Κομισιόν: “Σχέδιο δράσης” 10 σημείων για την κατάσταση στη Λαμπεντούζα

Κομισιόν: “Σχέδιο δράσης” 10 σημείων για την κατάσταση στη Λαμπεντούζα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP

Στη Λαμπεντούζα βρέθηκε το πρωί της Κυριακής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από όπου παρουσίασε ένα "σχέδιο δράσης" 10 σημείων λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών αφίξεων στη Λαμπεντούζα.

Το κέντρο υποδοχής προσφύγων και την προβλήτα του λιμανιού της Λαμπεντούζα επισκέφθηκαν το πρωί της Κυριακής (17/9) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από κάλεσμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Η επίσκεψη αυτή βρέθηκε ενώπιον αντιδράσεων, καθώς, ομάδα πολιτών σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή των Μελόνι και φον ντερ Λάιεν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «κάνουμε ότι είναι δυνατόν».

Σχεδόν 126.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2022. Στο νησί της Λαμπεντούζα σημειώθηκε πρόσφατα κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έφτασαν με βάρκα, με περισσότερους από 7.000 να αποβιβάζονται αυτή την εβδομάδα, περισσότεροι από τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού.

Μετά την επίσκεψη στο κέντρο, η φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε ένα “σχέδιο δράσης” 10 σημείων μετά την αύξηση αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία, όπου οι περισσότεροι μετανάστες φθάνουν με βάρκες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

“Η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, είμαστε μαζί σε αυτό”, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μελόνι. “Μπορείτε να βασίζεστε στην ΕΕ”, πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση της Frontex για τον εντοπισμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία και τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Η Frontex θα ενισχύσει επίσης τη θαλάσσια και εναέρια επιτήρηση των μεταναστευτικών σκαφών και θα βοηθήσει στην πάταξη των διακινητών, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι έχει ήδη μιλήσει με αρκετούς ηγέτες της ΕΕ για το σχέδιο και είναι βέβαιη για την υποστήριξή τους.

Υποσχέθηκε να επιταχύνει την προμήθεια εξοπλισμού στην ακτοφυλακή της Τυνησίας, που αποτελεί σήμερα το κύριο σημείο αναχώρησης των θαλάσσιων μεταναστών, και να επιταχύνει τη μεταφορά κεφαλαίων στην Τύνιδα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήφθη τον Ιούλιο με στόχο τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης να αυξήσει την πρόσβαση των μεταναστών σε νόμιμες οδούς, λέγοντας ότι “όσο καλύτερα είμαστε με τη νόμιμη μετανάστευση τόσο πιο αυστηροί μπορούμε να είμαστε με την παράνομη μετανάστευση”, ενώ δεσμεύτηκε για μια διαρκή μάχη κατά των διακινητών.

Η αύξηση των αφίξεων μεταναστών αποτελεί σημαντικό πολιτικό πονοκέφαλο για τη Μελόνι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και έχει καταστήσει την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ακρογωνιαίο λίθο της ανόδου της στην εξουσία.

Επανέλαβε την Κυριακή ότι η σωστή προσέγγιση είναι να εμποδίσουμε την αναχώρηση των ανθρώπων για την Ευρώπη και όχι να αναδιανείμουμε τους μετανάστες σε όλο το μπλοκ.

Τη Δευτέρα το υπουργικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων κέντρων κράτησης και επαναπροώθησης και της παράτασης του μέγιστου χρόνου κράτησης των μεταναστών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα