Κίτρινα γιλέκα: Ο Μακρόν ζητά “ηρεμία” πριν από τις νέες κινητοποιήσεις
Λίγο πριν η χώρα βιώσει την "Πέμπτη Πράξη" των κινητοποιήσεων, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα και επεισόδια όπως αυτά των περασμένων εβδομάδων.
- 14 Δεκεμβρίου 2018 21:27
Η Γαλλία “χρειάζεται ηρεμία” ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, διαμήνυσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παραμονή της νέας κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων”. “Έδωσα μια απάντηση” στα αιτήματα που προέβαλαν οι διαδηλωτές, είπε ο Μακρόν από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής. “Ο διάλογος (…) δεν γίνεται με κατάληψη δημόσιων χώρων και με βιαιοπραγίες”, πρόσθεσε.
Τα “κίτρινα γιλέκα” οργανώνουν για αύριο την “Πέμπτη Πράξη” των κινητοποιήσεών τους, μετά από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές όμως τάσσονται υπέρ της διακοπής των κινητοποιήσεων, με αφορμή και την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, την περασμένη Τρίτη.
Ο Μακρόν επανέλαβε σήμερα ότι στο διάγγελμά του, την Δευτέρα, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στα “νόμιμα και ειλικρινή αιτήματα” των πολιτών. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η αύξηση, κατά 100 ευρώ, του κατώτατου μισθού.
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Γάλλους να μιλήσουν συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στις επόμενες εκλογές. Όμως “σε καμία περίπτωση, αυτό που έγινε δεν πρέπει να οδηγήσει στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν από 18 μήνες”, πρόσθεσε. Για τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε, είπε ότι δεν εκφράστηκαν “ανησυχίες” από τους Ευρωπαίους εταίρους του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε “πεπεισμένη” ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είχε εκφράσει ανησυχία το πρωί για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των μέτρων. “Δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε τις μελλοντικές γενιές για τα σημερινά αιτήματα του ενός ή του άλλου. Όλοι μας έχουμε πολιτικές ευθύνες, τόσο για το σήμερα όσο και για το μέλλον”, τόνισε.