Κολομβία: Διήμερη απεργία των δασκάλων

Κολομβία: Διήμερη απεργία των δασκάλων
Διαδηλωτές πορεύονται κατά τη διάρκεια εθνικής απεργίας στην Μπογκοτά της Κολομβίας AP

Η διήμερη απεργία πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία και τις απειλές που δέχονται σε καθημερινή βάση οι δάσκαλοι. Επιπλέον, αποτελεί προανάκρουσμα της γενικής απεργίας που προγραμματίζεται για την 25η Μαρτίου.

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα δημόσια σχολεία της Κολομβίας άρχισαν χθες Πέμπτη διήμερη απεργιακή κινητοποίηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία και τις απειλές εναντίον τους και για τις δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστών, συνδικαλιστών, ηγετών φυλών αυτοχθόνων και μελών κοινωνικών οργανώσεων, με 7 εκατομμύρια παιδιά να μένουν στα σπίτια τους.

Η απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων αποτελεί προανάκρουσμα της γενικής απεργίας που προγραμματίζεται για την 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων που άρχισαν στα τέλη του 2019 εναντίον της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντούκε, στις οποίες πρωτοστατούν συνδικάτα και φοιτητικές οργανώσεις.

Η συνομοσπονδία εργαζομένων στην εκπαίδευση στην Κολομβία (FECODE), η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων στη λατινοαμερικάνικη χώρα, σημείωσε ότι 300.000 εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην απεργία.

Ο επικεφαλής της FECODE, ο Νέλσον Αλαρκόν, υπογράμμισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «οι δάσκαλοί μας συνεχίζουν να δέχονται απειλές και να υφίστανται επιθέσεις». Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής φέτος, ένας εκπαιδευτικός έχει δολοφονηθεί και άλλοι 240 έχουν δεχθεί απειλές.

Κατά τον Αλαρκόν, παρά την κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση του Ντούκε επιδεικνύει «νωθρότητα» και «δεν λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τις ζωές» των δασκάλων, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Μπογοτά.

Οι δάσκαλοι, που κατέβηκαν σε πορείες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας των Άνδεων, κατήγγειλαν επίσης τις δολοφονίες και τις απειλές σε βάρος υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ηγετών φυλών αυτοχθόνων, συνδικαλιστών και μελών άλλων κοινωνικών οργανώσεων.

Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν ακόμη η κυβέρνηση να τιμήσει τις συμφωνίες για τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψής τους και για την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τις δολοφονίες κυρίως σε αποστάτες της αφοπλισθείσας και αυτοδιαλυθείσας το 2016 πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), σε μέλη της επισήμως τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και σε μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που επιδίδονται κατά κύριο λόγο σε διακίνηση ναρκωτικών.

Η υπουργός Παιδείας Μαρία Βικτόρια Ανγκούλο διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα των δασκάλων, μεταθέτοντας τους δασκάλους που δέχθηκαν απειλές από τις περιοχές που δεν θεωρούνται ασφαλείς.

Σύμφωνα με το Indepaz, ινστιτούτο μελετών το οποίο επικεντρώνεται στις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης στην Κολομβία, τουλάχιστον 51 ακτιβιστές, συνδικαλιστές, αυτόχθονες, μέλη κοινωνικών οργανώσεων κ.ά. έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία φέτος. Το 2019, κατά την ίδια πηγή, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 253.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα