Κίτρινα Γιλέκα: Η αντίδραση στελεχών κυβέρνησης πριν την επίσημη τοποθέτηση Μακρόν

Κίτρινα Γιλέκα: Η αντίδραση στελεχών κυβέρνησης πριν την επίσημη τοποθέτηση Μακρόν
"Καλά Χριστούγεννα Μανού" το μήνυμα των Κίτρινων Γιλέκων στον Μακρόν AP

"Ανησυχώ για το πόσο εύθραυστη είναι η Δημοκρατία", τόνισε ο Λεντριάν, ενώ ο Μπρούνο Λεμέρ έκανε λόγο για "κρίση του έθνους". Από την μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης λύσεων, εν αναμονή της τοποθέτησης Μακρόν στις αρχές της εβδομάδας και με το βλέμμα στο επόμενο ραντεβού των Κίτρινων Γιλέκων στις 15 Δεκεμβρίου.

O υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, που κατέχει σημαντικό ρόλο στην αριστερή πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάλεσε σήμερα για ένα “νέο κοινωνικό συμβόλαιο” με τους Γάλλους μετά και από τις χθεσινές συγκρούσεις της αστυνομίας με τα “Κίτρινα Γιλέκα”.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ορίσει τώρα τη μεγάλη πορεία αυτού του κινήματος για να κατευθυνθεί προς ένα νέο απαραίτητο κοινωνικό συμβόλαιο”, δήλωσε στην εκπομπή Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI.

Ο Λεντριάν είπε ακόμη πως ανησυχεί για τη γαλλική δημοκρατία και τους θεσμούς.

“Όταν ακούω ορισμένες δηλώσεις, ανησυχώ (…) ξέρω πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία”, δήλωσε ο Λεντριάν αναφερόμενος στις εκκλήσεις για “εξέγερση”. “Ο κίνδυνος είναι να τεθούν εν αμφιβόλω οι ίδιοι οι θεσμοί μας, η ζωή μας μαζί”, προειδοποίησε.

Οι βιαιότητες που συνδέθηκαν με τις διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” είναι μια “καταστροφή” για την οικονομία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος έκανε λόγο για μια “κρίση του έθνους”.

“Είναι μια καταστροφή για το εμπόριο, είναι μια καταστροφή για την οικονομία μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε καταστήματα του Παρισιού την επομένη νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την τέταρτη ημέρα κινητοποίησης, κάνοντας λόγο για “μια κοινωνική κρίση”, “μια δημοκρατική κρίση” και “μια κρίση του έθνους”.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό τάχθηκε σήμερα υπέρ της αναζήτησης λύσεων “σχεδόν επί παραγγελία” στην κρίση των “κίτρινων γιλέκων” και κάλεσε τις επιχειρήσεις “να αναλάβουν ένα τμήμα” [των λύσεων αυτών] προτού ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνθεί προς τους πολίτες “στις αρχές της εβδομάδας”.

“Οι λύσεις που οφείλει κάποιος να βρει πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα του κάθε ατόμου. Σχεδόν κατά παραγγελία. Η οργή που εκφράζουν είναι καμία φορά πολύ διαφορετική από τη μία περιφέρεια στην άλλη”, είπε ο Γκριβό στον τηλεοπτικό σταθμό Europe 1.

“Είναι αυτή την οργή που πρέπει να καταλάβουμε. Και είναι δύσκολο να την καταλάβουμε από ένα γραφείο στο Παρίσι”, υπογράμμισε ακόμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης την επομένη της τέταρτης πράξης της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων”.

Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό LCI για μια ενδεχόμενη συμβολή των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για την αγοραστική δύναμη, ο Γκριβό κάλεσε “τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του”.

“Όταν λέει κάποιος ότι σηκώνει τα μανίκια, [σημαίνει πως] η καλή θέληση πρέπει να μοιράζεται με όλο τον κόσμο. Αν οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλάβουν ένα τμήμα, θα ήταν ευκταίο”, επέμεινε.

“Υπάρχουν PME [μικρομεσαίες επιχειρήσεις] που θα πουν ότι δεν μπορούν και υπάρχουν μεγάλοι όμιλοι που έχουν περιθώρια” είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραθέτοντας “τον κόσμο των τραπεζών, των ασφαλειών, της μεγάλης διανομής”.

Καθώς ο αρχηγός του κράτους αναμένεται να πάρει τον λόγο “στις αρχές της εβδομάδας”, ο Γκριβό είπε πως είναι “σίγουρος πως θα ξαναβρεί τον δρόμο για την καρδιά των Γάλλων, θα μιλήσει στην καρδιά τους”.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε επίσης πως “προφανώς υποεκτιμήσαμε την ανάγκη των συμπολιτών μας να πάρουν τον λόγο, να πουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να συνδεθούν με την οικοδόμηση των λύσεων”.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Μακρόν ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι θα ξεκινήσουν από τις 15 Δεκεμβρίου(ημέρα που έχει προγραμματιστεί η επόμενη διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων) και μέχρι την 1η Μαρτίου “συζητήσεις” σε τοπικό επίπεδο.

Ο Γκριβό δήλωσε επίσης πως πρέπει να υπάρξει απάντηση “στην άμεση οργή” αλλά και “επαναφορά της αισιοδοξίας στο σύστημα, μακροπρόθεσμα”.

“Αν κάποιος περιοριστεί σε επείγοντα μέτρα, θα αντιμετωπίσει μόνο τα συμπτώματα”, εκτίμησε.

“Το να θεωρήσουμε ότι θα αρκούσε να δώσουμε μια επιταγή στα άτομα αυτά, είναι αρκετά περιφρονητικό, είναι αρκετά συγκαταβατικό”, συνέχισε ο Γκριβό υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν, ανάμεσα στα οποία και ο αγώνας κατά του “περιορισμού κατ΄οίκον”.

“Η ζωή των ανθρώπων εμποδίζεται. Ο καθένας περιορίζεται στην περιφέρειά του, στην κοινωνική κατάστασή του. Έχει κάποιος την εντύπωση πως η πρόοδος είναι για τους άλλους” είπε, συνηγορώντας επίσης υπέρ “της επιστροφής της εμπιστοσύνης στο δημοκρατικό σύστημά μας (…) το οποίο ήταν υπό απειλή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα