Κλιματική κρίση: Μετά την καταιγίδα τι;
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και κάνει διακρίσεις. Πλήττει κυρίως εκείνους που δεν έχουν τα μέσα να την αντιμετωπίσουν.
- 07 Μαΐου 2021 11:50
Ένα συνηθισμένο πρωινό στα χωριά της περιοχής Kerala στην Ινδία: οι κάτοικοι πηγαίνουν στις καλλιέργειές τους, – οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αποδοτικές φέτος, αφού είχαν ανθεκτικούς σπόρους και εφάρμοσαν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές – τα παιδιά παρακολουθούν το μάθημα σε καινούργιες, ασφαλείς τάξεις, ενώ άμα βρέχει μπορούν να παίζουν μέσα στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, και οι γυναίκες συγκεντρώνονται στο κοινοτικό κέντρο, για να συζητήσουν τα θέματα που τις απασχολούν και να στηρίξουν όποια έχει ανάγκη από βοήθεια.
Ίσως με μια πρώτη ματιά να μην είναι εμφανής η τραγωδία που χτύπησε την περιοχή δυο χρόνια πριν. Η χειρότερη πλημμύρα των τελευταίων 100 χρόνων κόστισε τη ζωή σε 400 άτομα, ενώ χιλιάδες οικογένειες βρέθηκαν χωρίς σπίτια, χωρίς τροφή και χωρίς ελπίδα. «Ήμασταν σε απόγνωση. Για πολλές μέρες νιώθαμε ανήμποροι και δεν είχαμε ιδέα πώς θα επανεκκινήσουμε τις ζωές μας», μας λέει η Manju, μητέρα δύο παιδιών κι επικεφαλής ενός γυναικείου συνεταιρισμού της περιοχής. Οι πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και τακτικά στη νοτιοανατολική Ασία.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και κάνει διακρίσεις. Πλήττει κυρίως εκείνους που δεν έχουν τα μέσα να την αντιμετωπίσουν. Πληθυσμοί που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν γιατί καταστρέφεται η γη και η περιουσία τους, άρρωστοι που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γυναίκες που βρίσκονται πιο εκτεθειμένες στη φτώχεια και τη βία, παιδιά που αναγκάζονται να σταματήσουν το σχολείο, είτε γιατί καταστρέφονται οι υποδομές είτε γιατί πρέπει να δουλέψουν ή να μεταναστεύσουν με τους γονείς τους. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Shakila από την Kerala: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις φυσικές καταστροφές, αλλά δεν τις φοβάμαι πια-η κατάστασή μας είναι ήδη πολύ δύσκολη, δεν μπορεί να γίνει χειρότερη…».
Η παροχή άμεσης βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις είναι απαραίτητη για την επιβίωση των κατοίκων. Η ActionAid, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και με τις αρχές παρέχει είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες στήριξης. Τι γίνεται, όμως, όταν τα φώτα τις επικαιρότητας απομακρύνονται από τις πληγείσες περιοχές; Πώς μπορείς να αποτρέψεις την επανάληψη καταστροφών; Το ζητούμενο είναι από τη μία η αναστολή της κλιματικής κρίσης και από την άλλη η ενδυνάμωση των κατοίκων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειές της.
Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, η ActionAid πραγματοποιεί προγράμματα σε όλες τις περιοχές δράσης της για την ολιστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι τελικά και κοινωνική κρίση. Εκπαιδεύει τους αγρότες ώστε να υιοθετούν φιλικές προς το περιβάλλον κα βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας, ενώ δημιουργεί έργα υποδομής, όπως φράγματα ή δεξαμενές συλλογής νερού για την αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας. Παράλληλα, ενημερώνει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους και τους στηρίζει ώστε να ασκούν πίεση σε εκείνους που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, μέσα από τις ομάδες γυναικών, εκπαιδεύει τις κοινότητες ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Έτσι, οι κάτοικοι της Kerala φαίνεται να αφήνουν πίσω την καταστροφική πλημμύρα. Με τη στήριξη και τις εκπαιδεύσεις που έλαβαν μέσω της ActionAid, νιώθουν ότι μπορούν να αρχίσουν πάλι τις ζωές τους και να τις κάνουν ακόμα καλύτερες. «Οι τεχνικές της βιώσιμης γεωργίας που μάθαμε πρόσφατα θα μας βοηθήσουν να καλλιεργούμε υγιεινά, θρεπτικά λαχανικά και φρούτα και θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το εισόδημά μας πουλώντας τα στην αγορά», μας λέει γεμάτη ελπίδα η Pabizhakodi, αγρότισσα στην περιοχή. «Το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά είναι πλήρως λειτουργικό πλέον, είναι ένας ασφαλής χώρος για τα παιδιά του χωριού, όπου μαθαίνουν, παίζουν, τρώνε και κοινωνικοποιούνται», συμπληρώνει η δασκάλα, Shyja.
Νιώθοντας πιο δυνατοί, οι κάτοικοι διεκδικούν ακόμα περισσότερα για τον τόπο τους. Ήδη έχουν κινήσει διαδικασίες και ζητούν από τις αρχές καλύτερο οδικό δίκτυο, δημόσιο φωτισμό στους δρόμους, κέντρα υγείας. Ξέρουν πια ότι μπορεί να μην μπορούν να ελέγχουν τον καιρό, μπορούν όμως να ελέγχουν αυτούς που κυβερνούν, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύουν και εκείνους και το περιβάλλον. Ξέρουν ότι μπορούν οι ίδιοι να «αλλάξουν το κλίμα» για έναν κόσμο πιο δίκαιο.
Μια νέα μέρα έχει ξημερώσει για την Kerala μετά την καταστροφή, όπως μετά την καταιγίδα βγαίνει ο ήλιος. Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid, κάθε Ανάδοχος συμβάλλει ώστε να αποτρέπονται οι καταιγίδες και να διασφαλίζονται μόνο ηλιόλουστες μέρες για όλες και όλους!
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις