Κοινωνικό πείραμα: Πόσοι άραγε σταμάτησαν να βοηθήσουν σε αιματηρό τροχαίο;

Κοινωνικό πείραμα: Πόσοι άραγε σταμάτησαν να βοηθήσουν σε αιματηρό τροχαίο;
Πόσοι άραγε σταμάτησαν να βοηθήσουν σε αιματηρό τροχαίο pixabay

Ένα αυτοκίνητο αναποδογυρισμένο στην άκρη του δρόμου, με δύο γυναίκες γεμάτες αίματα, μέσα. Θα σταματούσες να βοηθήσεις ή θα έκανες τα στραβά μάτια;

Την ηθική των οδηγών, σκηνοθετώντας ένα αιματηρό τροχαίο ατύχημα, θέλησε να ελέγξει η αστυνομία μιας πόλης στη Γερμανία και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Οι αρχές στο Όμπερχαβελ, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, σε συνεργασία με ένα τοπικό ΜΜΕ, οργάνωσαν ένα ψεύτικο τροχαίο. Πήραν ένα αυτοκίνητο, έβαλαν μέσα δύο γυναίκες γεμάτες κόκκινη μπογιά, που έπαιζε τον ρόλο του αίματος, το αναποδογύρισαν στην άκρη ενός δρόμου και έκρυψαν επτά κάμερες για να καταγράψουν τις αντιδράσεις των οδηγών των διερχόμενων οχημάτων ενώ σταματούσαν και μιλούσαν σε όσους έκαναν πως δεν είχαν δει τίποτα.

Όπως διαπίστωσαν, η πλειονότητα των οδηγών και για την ακρίβεια το συντριπτικό 90% δεν σταμάτησε να βοηθήσει τα υποτιθέμενα θύματα. “Πολλοί οδηγοί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί δεν σταμάτησαν να βοηθήσουν” δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας Ρόμπερτ Μίλερ, σύμφωνα με την Markische Allgemeine. Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι οδηγοί γνώριζαν τη σημασία της παροχής πρώτων βοηθειών μετά από ένα ατύχημα, αλλά και πάλι δεν σταμάτησαν. Στις πιο δημοφιλείς δικαιολογίες για τον λόγο που δεν σταμάτησαν, ήταν και αυτή ότι δεν μπορούσαν να φρενάρουν γρήγορα.

Το πείραμα αυτό, το οποίο διεξήχθη κατά την Εθνική Ημέρα Οδικής Ασφάλειας, επικρίθηκε από κάποιους πολιτικούς, με την αστυνομία, ωστόσο, να το υπερασπίζεται ως απαραίτητο.

“Οι δημόσιες σχέσεις είναι μια πολύ σημαντική πτυχή για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τέτοιες καταστάσεις και να εξηγήσουμε πώς να ενεργούμε σωστά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης”, ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας που διενήργησε το πείραμα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Να σημειωθεί ότι οι οδηγοί στη Γερμανία είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όσοι δεν το πράττουν αντιμετωπίζουν επιβολή προστίμου ή φυλάκιση ενός έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα