Κομισιόν: SOS λόγω συγκρούσεων και κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Διαβάζεται σε 5'
Κομισιόν: SOS λόγω συγκρούσεων και κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
ISTOCK

Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες λόγω συγκρούσεων και κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Χθες, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διατύπωσε εισαγωγικές παρατηρήσεις στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνδιοργάνωσε μαζί με τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό την εκδήλωση «Καινοτομία για ένα βιώσιμο μέλλον: Συνεργασία για τη βιομηχανική ανάπτυξη και την απανθρακοποίηση». Διαβάστε τις δηλώσεις της και στις δύο εκδηλώσεις εδώ και εδώ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ εκφώνησε ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την Ουκρανία. Διαβάστε την ομιλία του εδώ, καθώς και τις δηλώσεις του στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση εδώ.

Η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν ανακοίνωσε νέα δέσμη χρηματοδότησης ύψους 146 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της στήριξης της ΕΕ προς τον λαό του Αφγανιστάν, ιδίως τις γυναίκες και τα κορίτσια, τις βασικές υπηρεσίες και τα μέσα βιοπορισμού του. Στην παράλληλη εκδήλωση «Επενδύοντας στο μέλλον: Αποδέσμευση βιώσιμης χρηματοδότησης για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία», παρουσίασε έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό ύψους 100 εκατ. δολαρίων, ο οποίος αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, για να βοηθήσει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) να διασφαλίσει ότι περισσότερες γυναίκες και κορίτσια μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα αντισυλληπτικά και σε φάρμακα για τη μητρική υγεία. Διαβάστε την ομιλία της στην εν λόγω εκδήλωση εδώ, καθώς και την εναρκτήρια ομιλία της σε πάνελ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών εδώ.

Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου μίλησε για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και για την αντιμικροβιακή επιστασία κατά τη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου με θέμα «Έλεγχος και πρόληψη των λοιμώξεων και Αντιμικροβιακή Επιστασία: Από την πολιτική έως την εφαρμογή στο σημείο της περίθαλψης». Διαβάστε την πλήρη ομιλία της εδώ. Συμμετείχε επίσης σε δείπνο υψηλού επιπέδου που συνδιοργανώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με θέμα «Ο δρόμος από τη Νέα Υόρκη στη Τζέντα» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παγκόσμια πρόκληση της μικροβιακής αντοχής. Η Επίτροπος κ. Κάντρι Σίμσον συνδιοργάνωσε τον διάλογο υψηλού επιπέδου για την ενεργειακή μετάβαση από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), καλώντας τις χώρες να μετατρέψουν άμεσα τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην COP28 στον τομέα της ενέργειας σε συγκεκριμένες πολιτικές. Ο Επίτροπος κ. Βόπκε Χούκστρα μίλησε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Φόρουμ του Bloomberg με θέμα «Αγορές ανθρακούχων εκπομπών».

Σήμερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G20, την οποία συγκάλεσε η Βραζιλία. Η ομιλία του Ύπατου Εκπροσώπου θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS στις 18:00 ώρα Ελλάδος/Κύπρου (11:00 π.μ. τοπική ώρα).

Η ΕΕ θα φέρει στο επίκεντρο το Σουδάν με δύο εκδηλώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί διά της βίας λόγω επισιτιστικής ανασφάλειας ή ακόμη και λιμού. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα συνδιοργανώσει, από κοινού με τη Γερμανία και τη Γαλλία, την υπουργική σύνοδο «Ενωμένοι για την Ειρήνη στο Σουδάν», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη άμεσης και βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και της θέσπισης μηχανισμών παρακολούθησης που θα ενθαρρύνουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς, από κοινού με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Αίγυπτο και την Αφρικανική Ένωση, θα διοργανώσει τη σύνοδο με τίτλο «Το κόστος της αδράνειας», όπου θα απευθυνθεί επείγουσα έκκληση για κινητοποίηση στήριξης για μια ισχυρή ανθρωπιστική αντίδραση στο Σουδάν και τις γειτονικές του χώρες.

Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου θα συμμετάσχει σε παράλληλη εκδήλωση για την προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών με σκοπό την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καθώς και στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου «Μικροβιακή αντοχή και πέραν αυτής». Θα παραστεί επίσης στο γεύμα στρογγυλής τραπέζης των πρώτων κυριών στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου κορυφής της Concordia 2024, εστιάζοντας στις προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Η δύναμη της πρόληψης: Στρατηγικές για τον καθολικό εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)» στο Foreign Policy Health Forum.

Ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς θα διοργανώσει επίσης, από κοινού με το Βέλγιο, εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την αποκατάσταση του κεντρικού ρόλου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στις σημερινές ένοπλες συγκρούσεις.

Η Επίτροπος κ. Σίμσον θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στην υπουργική συνάντηση διαβούλευσης με τον Καναδά και τη Νορβηγία σχετικά με τη συνθήκη κατά της ρύπανσης από πλαστικά.

Ο Επίτροπος κ. Χούκστρα θα εκφωνήσει ομιλία εξ ονόματος της ΕΕ στη σύνοδο ολομέλειας υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ «Αντιμετώπιση των υπαρξιακών απειλών που οφείλονται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», η οποία θα είναι διαθέσιμη στο EbS γύρω στις 19:30 ώρα Ελλάδος/Κύπρου (12:30 τοπική ώρα). Θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνεται από το Bloomberg με θέμα «Η στρατηγική της Ευρώπης για μηδενικές καθαρές εκπομπές — Υλοποίηση της κλιματικής φιλοδοξίας και ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας», καθώς και σε ένα πάνελ υψηλού επιπέδου με θέμα «Παγκόσμιες εισφορές αλληλεγγύης και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα