Κύπρος: Στέγνωσαν οι servers – Προσπάθεια να λειτουργήσουν τις επόμενες ώρες

Κύπρος: Στέγνωσαν οι servers – Προσπάθεια να λειτουργήσουν τις επόμενες ώρες
FILE - This Feb 23, 2019, file photo shows the inside of a computer. The Biden administration will offer rewards up to $10 million for information leading to the identification of foreign state-sanctioned malicious cyber activity against critical U.S. infrastructure, including ransomware attacks. The administration is launching the website stopransomware.gov to offer the public resources for countering the threat. (AP Photo/Jenny Kane, File) AP

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, μετά το πρόβλημα που προέκυψε, οι τεχνικοί έχουν στεγνώσει τους διακομιστές και εξετάζουν κατά πόσον έχουν υποστεί ζημιά από τη διαρροή νερού.

Θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι διακομιστές (servers) οι οποίοι παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε διάφορα συστήματα του δημοσίου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, μετά το πρόβλημα που προέκυψε.

Όπως ανέφερε ο κ. Παντελή, τεχνικοί έχουν στεγνώσει τους διακομιστές και τους εξετάζουν, κατά πόσον έχουν υποστεί ζημιά από τη διαρροή νερού. Στο Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ο κυβερνητικός κόμβος από τον οποίο παρέχεται η διαδικτυακή πρόσβαση στις κρατικές υπηρεσίες.

«Οι πλείστοι (διακομιστές) λειτουργούν» είπε ο κ. Παντελή, προσθέτοντας ότι «θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν απόψε ή αργότερα αύριο το πρωί».

Αγνόησαν το Υπουργικό και… πλημμύρισαν οι servers

Το πιο πρόσφατο συμβάν, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας όταν, λόγω βλάβης σωλήνων, πλημμύρισε ο χώρος όπου είναι τοποθετημένοι οι servers με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας οι κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε ότι τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών κατά τρόπο που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε πιθανό ατύχημα παρά το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο 2022 για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της CYTA.

Τόνισε ότι θα διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τους λόγους που δεν υλοποιήθηκε η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου αλλά και τους λόγους που δεν λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα θωράκισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αποκατάσταση της παροχής των διαδικτυακών υπηρεσιών του Κράτους.

Μέχρι στιγμής έχει ήδη αποκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο ενώ γίνονται προσπάθειες προς επαναφορά το συντομότερο δυνατόν των υπόλοιπων υπηρεσιών που έχουν επηρεαστεί.

Αξιολόγηση ζημιάς και μετά απόδοση ευθυνών

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε στο κρατικό κανάλι ότι για να γίνει αξιολόγηση της ζημιάς πρέπει να στεγνώσει ο χώρος.

«Ήδη είναι από χθες το βράδυ λειτουργοί του Υφυπουργείου Έρευνας και του τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής και αξιολογούν τη ζημιά. Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας δεδομένων άρα με την επαναφορά των servers θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν και οι ιστοσελίδες όλων των κρατικών υπηρεσιών», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αποδοθούν ευθύνες για τη ζημιά που προκλήθηκε στα συστήματα της κυβέρνησης ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε «αυτή τη στιγμή προέχει να επανέλθουν τα συστήματα, μόλις επανέλθουν θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες, θα πρέπει να βρεθεί ποιος ήταν εκεί ή ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι που επέλεξαν ή που δεν πρόβλεψαν αυτό τον κίνδυνο».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα