Κλούνεϊ σε Μπάιντεν: “Σ’ αγαπάω μεν, αλλά…”

Διαβάζεται σε 4'
Τζορτζ Κλούνεϊ Τζο Μπάιντεν
Τζορτζ Κλούνεϊ Τζο Μπάιντεν Manuel Balce Ceneta/AP Photo

Ως ένθερμος Δημοκρατικός, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός Τζορτζ Κλούνεϊ καλεί τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρία και τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

“Χτυπήματα” εκ των έσω εξακολουθεί να δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς μετά την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και επί σειρά ετών σύμμαχό του, Νάνσι Πελόζι, ένας εκ των κορυφαίων χρηματοδοτών του κόμματος των Δημοκρατικών, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός Τζωρτζ Κλούνεϊ κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώπιον των αμφιβολιών για την κατάσταση της υγείας του.

Είχε προηγηθεί η καταστροφική εμφάνισή του στο debate του Ιουνίου, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, που επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες για το αν ο Τζο Μπάιντεν είναι ικανός για μία δεύτερη τετραετία, με το κόμμα των Δημοκρατικών να εμφανίζεται διχασμένο.

Με άρθρο γνώμης στους New York Times, ο Αμερικανός ηθοποιός, ένθερμος Δημοκρατικός που εμπλέκεται ενεργά στη συγκέντρωση χρημάτων για το κόμμα, έγραψε πως αγαπάει τον Τζο Μπάιντεν “αλλά χρειαζόμαστε έναν νέο υποψήφιο”.

“Είμαι δια βίου δημοκράτης- δεν απολογούμαι γι’ αυτό. Είμαι περήφανος για αυτό που αντιπροσωπεύει το κόμμα μου και για αυτό που πρεσβεύει. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στη δημοκρατική διαδικασία και για την υποστήριξη του υποψηφίου που επέλεξα, έχω ηγηθεί μερικών από τους μεγαλύτερους εράνους στην ιστορία του κόμματός μου. Ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012. Χίλαρι Κλίντον το 2016. Τζο Μπάιντεν το 2020. Τον περασμένο μήνα συνδιοργάνωσα τον μεγαλύτερο έρανο για την υποστήριξη οποιουδήποτε υποψηφίου των Δημοκρατικών που έγινε ποτέ, για την επανεκλογή του προέδρου Μπάιντεν. Τα λέω όλα αυτά μόνο και μόνο για να εκφράσω πόσο πολύ πιστεύω σε αυτή τη διαδικασία και πόσο βαθιά νομίζω ότι είναι αυτή η στιγμή”, αναφέρει αρχικά στο άρθρο του ο Κλούνεϊ, απαριθμώντας στη συνέχεια τους λόγους που αγαπά τον νυν πρόεδρο.

“Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Ως αντιπρόεδρο και ως πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο μου και πιστεύω σε αυτόν. Πιστεύω στον χαρακτήρα του. Πιστεύω στην ηθική του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κέρδισε πολλές από τις μάχες που αντιμετώπισε.

Αλλά η μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι η μάχη ενάντια στο χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί. Είναι οδυνηρό να το λέω, αλλά ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο ήμουν μαζί πριν από τρεις εβδομάδες στη φιλανθρωπική εκδήλωση δεν ήταν ο Τζο “big F-ing deal” Μπάιντεν του 2010. Δεν ήταν καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στο ντιμπέιτ.

Ήταν κουρασμένος; Ναι. Ήταν κρυωμένος; Ίσως. Αλλά οι ηγέτες του κόμματός μας πρέπει να σταματήσουν να μάς λένε ότι 51 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είδαν αυτό που μόλις είδαμε. Είμαστε όλοι τόσο τρομοκρατημένοι από την προοπτική μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ που επιλέξαμε να αγνοήσουμε κάθε προειδοποιητικό σημάδι. Η συνέντευξη του Τζορτζ Στεφανόπουλου απλώς ενίσχυσε αυτό που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ως Δημοκρατικοί, κρατάμε συλλογικά την αναπνοή μας ή χαμηλώνουμε την ένταση κάθε φορά που βλέπουμε τον πρόεδρο, τον οποίο σεβόμαστε, να βγαίνει από το Air Force One ή να επιστρέφει σε ένα μικρόφωνο για να απαντήσει σε μια ελεύθερη ερώτηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλούνεϊ.

Και αναρωτιέται: “Είναι δίκαιο να επισημαίνω αυτά τα πράγματα; Πρέπει να είναι. Πρόκειται για την ηλικία. Τίποτα περισσότερο. Αλλά και τίποτα που μπορεί να αντιστραφεί. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο. Συν τοις άλλοις, δεν θα κερδίσουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα χάσουμε τη Γερουσία. Αυτή δεν είναι μόνο η γνώμη μου, αυτή είναι η γνώμη κάθε γερουσιαστή και μέλους του Κογκρέσου και κυβερνήτη με τον οποίο έχω μιλήσει κατ’ ιδίαν. Με τον καθένα, ανεξάρτητα από το τι λέει δημοσίως”.

“Μας αρέσει να μιλάμε για το πώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει παραχωρήσει όλη την εξουσία και όλα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν τόσο τρομερό με τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Τζορτζ Μπους, σε ένα μόνο πρόσωπο που επιδιώκει να κρατηθεί στην προεδρία, και όμως τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου μας επιλέγουν να περιμένουν και να δουν αν θα σπάσει το φράγμα. Αλλά το φράγμα έχει σπάσει. Μπορούμε να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να προσευχηθούμε για ένα θαύμα τον Νοέμβριο, ή μπορούμε να πούμε την αλήθεια“, είπε σε άλλο σημείο του κειμένου που δημοσιεύτηκε στους NYT, και πρόσθεσε πως “τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών (…), οι γερουσιαστές, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι άλλοι υποψήφιοι, που κινδυνεύουν να χάσουν τον Νοέμβριο, πρέπει να ζητήσουν από αυτόν τον πρόεδρο να αποσυρθεί οικειοθελώς”.

Κλείνοντας το άρθρο του ο Τζορτζ Κλούνεϊ, χαρακτήρισε “ακατάστατη (messy)” τη δημοκρατία, τόνισε όμως πως το σύντομο διάστημα μέχρι την ημέρα των εκλογών “θα μάς έδινε την ευκαιρία να αναδείξουμε το μέλλον χωρίς τόσες αρνητικές εκστρατείες που συνοδεύουν αυτές τις γελοία μακρές και δαπανηρές προεκλογικές περιόδους. Αυτή μπορεί να είναι μια συναρπαστική περίοδος για τη δημοκρατία, όπως μόλις είδαμε με τους περίπου 200 Γάλλους υποψηφίους που έκαναν στην άκρη και ανέστειλαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες για να σώσουν τη δημοκρατία τους από την ακροδεξιά“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα