Κύπρος: Φιέστα Ερντογάν από τα Κατεχόμενα με μαχητικά, δεκάδες πλοία και παρελάσεις

Διαβάζεται σε 4'
Κύπρος: Φιέστα Ερντογάν από τα Κατεχόμενα με μαχητικά, δεκάδες πλοία και παρελάσεις
Associated Press

Παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η Τουρκία για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιμένει στη λύση των δύο κρατών.

Σε νέα πρόκληση προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου, όπου δίνει από την Παρασκευή το «παρών» με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «μία ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο», ενώ πρόσθεσε ότι «η βόρεια Κύπρος είναι η κόρη του ματιού μας, είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας».

Κατά την ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «στο νότιο τμήμα επικρατεί μια κακομαθημένη λογική και θεωρούν τον εαυτό τους ως τους κυρίαρχους του νησιού. Είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια κατάσταση όπου ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμμετέχει στις τελετές μνήμης των τρομοκρατών της ΕΟΚΑ, τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι δέχονται επιθέσεις όταν ταξιδεύουν στο Νότο, φυλακίζονται και πυρπολούνται τα τζαμιά».

Επιπλέον, έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, αναφέροντας τα εξής: «Τις προάλλες, δυστυχώς έκανε δηλώσεις και o υπουργός Άμυνας της Ελλάδας που δεν χωράει ο νους. Με τον κ. Μητσοτάκη βρεθήκαμε στο εξωτερικό και του είπαμε “εμείς στις 20 Ιουλίου θα είμαστε στη βόρεια Κύπρο, κι έμαθα πως εσύ θα είσαι στο νότο, μάλλον δεν θα μας παρενοχλήσεις όπως ο Δένδιας” και μας είπε πως δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο. Kαι είπαμε αφού δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και συνεχίζουμε».

«Eμείς είμαστε έτοιμοι για διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις και να φέρουμε τη λύση για να έρθει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Δεν αφήνουμε στον αέρα ποτέ κανένα χέρι που απλώνεται προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Την καλή μας θέληση τη δείξαμε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας».

«Λέμε: “αν θέλετε λύση επικυρώστε τα κυρίαρχα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”. Κι εύχομαι πως θα δούμε τις ημέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών θα επισκεφθούν μια μέρα τα δυο κράτη στο νησί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάτι που εξέφρασε και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

«Η ενίσχυση της βάσης του διαλόγου της Τουρκίας και της Ελλάδας θα ενισχύσει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος», δήλωσε ο Ερντογάν.

Τουρκική φιέστα με 50 πλοία στην Κύπρο

Σημειώνεται πως, η Άγκυρα –με 50 πλοία, μαχητικά F-16 και παρελάσεις– στην περιοχή, κάνει επίδειξη δύναμης, ενώ η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατέθεσε την Πέμπτη ψήφισμα που ζητάει να μην καθυστερήσει άλλο η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επίσημες τελετές ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, με τον Ερντογάν και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ να καταθέτουν στεφάνι στη Λευκωσία, ενώ αργότερα υπέγραψαν στο βιβλίο των επισκεπτών. Ακολούθησαν ομιλίες και στρατιωτικές παρελάσεις.

Μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει χώρα τελετή με διέλευση 50 πλοίων στο πλαίσιο επιδείξεων.

Τουρκικές απειλές για νέα εισβολή «μια νύχτα ξαφνικά»

Υπενθυμίζεται πως, με μια νέα εισβολή στην Κύπρο, σε περίπτωση που χρειαστεί, απείλησε προ ημερών το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, με μήνυμα και βίντεο που δημοσιοποίησε στο Χ.

Το βίντεο δείχνει δεκάδες πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου να κατευθύνονται προς τη στεριά, συνοδευόμενα από αποβατικά, ελικόπτερα και αεροσκάφη, και το μήνυμα ανέφερε «Μη με φωνάζεις τόσο από καρδιάς, μπορεί να έρθω μια νύχτα ξαφνικά».

Διπλωματικές πηγές για Ερντογάν: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης

Απαντώντας στις προκλήσεις Ερντογάν, διπλωματικές πηγές αναφέρουν:

΅«Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες. Εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».

 

Κύπρος 1974 -2024 : Οι άνθρωποι που δεν ξέχασαν

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα