Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιντλίμπ της Συρίας: Τουρκικά άρματα προωθούνται στα σύνορα
Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας για την κατάσταση στη συριακή πόλη, η οποία είναι ο τελευταίος θύλακας που ελέγχουν οι αντάρτες.
- 04 Σεπτεμβρίου 2018 19:40
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μάικ Πομπέο, συνομίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη και εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ και τη Μανμπίτζ της Συρίας, αλλά και άλλα διμερή θέματα, σύμφωνα με μια τουρκική διπλωματική πηγή.
Το τηλεφώνημα αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην Ιντλίμπ, στον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία, με τη Ρωσία να ξαναρχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι άρματα μάχης έχουν φτάσει στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, που συνορεύει με τη Συρία. Έχει σταλεί επίσης οικοδομικός εξοπλισμός –τσιμεντένια μπλοκ μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 12 τόνων– για να ενισχυθούν τα 12 στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κατασκευαστεί εντός του συριακού εδάφους.
Το πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την άφιξη των αρμάτων στη Χατάι, διευκρινίζοντας ότι θα προωθηθούν πιο κοντά στα σύνορα.
Στην Άγκυρα βρίσκεται την Τρίτη και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο τελευταίος του εξέφρασε την “ενόχλησή” του για την παρουσία, στη Συρία, Κούρδων μαχητών που χαρακτηρίζονται “τρομοκράτες” από την Τουρκία.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι συριακές, κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ωστόσο οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις YPG στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας. Ο Ακάρ επισήμανε στον συνομιλητή του ότι “είναι αναγκαίο η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
Το 60% της Ιντλίμπ, της τελευταίας επαρχίας που δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, βρίσκεται στα χέρια των μαχητών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, ιδρύθηκε από μέλη του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στην περιοχή δρουν επίσης πολλές μικρότερες αντάρτικες οργανώσεις.
Η Ρωσία, που στηρίζει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο συριακός στρατός “ετοιμάζεται να διευθετήσει” το πρόβλημα της “τρομοκρατίας” στην επαρχία αυτή που συνορεύει με την Τουρκία.
Την Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Άσαντ και τους συμμάχους του να μην “επιτεθούν αψήφιστα” στην Ιντλίμπ, επειδή θα μπορούσαν να σκοτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η Μόσχα απέρριψε αυτό το σχόλιο, τονίζοντας ότι η επαρχία έχει μετατραπεί σε “εστία τρομοκρατίας”.
Γαλλία: Να μείνει η πόρτα ανοικτή για διαπραγματεύσεις
Το Παρίσι κρίνει αναγκαίο να μείνει ανοιχτή η πόρτα για διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποτραπεί μια «δραματική κατάσταση» στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, εναντίον της οποίας το συριακό καθεστώς είναι έτοιμο να εξαπολύσει ευρεία επίθεση με σκοπό την ανακατάληψή της.
«Το καθεστώς και εκείνοι που το στηρίζουν έχουν την αίσθηση ότι έχουν κερδίσει τον πόλεμο», αλλά «αλλά ποτέ ένας πόλεμος δεν κερδίζεται, αν δεν ξέρουμε πώς να κατακτήσουμε την ειρήνη», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Άμπου Ντάμπι.
«Είναι σημαντικό σήμερα να ανοίξουμε το δρόμο στις διαπραγματεύσεις και όχι στις εχθροπραξίες, σε διαφορετική περίπτωση κατευθυνόμαστε προς μια δραματική κατάσταση», ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά αμάχους, σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Απαντούσε σε ερώτηση για τους κινδύνους της σύγκρουσης στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), που βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμμάχου της Ρωσίας και του Ιράν.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο «αρχικά για μια κατάπαυση του πυρός» και στη συνέχεια για μια διαδικασία που θα εξαλείψει «τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα στην Ιντλίμπ».
ΟΗΕ: Να αποτραπεί η αιματοχυσία στο Ιντλίμπ
H Συρία μπορεί να αποφύγει μια αιματοχυσία αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομιλήσουν επειγόντως για την επίλυση της κατάστασης στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, δήλωσε την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αποτελούν το κλειδί για την αποφυγή μιας επίθεσης στην περιοχή, αλλά οι έξι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, σήμερα δείχνουν ότι οι συνομιλίες δεν προχωρούν καλά.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συριακή κυβέρνηση ίσως περιμένει έως τις 10 Σεπτεμβρίου πριν εξαπολύσει μια επίθεση, μετατρέποντας σε «κρίσιμης σημασίας» τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής στην Τεχεράνη.
Ο Μιστούρα κάλεσε τους Πούτιν και Ερντογάν να συνομιλήσουν μέχρι τότε τηλεφωνικά, καθώς, όπως είπε, «ο χρόνος έχει καθοριστική σημασία».
Ιράν: Να αποτραπεί η απώλεια αμάχων
Η Τεχεράνη θέλει να βοηθήσει να εκδιώξει τους αντάρτες από την ανταρτοκρατούμενη περιοχή της Συρίας Ιντλίμπ «με την ελάχιστη δυνατή απώλεια ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Θέλουμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε ζημιά στο συριακό λαό και στο τέλος να καθαρίσουμε την περιοχή από εξτρεμιστές», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.
«Η κατάσταση στην Ιντλίμπ είναι εύθραυστη, θέλουμε να προσπαθήσουμε να εκδιώξουμε τους τρομοκράτες από την Ιντλίμπ με την ελάχιστη δυνατή απώλεια ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.