Κλιμακώνεται η ένταση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Διαβάζεται σε 6'
Κλιμακώνεται η ένταση Ισραήλ – Χεζμπολάχ
Μαχητές της Χεζμπολάχ AP Photo/Hassan Ammar

Με το βλέμμα στραμμένο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου είναι η διεθνής κοινότητα όσο η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται και εγείρεται ο φόβος πολέμου μεγάλης κλίμακας.

Με την ένταση στα σύνορα ΙσραήλΛιβάνου και την πολεμική ρητορική των δύο πλευρών να κλιμακώνεται συνεχώς, ο φόβος για έναν ενδεχόμενο πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην περιοχή γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

Ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου στη Μέση Ανατολή, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ, αλλά και τις συμμαχικές της οργανώσεις που υποστηρίζουν τη Χαμάς, είναι καθημερινες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ισραήλ και στον Λίβανο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται και από τις δύο πλευρές.

Η πιο πρόσφατη “κίνηση” της Χεζμπολάχ έγινε την Κυριακή, όταν, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, εξαπέλυσε “drone με εκρηκτικά” κατά στρατιωτικής θέσης στο βόρειο Ισραήλ, ως “απάντηση” στον θάνατο ηγετικού στελέχους της Τζαμάα Ισλαμίγια.

Ο Αϊμάν Γκοτμέχ, το ηγετικό στέλεχος του λιβανικού ισλαμιστικού κινήματος που πρόσκειται στη Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο το όχημα στο οποίο επέβαινε στην Χιάρα, στην Μπεκάα, με το Ισραήλ να επιβεβαιώνει την εξουδετέρωσή του. Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για «τρομοκρατικό πράκτορα υπεύθυνο για την προμήθεια όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Τζαμάα Ισλαμίγια στον Λίβανο, καθώς και την ανάπτυξη τρομοκρατικών υποδομών στην περιοχή».

Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Μπέντζαμιν Νετανιάχου AP

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το τέλος των έντονων μαχών εναντίον της Χαμάς πλησιάζει αλλά ο πόλεμος δεν θα λήξει έως ότου η Λωρίδα της Γάζας σταματήσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της παλαιστινιακής οργάνωσης. Ο Νετανιάχου τόνισε επίσης πως μόλις τερματιστούν οι έντονες μάχες στη Γάζα, το Ισραήλ θα μπορέσει να αναπτύξει ακόμα περισσότερες δυνάμεις εναντίον της Χεζμπολάχ, κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο. 

“Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των έντονων μαχών, θα έχουμε τη δυνατότητα να μετακινήσουμε μέρος των δυνάμεων στα βόρεια. Και θα το κάνουμε αυτό. Πρώτα και κύρια για αμυντικούς σκοπούς. Και δεύτερον, για να φέρουμε τους κατοίκους μας (που έχουν απομακρυνθεί λόγω των μαχών) πίσω στα σπίτια τους”, είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 14 με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να διαμηνύει πως αν αυτό δεν γίνει διπλωματικά, “θα το κάνουμε με άλλο τρόπο”.

Να μην μετατραπεί ο Λίβανος σε άλλη μία Γάζα

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο (φωτογραφία αρχείου)
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Hussein Malla, File)

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να τονίζει προ ημερών πως οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εργάζονται για να αποτρέψουν εσφαλμένους υπολογισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταστροφή.

«Μια βιαστική κίνηση – ένας λάθος υπολογισμός – θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή που ξεπερνά κατά πολύ τη συνοριακή περιοχή, και ειλικρινά, ξεπερνά κάθε φαντασία», είπε ο ίδιος. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Οι άνθρωποι της περιοχής και οι άνθρωποι παγκοσμίως δεν μπορούν να αντέξουν ο Λίβανος να μετατραπεί σε μια άλλη Γάζα».

Καταστροφική χαρακτήρισε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Προσερχόμενη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ επισήμανε πως“μια περαιτέρω κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τους ανθρώπους στην περιοχή” και πρόσθεσε ότι σύντομα η ίδια θα ταξιδέψει στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ απειλεί να επιτεθεί στην Κύπρο

Ο Χασάν Νασράλα
Ο Χασάν Νασράλα AP Photo/Hussein Malla

Πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως αν το Ισραήλ προχωρήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της οργάνωσης του Λιβάνου τότε “η κατάσταση στη Μεσόγειο θα αλλάξει εντελώς”.

“Κανένα μέρος” στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τα όπλα της οργάνωσης σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου, προειδοποίησε ο Νασράλα, διαμηνύοντας ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει “χωρίς κανόνες” και “χωρίς περιορισμούς”: “Ο εχθρός γνωρίζει καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο… και ότι κανένα μέρος… δεν θα γλιτώσει από τις ρουκέτες μας”.

Ο Νασράλα στράφηκε κατά της Κύπρου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρος του πολέμου αν επιτρέψει στις ενοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να χρησιμοποιήσουν υλικοτεχνικές υποδομές στη χώρα.

“Η παραχώρηση των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μέρος του πολέμου και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε”, είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Οι δηλώσεις του Ναρσάλα προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο να αναφέρει πως η απειλή εναντίον της Κύπρου είναι απειλεί εναντίον της ΕΕ και να εκφράζει την πλήρη στήριξη της Ένωσης στην Κύπρο.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ ανέφερε πως “αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικά. Η Χεζμπολά πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε. Προτιμάμε η Χεζμπολά να επιδιώξει διπλωματική λύση”.

Θέση στο ζήτημα πήρε και το βρετανικό ΥΠΕΞ το οποίο απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την κατάσταση είπε: «Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση». 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα