Κλιματική αλλαγή: Κίνδυνος για τα νοσοκομεία και τα σχολεία της ΕΕ

Κλιματική αλλαγή: Κίνδυνος για τα νοσοκομεία και τα σχολεία της ΕΕ
Θερμόμετρο στην πόλη (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία των ατόμων σε ευάλωτες ομάδες. Ποιο είναι το φαινόμενο των "αστικών θερμονησίδων".

Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία και νοσοκομεία στις ευρωπαϊκές πόλεις να είναι μέσα σε “αστικές θερμονησίδες”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ευάλωτοι πληθυσμοί να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες κι έτσι να κινδυνεύει η υγεία τους.

Κλιματική αλλαγή: Τι είναι οι “αστικές θερμονησίδες” και ποιες οι επιπτώσεις τους.

“Αστικές θερμοκοιτίδες” είναι το φαινόμενο στο οποίο πυκνές συστάδες κτιρίων και υποδομών, πχ δρόμοι, απορροφούν και διατηρούν περισσότερη θερμότητα σε σχέση με τις πράσινες περιοχές.

Σχεδόν το 46% των νοσοκομείων και το 43% των σχολείων βρίσκονται σε μέρη στα οποία η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον δύο βαθμούς Κελσίου πανω από τα φυσιολογικά όρια για την εποχή θερμοκρασία. Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) σε έκθεσή του, η κατάσταση αυτή συνεπάγεται τη δημιουργία πολύ σοβαρών επιπτώσεων αναφορικά με τις αγροτικές περιοχές.

Η κλιματική αλλαγή, η οποία δυσχαιρένεται ολοένα περισσότερο από την αδιάκοπη βιομηχανική καύση ορυκτών καυσίμων, οδηγεί στο να προκαλούνται σφοδρότεροι και πιο τακτικοί καύσωνες. Σε συνδυασμό με τις “αστικές θερμονησίδες”, δημιουργείται κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες.

Οι “αστικές θερμονησίδες” έχουν παρατηρηθεί στη διάρκεια των ακραίων θερμοκρασιών. Τον Αυγούστου του 2002, που είχε καταγραφεί σφοδρός καύσωνας στο Γουέστ Μίντλαντ της Βρετανίας, υπήρξαν κάτοικοι, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών. Το ποσοστό της θνητότητας ανέβηκε δύο φορές πάνω στις πόλεις συγκριτικά με τις επαρχίες.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Τι δήλωσε ο επικεφαλής για το φαινόμενο

“Αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία”, δηλώνει ο Μπλαζ Κούρνικ, υπεύθυνος του τμήματος κλιματικής προσαρμογής του ΕΕΑ.

Ο Κούρνικ αναφέρει ότι “Η ευαλωτότητα στην Ευρώπη επίσης αυξάνεται λόγω του γηράσκοντος πληθυσμού, λόγω των πιο πυκνοκατοικημένων πόλεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με τους καύσωνες, θα αποτελέσει κίνδυνο για τις κοινωνίες του μέλλοντος”.

Ο EEA προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου, όπως να εφαρμοστεί η κατασκευή πιο πολλών πράσινων χώρων δροσιάς και νερού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα