση επιδημιολογικά στοιχεία και έχουν κατανεμηθεί σε δύο κατηγορίες.
Αρχικά όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ στον κορονοϊό, στο οποίο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί εντός 72 ωρών πριν ταξιδέψουν, αλλά από τις 20 Ιουνίου μόνο όσοι θα προέρχονται από τις έξι χώρες της δεύτερης κατηγορίας-όπως η Πολωνία και η Ρουμανία–θα πρέπει να το κάνουν.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι κατάλογοι θα αναθεωρούνται σε εβδομαδιαία βάση και σε αυτούς πιθανόν να προστίθενται και άλλες χώρες.
Η Κύπρος θα καλύπτει επίσης τα έξοδα φιλοξενίας, γευμάτων και περίθαλψης για όσους τουρίστες τυχόν νοσήσουν με COVID-19 κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα καθώς και την φιλοξενία και τα γεύματα των οικογενειών τους και των στενών επαφών τους.
“Αυτό που προσφέρουμε και αυτό που πουλάμε δεν είναι ο ήλιος και η θάλασσα, είναι η φιλοξενία και αυτό είναι μια προέκταση της φιλοξενίας μας”, είπε ο Περδίος.
Η κυβέρνηση έχει ορίσει ένα νοσοκομείο 100 κλινών για ασθενείς με COVID-19 ειδικά για τους τουρίστες και ο Περδίος είπε ότι αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή της Λάρνακας, ενώ 112 κλίνες ΜΕΘ θα προορίζονται για επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων θα παρέχουν 500 δωμάτια για καραντίνα των στενών επαφών όσων τουριστών τυχόν νοσήσουν.
Μια σειρά από άλλα μέτρα, περιλαμβανομένων πρωτοκόλλων απολύμανσης, ελέγχου θερμοκρασίας του σώματος και συνοριακών ελέγχων, στοχεύουν στην προστασία τόσο των τουριστών όσο και των ντόπιων.
“Έχουμε προσπαθήσει πολύ για να προβλέψουμε τι μπορεί να πάει στραβά και για να έχουμε έτοιμα ένα plan B και ένα plan C σε μια τέτοια περίπτωση”, δήλωσε ο υπουργός.
Η Κύπρος έχει καταγράψει 960 κρούσματα του κορονοϊού και 17 θανάτους.
Ο Περδίος εξέφρασε την ελπίδα οι βρετανοί τουρίστες να μπορούν να επισκεφθούν το νησί “κάποια στιγμή στα μέσα Ιουλίου” και οι Ρώσοι “λίγο αργότερα, ίσως δύο εβδομάδες μετά”.
Μια συμφωνία με την ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air που ανακοινώθηκε πρόσφατα, για να αρχίσει να λειτουργεί από την Κύπρο από τον Ιούλιο, είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την τουριστική επέκταση της νήσου, πρόσθεσε ο υπουργός.