Κύπρος: Φρικτό θέαμα με δεκάδες νεκρά φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας
Το φαινόμενο αν και παρατηρείται εβδομάδες, τώρα παίρνει διαστάσεις με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media. Τι καταγγέλλουν οι οικολόγοι και πού αποδίδει το θάνατό τους η αρμόδια υπηρεσία.
- 25 Ιανουαρίου 2020 17:28
Αριθμός νεκρών φλαμίνγκο εντοπίστηκε στην Αλυκή Λάρνακας στην Κύπρο και προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους, αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες, που αποδίδουν στο κρύο και τα σκάγια τον θάνατό τους.
Μπροστά στο φρικτό θέαμα βρέθηκε ένας πολίτης, εν ονόματι Γιώργος Καραγεώργης, ο οποίος φωτογράφισε την περιοχή και ενημέρωσε το Κίνημα Οικολόγων κλιμάκιο του οποίου έσπευσε στο σημείο.
Σύμφωνα με τον “Πολίτη”, η αντιπρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου ανήρτησε τις φωτογραφίες των φλαμίνγκο, καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε διερεύνηση πιθανής εγκληματικής ενέργειας ή και αμέλειας, με τον υπουργό Γεωργίας Κώστας Καδής, να δίνει άμεσα οδηγίες για πλήρη διερεύνηση.
Πληροφορίες του μέσου αναφέρουν πως το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί εδώ και εβδομάδες, ενώ εκφράζεται η πεποίθηση ότι ο θάνατος των φλαμίνγκο οφείλεται από την κατανάλωση αντικειμένων που βρίσκονταν στην Αλυκή.
Τι απαντά η Υπηρεσία Θήρας
Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής και τις προηγούμενες μέρες, καθώς και τα σκάγια που υπήρχαν από το παλιό σκοπευτήριο, είναι η αιτία θανάτου 20 περίπου φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας, αναφέρει σε νέο άρθρο του ο “Πολίτης”.
Στη περιοχή όπου εντοπίστηκαν νεκρά τα πουλιά μετέβη ο Παντελής Χατζηγέρου, Διευθυντής της Υπηρεσίας Θήρας με λειτουργούς του Τμήματος, οι οποίοι μάζεψαν τα φλαμίνγκο από την Αλυκή.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηγέρου είπε ότι «τις προηγούμενες 15 μέρες εντοπίστηκαν νεκρά επτά φλαμίνγκο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στην προσπάθεια τους να πάρουν τροφή από την αλυκή, τα φλαμίνγκο τρώνε και σκάγια είτε από λίμνες του εξωτερικού είτε από την Αλυκή Λάρνακας όπου ήταν παλιά το σκοπευτήριο».
Εξήγησε ότι «όταν τα πουλιά καταπιούν τον μόλυβδο, αυτός διαλύεται από τα οξέα του στομάχου και από άλλες διαδικασίες και πάει στους μυς, με αποτέλεσμα να προκαλείται παράλυση τους. Τα επτά φλαμίνγκο που εντοπίστηκαν νεκρά μεταφέρθηκαν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και από πρώτο έλεγχο που έγινε εντοπίστηκαν σκάγια μέσα στο στομάχι τους, ενώ το συκώτι τους στάλθηκε σε ειδικό εργαστήριο για να ελεγχθεί η ποσότητα του μολύβδου, αν δηλαδή είναι θανατηφόρα ή όχι».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηγέρου είπε ότι «σήμερα εντοπίστηκαν άλλα 20 – 25 νεκρά φλαμίνγκο και η αιτία θανάτου τους είναι το ψύχος που υπήρχε στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, που έφερε επιπρόσθετο στρες στα πουλιά με αποτέλεσμα να υπάρχει ο μαζικός θάνατος τους. Ωστόσο εάν δεν υπήρχε το κρύο, τα πουλιά θα πέθαιναν και πάλι αλλά ο θάνατος τους θα ήταν σταδιακός και έπαιρνε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Πρόσθεσε πως στην αλυκή Λάρνακας υπάρχουν απομονωμένα πουλιά, κάτι που σημαίνει ότι θα πεθάνουν εντός των επόμενων ημερών και σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Στην Κύπρο αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο λόγος των μαζικών θανάτων αυτές τις μέρες ήταν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν χθες βράδυ» και το προηγούμενο διάστημα.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η Υπηρεσία Θήρας προβαίνει σε έλεγχο των αλυκών περίπου 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Την Τετάρτη έγινε καταμέτρηση των φλαμίνγκο σε όλη την Κύπρο και στη Λάρνακα ο αριθμός τους έφτασε τις 9 χιλιάδες ενώ στην αλυκή Ακρωτηρίου ήταν 8 χιλιάδες».
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει τρόπος να μειωθεί ο θάνατος των φλαμίνγκο, ο κ. Χατζηγέρου απάντησε πως «τα πουλιά είναι πάρα πολλά και το να χαθούν 20-30 ανάμεσα σε συνολικά 17 χιλιάδες, δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Με τη μετακίνηση του σκοπευτηρίου έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι αλυκές έχουν καθαριστεί 10 – 15 πόντους κάτω από το έδαφος με κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ και δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο».
Σημείωσε επίσης ότι «γίνεται μια προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορευθεί ο μόλυβδος που χρησιμοποιείται είτε στο κυνήγι είτε στο ψάρεμα και προς το σκοπό αυτό, γίνεται διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους. Το κυνήγι στην Κύπρο απαγορεύεται κοντά στους υδροβιότοπους ενώ υπάρχει απαγόρευση της χρήσης μολυβένιων σκαγιών σε συγκεκριμένη απόσταση από τις αλυκές και άλλους υδροβιότοπους».
Κληθείς να σχολιάσει την εναπόθεση σκουπιδιών σε περιοχές Natura, ο κ. Χατζηγέρου είπε πως «αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Δυστυχώς είναι η κουλτούρα μας, αυτό συμβαίνει εκτός από τις αλυκές και στα βουνά και είναι τραγικό». Πρόσθεσε σημείωσε πως «ορισμένα σκουπίδια καθώς και η ύπαρξη του σκοπευτηρίου ήταν παλιές αμαρτίες, προτού να κατανοήσει ο κόσμος τα προβλήματα που προκαλούν κάποιες ενέργειες τους, κοντά σε ένα ευαίσθητο υδροβιότοπο».