Κολομβία: Τουλάχιστον 78 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν το 2021

Κολομβία: Τουλάχιστον 78 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν το 2021
Διαμαρτυρία στην Κολομβία AP

Για δυο χρόνια στη σειρά, το 2019 και το 2020, η χώρα των Άνδεων χαρακτηριζόταν η πιο επικίνδυνη στον κόσμο για τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος από τη ΜΚΟ Global Witness.

Τουλάχιστον 78 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν στην Κολομβία μέσα στο 2021, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία επαλήθευσης δεκάδων ακόμη τέτοιων υποθέσεων.

Η βία εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολόγων, καθώς και ανθρώπων που πρόβαλαν διεκδικήσεις κοινοτήτων – ακτιβιστών που αποκαλούνται γενικά κοινωνικοί ηγέτες στην Κολομβία – έχει μετατραπεί σε μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε, η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο και παροτρύνσεις να κάνει περισσότερα για να ανακοπεί αυτή η επιδημία φόνων.

Οι κολομβιανές αρχές λένε πως οι δολοφονίες διαπράττονται από διάφορες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα: τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα, αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, καθώς και συμμορίες κακοποιών, που σε πολλές περιπτώσεις σχηματίστηκαν από πρώην μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Οι ένοπλες ομάδες αυτές συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών και δικτύων διακίνησης ναρκωτικών, όπως και των παράνομων μεταλλείων, ειδικά χρυσού, και βγάζουν από τη μέση όποιον μπει στον δρόμο τους, λέει η Μπογοτά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διευκρίνισε πως έλαβε 202 αναφορές για δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία μέσα στο 2021. Μπόρεσε να επαληθεύσει 78, συνεχίζει να προσπαθεί να επιβεβαιώσει άλλες 39 τέτοιες υποθέσεις, ενώ σε 85 δεν μπόρεσε να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε τον Μάρτιο του 2021, η Αρμοστεία μίλαγε για 53 δολοφονίες υπερασπιστών ανθρωπίνων ή κοινωνικών δικαιωμάτων το 2020, προσθέτοντας πως βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία επαλήθευσης άλλων περίπου 80. Από αυτές, μπόρεσε να επαληθεύσει ακόμη 41, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβεβαιωμένες δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία το 2020 ανήλθαν σε τουλάχιστον 94, δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το κολομβιανό ινστιτούτο INDEPAZ από τη δική του πλευρά μετρά 171 κοινωνικούς ηγέτες που δολοφονήθηκαν πέρυσι. Ενώ η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) τόνισε στην ετήσια έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη, ότι έχουν δολοφονηθεί κάπου 500 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος της Λατινικής Αμερικής από το 2016.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κολομβία είναι επίσης διαβόητη εξαιτίας του πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος ή δικαιωμάτων εργατών γης. Για δυο χρόνια στη σειρά, το 2019 και το 2020, η χώρα των Άνδεων χαρακτηριζόταν η πιο επικίνδυνη στον κόσμο για τους ακτιβιστές αυτούς από τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα