Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο Ισραήλ για εκεχειρία – Τα “αγκάθια” του Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 5'
Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο Ισραήλ για εκεχειρία – Τα “αγκάθια” του Νετανιάχου
Associated Press

Όσο ο αριθμός των νεκρών από τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή αυξάνεται, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση που ασκείται στο Ισραήλ -και μάλιστα από συμμάχους του- για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές στη Γάζα άφησαν ακόμη 27 νεκρούς σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, διευκρινίζοντας ότι δύο γυναίκες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Ο στόχος της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα δείχνει πιο μακρινός από ποτέ και ενδεικτικό είναι ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν επιμένει να μιλά για συμφωνία που είναι κοντά, ενώ ο Νετανιάχου κάνει λόγο για ανακριβείς εκτιμήσεις.

Πιέσεις και από τη Γερμανία

Όπως γράφει η ΕΡΤ, το ειδικό της βάρος επιχειρεί να ρίξει η Γερμανία προκειμένου να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Προς αυτή την κατεύθυνση η Γερμανίδα υπουργός των Εξωτερικών η Ανναλένα Μπέρμποκ περιοδεύει τη Μέση Ανατολή και έχοντας επισκεφθεί ήδη τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, είχε συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό της Ιζραέλ Κατζ στην Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση η Μπέρμποκ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να αναλάβει «ισχυρότερη και πιο ορατή δράση κατά της βίας των εποίκων στη Δυτική Όχθη» ενώ, δεν έκρυψε την ενόχλησή της όταν, όπως είπε, «μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης απαιτούν την ίδια προσέγγιση στη Δυτική Όχθη όπως και στη Γάζα».

Μια αναφορά βεβαίως η οποία αφορούσε προσωπικά τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας η οποία επρόκειτο να δει και τον υπουργό Αμύνης Γοάβ Γκάλαντ αλλά όχι τον Νετανιάχου πριν μεταβεί και στη Ραμάλα, αναγνώρισε πάντως ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη στρέφονται κατά της τρομοκρατίας.

Και καθώς η πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου κορυφώνεται από το εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό μια σχετικά άγνωστη διάσταση είναι και εκείνη των ισραηλινών απωλειών σε στρατιωτικό επίπεδο. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους εξακόσιους στην πλειονότητα έφεδροι των ειδικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών. Είναι δυναμικό επίλεκτο και εξαιρετικά πολύτιμο για τη χώρα το οποίο απαιτείται χρόνος για να αναπληρωθεί. Κυρίως δε είναι άνθρωποι με οικογένειες.

Αυτό δεν είναι καθόλου απλό για την κυβέρνηση καθώς δημιουργεί μια πρόσθετη πίεση η οποία αυξάνεται συνεχώς. Μαζί και ένα ζήτημα στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών σε μια κρίσιμη περίοδο.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για κατάρρευση των συνομιλιών στη Γάζα

Ο στρατός των ΗΠΑ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εν μέσω φόβων ότι η αποτυχία τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το τελικό περίγραμμα μιας –  τελικής αυτή τη φορά – συμφωνίας “τελεσίγραφο”, την οποία σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στις εμπλεκόμενες πλευρές τις επόμενες εβδομάδες. Εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχθούν, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Στρατηγός CQ Brown, πρόεδρος του Αμερικανικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε στους Financial Times την Πέμπτη: «Σκέφτομαι… [αν] οι συνομιλίες κολλήσουν ή σταματήσουν εντελώς, πώς αυτό θα επηρεάσει την ένταση στην περιοχή και τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, σε μια συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, στη Γερμανία, ο Brown είπε ότι εξετάζει πώς θα αντιδράσουν οι περιφερειακοί παράγοντες στην αποτυχία των συνομιλιών, «και αν θα αυξήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητά τους, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς και να προκαλέσει… την επέκταση της σύγκρουσης».

«Εστιάζω στο πώς δεν θα επεκταθεί η σύγκρουση, αλλά και στο πώς θα προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας», σημείωσε. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θεωρεί τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός ως κλειδί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την αποφυγή μίας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του Brown έρχονται καθώς οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο. Το Ισραήλ και η Χαμάς διαφωνούν σε θέματα που αφορούν την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και την επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει στρατεύματα στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την Πέμπτη, πρότεινε ότι οι ΗΠΑ «τις επόμενες ημέρες» θα μοιραστούν με το Ισραήλ και τη Χαμάς «τις σκέψεις μας για το πώς ακριβώς να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα». Πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στα μέρη να αποφασίσουν ναι ή όχι».

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν θετικό κλίμα στις συνομιλίες, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δημόσια υποβαθμίσει την πρόοδό τους και την Πέμπτη δήλωσε στο Fox News ότι μια συμφωνία «δεν είναι κοντά».

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιέγραψαν τις συνομιλίες ως 90% ολοκληρωμένες, αλλά παραδέχονται ότι δύσκολα σημεία παραμένουν άλυτα. Απέρριψαν την κριτική ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι για τη διαδικασία.

«Έχουμε αντιμετωπίσει αναποδιές και αναποδιές και άλλες αναποδιές», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. «Χωρίς αμφιβολία, εμείς εδώ στην κυβέρνηση είμαστε απογοητευμένοι που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα