Κομισιόν: Αιφνιδιαστική παραίτηση Μπρετόν με αιχμές για φον ντερ Λάιεν

Διαβάζεται σε 4'
O Thierry Breton
O Thierry Breton AP Photo/Virginia Mayo, File

Ο Γάλλος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατηγορεί την Φον ντερ Λάιεν ότι τον αποκήρυξε, με αντάλλαγμα ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία.

Ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε σήμερα μέσω του «Χ», ότι παραιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι ότι τον υπονομεύει, βάζοντας τέλος στη θητεία του στις Βρυξέλλες και προκαλώντας αναταραχή στη μεταβίβαση εξουσίας της ΕΕ.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μου στο Σώμα, τις υπηρεσίες της Επιτροπής, τους ευρωβουλευτές, τα κράτη-μέλη και την ομάδα μου. Μαζί, εργαστήκαμε ακούραστα για να προωθήσουμε μια φιλόδοξη ατζέντα της ΕΕ. Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον», αναφέρει ο Τ. Μπρετόν στο «Χ», επισυνάπτοντας παράλληλα την επιστολή παραίτησής του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Τ. Μπρετόν τονίζει ότι στις 25 Ιουλίου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον διόρισε ως τον επίσημο υποψήφιο της Γαλλίας για μια δεύτερη θητεία στο Σώμα των Επιτρόπων. Προσθέτει, ωστόσο, ότι πριν από λίγες ημέρες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του – «για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν είχατε συζητήσει απευθείας μαζί μου». Ως αντάλλαγμα – «πολιτικό συμβιβασμό» για την απόσυρση του ονόματός μου, η Φον ντερ Λάιεν προσέφερε «ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία» και τώρα θα προταθεί ένας άλλος υποψήφιος, αναφέρει ο Τ. Μπρετόν.

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων – περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης – πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα. Ως εκ τούτου, παραιτούμαι από τη θέση μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου, με άμεση ισχύ», καταλήγει στην επιστολή του ο Τ. Μπρετόν.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια εκρηκτική και απροσδόκητη εξέλιξη στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω εθνικών πολιτικών και της προσπάθειας της φον ντερ Λάιεν να σχηματίσει ένα Κολέγιο Επιτρόπων με ισόρροπη εκπροσώπηση φύλων. Μέχρι στιγμής, χώρες όπως η Σλοβενία και η Ρουμανία έχουν αποσύρει ανδρικούς υποψηφίους υπό πίεση από την φον ντερ Λάιεν, αντικαθιστώντας τους με γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Τ. Μπρετόν με την Πρόεδρο της Επιτροπής ήταν συχνά συγκρουσιακές, με τον πρώτο μάλιστα να αφήνει ανοιχτά υπονοούμενα κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να παρουσιάσει αύριο το πρωί στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τη νέα ομάδα των Ευρωπαίων Επιτρόπων και των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο με την αποχώρηση του Τ. Μπρετόν, η Γαλλία θα πρέπει να προτείνει ένα νέο Επίτροπο και ως εκ τούτου είναι πιθανό να αναβληθεί εκ νέου η παρουσίαση του νέου Σώματος των Επιτρόπων, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Γάλλος επίτροπος είχε νωρίτερα προαναγγείλει την παραίτησή του με μια αινιγματική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ θα αντικαταστήσει τον Τιερί Μπρετόν ως υποψήφιος της Γαλλίας

Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, θα αντικαταστήσει τον Τιερί Μπρετόν ως υποψήφιος της Γαλλίας για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ανακοίνωσε το Ελιζέ σε δήλωσή του.

Ο Σεζουρνέ, που διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών τον Ιανουάριο, είναι στενός σύμμαχος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μακροχρόνιο μέλος του κόμματος.

Στη δήλωσή της, η Γαλλική Προεδρία ανέφερε ότι ο Σεζουρνέ έχει «όλα τα απαιτούμενα κριτήρια» για τη θέση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα