Κομμάτι ρωσικού πυραύλου μπήκε ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης
Ο νέος κινητήρας προώθησης πυραύλων που ήθελαν να δοκιμάσουν οι Ρώσοι, εκτοξεύτηκε μεν, από το διαστημικό σταθμό στις 27/12, αλλά αντί να καταλήξει σε ωκεανό μετά την εκτόξευση μπήκε στην τροχιά της γης. Τι σημαίνει αυτό.
- 07 Ιανουαρίου 2022 10:37
To Μatrix Resurrections ήταν η τελευταία αφορμή που προσφέρθηκε στους σινεφίλ -και όχι μόνο-, για να θυμηθούμε πως όλες οι ταινίες είναι βγαλμένες από τη ζωή. Ακόμα και αν αρχικά το περιεχόμενο τους μας φαίνεται sci-fi.
Πριν ένα χρόνο εμφανίστηκε στην πλατφόρμα του Netflix η ταινία με τίτλο “Space Sweepers” και θέμα μια ομάδα ανθρώπων που καθάριζαν το διάστημα, από τα σκουπίδια (βλ. διαστημικά συντρίμμια). Στη συνέχεια τα πουλούσαν και έτσι ζούσαν. Δηλαδή, τους ανενεργούς δορυφόρους και άλλα στοιχεία, που όταν ξεκίνησαν το ταξίδι από τη γη είχαν συγκεκριμένο προορισμό, αλλά από ένα σημείο και μετά αχρηστεύτηκαν.
Το φανταστικό κομμάτι της ταινίας που έγινε έγινε το πρώτο space blockbuster της Κορέας αφορούσε το γεγονός ότι η γη πια ήταν μη κατοικήσιμη και ότι ιδιωτική εταιρία είχε δημιουργήσει ‘σπίτι’ για όσους είχαν επιβιώσει, το οποίο μιμούνταν το οικοσύστημα της γης. Προφανώς και σε αυτό δεν είχαν πρόσβαση όλοι -αλλά μόνο η ελίτ.
Πάμε τώρα, και στο εδώ και τώρα.
Για να κάνουμε μια πολύ σύνθετη ιστορία, πιο απλή το Μάιο του 2021 ο κινητήρας προώθησης (booster) του κινεζικού Long March 5B (32 μέτρα, με βάρος 23 τόνους) μπήκε στην τροχιά της γης δέκα ημέρες μετά την εκτόξευση του από το νέο διαστημικό σταθμό της Κίνας. Το κομμάτι αυτό δεν έπεσε στον ωκεανό μετά την εκτόξευση (όπως συμβαίνει με τα περισσότερα boosters πρώτου σταδίου ανόδου στις περισσότερες εκτοξεύσεις), αλλά έγινε διαστημικό σκουπίδι.
Οι Κινέζοι είχαν σχεδιάσει αυτήν την εξέλιξη (επίτηδες άφησαν το εν λόγω κομμάτι σε χαμηλή τροχιά). Οι Ρώσοι όσοι.
Ο αστρονόμος και δορυφορικός ιχνηλάτης, Jonathan McDowell (εργάζεται στο Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian Center) ενημέρωσε πριν λίγες ώρες, μέσω Twitter, πως κομμάτι (10 μέτρων) του μεγάλου βάρους ρωσικού πυραύλου Angara A5 μπήκε “με ανεξέλεγκτο τρόπο” στην ατμόσφαιρα της γης, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό”. Για την ακρίβεια, στο κενό τμήμα της θάλασσας που υπάρχει ανατολικά της Γαλλικής Πολυνησίας.
Ο McDowell είπε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί πού προσγειώθηκαν τα συντρίμμια και ότι ο στόχος ήταν να μείνει για χιλιάδες χρόνια σε τροχιά -όχι να επιστρέψει. Ξεκαθάρισε ότι “οποιαδήποτε ζημιά, κατά την προσγείωση, θα είναι μικρή -αφού το μεγαλύτερο μέρος θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ενδεχομένως να καταστρέψει τη σκεπή κάποιου άτυχου. Δεν θα εξαφανιστεί η ανθρωπότητα”.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Διαστημικών Συντριμμιών (European Space Agency’s Space Debris Office) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Holger Krag ειδοποιούσε ότι ο ρωσικός πύραυλος ταξίδευε με 7.5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, με το σημείο επιστροφής στην ατμόσφαιρα της γης να είναι μεταξύ 63 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού.
Πρόσθεσε ότι “ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν πρέπει να αγνοηθεί”, ενημερώνοντας πως κατά μέσο όρο 100 με 200 τόνοι διαστημικών σκουπιδιών μπαίνουν ξανά στην ατμόσφαιρα της γης, με ανεξέλεγκτο τρόπο, κάθε χρόνο. Έχει καταγραφεί μια προσγείωση συντριμμιού σε άνθρωπο, την Lottie Williams, στο Texas, το 1997. Έζησε για να πει τι της συνέβη.
Το Live Science έγραψε ότι η δοκιμαστική πτήση του πυραύλου (για τη νέα ρουκέτα πρώτου σταδίου ανόδου -;ή κινητήρας προώθησης- που ονομάστηκε Persei) ξεκίνησε στις 27/12. Ο Persei είχε εικονικό ωφέλιμο φορτίο και “έσκαψε το λάκκο του, αποτυγχάνοντας να επιτύχει την επανεκκίνηση, όπως είχε προγραμματιστεί από το κάψιμο δεύτερου κινητήρα που θα το έστελνε από τη χαμηλή τροχιά της Γης σε μια πολύ υψηλότερη θέση”.
Κατά την εκτόξευση του ο Persei ζύγιζε 21.5 τόνους, με το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους να αντιστοιχεί στο προωθητικό. Καύσιμο που πιθανότατα εξαερώθηκε, κατά την παραμονή του σε τροχιά, εξ ου και έπεσε το κομμάτι βάρους 3.5 τόνων στη γη -κατά την αναφορά του Anatoly Zak του RussianSpaceWeb.com. Ο ίδιος είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του πυραύλου “σχεδόν σίγουρα’ κάηκε στην ατμόσφαιρα της γης. Το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο -επίσημο- σχόλιο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις