Κυβέρνηση Στάρμερ: Η “ακτινογραφία” του νέου υπουργικού συμβουλίου της Μ. Βρετανίας

Διαβάζεται σε 6'
Ο Κιρ Στάρμερ
Ο Κιρ Στάρμερ AP

Οι βουλευτές των Εργατικών που διορίστηκαν σε θέσεις-κλειδιά του υπουργικού συμβουλίου μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη του κόμματος.

Οι εκλογές στη Βρετανία έφεραν μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας, καθώς οι Εργατικοί επιστρέφουν στην εξουσία με τον Κιρ Στάρμερ να είναι και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Έχοντας αναλάβει το δύσκολο έργο της διαχείρισης των ζητημάτων της χώρας και της εφαρμογής των προεκλογικών τους δεσμεύσεων, τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του ξεκίνησαν ήδη να διορίζονται από τον Στάρμερ, ο οποίος αποτελεί, λίγο πολύ για όλους, ένα μεγάλο αίνιγμα.

Η νέα κυβέρνηση Στάρμερ αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει σάρκα και οστά με τους διορισμούς των υψηλόβαθμων στελεχών της νέας κυβέρνησης των Εργατικών να μην αποτελούν ιδιαίτερη έκπληξη.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρώτρια πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του σερ Στάρμερ ορίσθηκε η Αντζελα Ράινερ, η οποία θα είναι επίσης και στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ γυναικεία υπόθεση είναι και το υπουργείο Οικονομικών, με τη Ρέιτσελ Ριβς να γίνεται σήμερα η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βρετανίας Άντζελα Ρέινερ
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βρετανίας Άντζελα Ρέινερ 2024 Thomas Krych/AP Photo

Ποια είναι η Ρέιτσελ Ριβς

“Αποτελεί τιμή ζωής που χρίστηκα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών”, έγραψε στο Χ η Ριβς μετά τον διορισμό της και δήλωσε πως έχει επίγνωση της “ιστορικής ευθύνης” που συνοδεύει το γεγονός ότι είναι “η πρώτη γυναίκα” που καταλαμβάνει αυτήν τη θέση, τη δεύτερη πιο περίοπτη της βρετανικής κυβέρνησης, ένα αξιοσέβαστο λειτούργημα το οποίο υφίσταται εδώ και 800 χρόνια.

“Η οικονομική ανάπτυξη ήταν η αποστολή του Εργατικού Κόμματος. Αυτή είναι τώρα μια εθνική αποστολή”, υπογράμμισε.

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς
Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς 2024 Thomas Krych/AP Photo

Η πολιτικός, ηλικίας 45 ετών, είπε σήμερα, αφότου επανεκλέγη βουλεύτρια στη βόρεια Αγγλία, ότι το έργο της “δεν θα είναι εύκολο”: “δεν υπάρχει θαυματουργή λύση και δύσκολες επιλογές μας περιμένουν”.

Μπροστά σε μια οικονομία που υπέφερε τα τελευταία χρόνια και σε περιορισμένα δημόσια οικονομικά, εκείνη επανέλαβε τους τελευταίους μήνες ότι “η αλλαγή δεν θα έρθει παρά μόνο με αυστηρή πειθαρχία” στα δημοσιονομικά.

Η Ριβς συνόδευσε τον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ σε έναν επαναπροσδιορισμό τακτικής, ο οποίος επέτρεψε στους Εργατικούς να κερδίσουν χθες στις βουλευτικές εκλογές, έπειτα από μια βαριά ήττα το 2019, όταν του κόμματος ηγείτο ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το Εργατικό είναι πλέον “το φυσικό κόμμα των επιχειρήσεων”, έλεγε εδώ και μήνες η ίδια, η οποία και αναδείχθηκε το 2021 σκιώδης υπουργός Οικονομικών της αντιπολίτευσης.

Η Ρέιτσελ Ριβς τάσσεται υπέρ ενός ενεργότερου ρόλου του Κράτους ιδίως μέσω των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς, αντλώντας έμπνευση από την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αν και πρέπει να αναθεωρήσει προς τα κάτω ένα πολύ ακριβό σχέδιο ύψους 28 δισεκατομμυρίων στερλινών σε ετήσιες δαπάνες για τις πράσινες υποδομές, διαβεβαιώνει πως θέλει να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο, τις απολαβές των εργαζομένων και να “ανοικοδομήσει τις δημόσιες υπηρεσίες”.

“Όταν λέει ότι είναι μια Σιδηρά Κυρία”, αυτό ισοδυναμεί με “εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών” και “χρήση του βάρους του Κράτους, αλλά με υπεύθυνο τρόπο”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέιμς Γουντς, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η Ριβς και ο Στάρμερ “υιοθετούν μια πολύ ρεαλιστική προσέγγιση”, που θα “προκαλέσει τη μεγάλη δυσφορία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος”, όμως “θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις από τη δημοσιονομική ανευθυνότητα, να μην δώσουν μεγάλες υποσχέσεις για δαπάνες που δεν μπορούν να τηρήσουν”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε εδώ αναλυτικά το νέο υπουργικό συμβούλιο του Κιρ Στάρμερ

Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Λάμι

Υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο Ντέιβιντ Λάμι, δικηγόρος, απόγονος σκλάβων και φίλος, μεταξύ άλλων, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι 2024 Thomas Krych/AP Photo

Γνωστός για την ευθύτητά του, ο 51χρονος Λάμι έχει ήδη δηλώσει ότι η ιστορία των προγόνων του, οι οποίοι ήταν σκλάβοι, μέχρι και τον 19ο αιώνα, στη Γουιάνα, σε φυτείες ζαχαροκάλαμου, θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του.

“Θα αντιμετωπίσω με απίστευτη σοβαρότητα την ευθύνη ότι θα είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών, απόγονος του δουλεμπορίου”, δήλωσε πρόσφατα, ενώ στην πρώτη του δήλωση μετά τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ σήμερα, έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λάμι είπε ότι “στηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός” και τις προσπάθειες απελευθέρωσης τον ομήρων. “Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσω τον Τζο Μπάιντεν να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός”, είπε στις δηλώσεις του από το Φόρεϊν Όφις.

Νέος υπουργός Επιχειρήσεων φέρεται να είναι ο Τζόναθαν Ρέινολντς, ενώ υπουργός Άμυνας ο Τζον Χέιλι.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Τζόναθαν Ρέινολντς
Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Τζόναθαν Ρέινολντς 2024 Thomas Krych/AP Photo

Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Υβέτ Κούπερ, με χαρτοφυλάκιο μεταξύ άλλων την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνόμευση.

Η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας η Υβέτ Κούπερ
Η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας η Υβέτ Κούπερ 2024 Thomas Krych/AP Photo

Η Μπρίτζετ Φίλιπσον αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας, ενώ νωρίτερα στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ βρέθηκαν ο Πίτερ Κάιλ και η Ανελίζε Ντοντς, έχοντας διατελέσει σκιώδεις υπουργοί Επιστημών και πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος αντίστοιχα πριν από τις εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα