Κονγκό: 12 νεκροί από διαρροή τοξικών σε ορυχείο διαμαντιών

Κονγκό: 12 νεκροί από διαρροή τοξικών σε ορυχείο διαμαντιών
twitter/@Evebazaiba

Θανατηφόρα διαρροή από ορυχείο σκότωσε τουλάχιστον 12, ενώ προκάλεσε τη δηλητηρίαση πολλών ακόμη κατοίκων του Κονγκό.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κονγκό, από διαρροή τοξικών στο ορυχείο διαμαντιών ‘Catoca’ στη γειτονική Ανγκόλα, η οποία εξαπλώθηκε σε ποταμό. Από τη δηλητηριώδη διαρροή περίπου 4.500 άνθρωποι αρρώστησαν και 12 πέθαναν, σύμφωνα με δηλώσεις υπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Η διαρροή μόλυνε επίσης, τεράστιο αριθμό ψαριών, πολλά από τα οποία έφαγαν οι κάτοικοι στην περιοχή, όπως ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος, Eve Bazaiba.

Όπως αναφέρει το BBC, το Κονγκό πρόκειται να ζητήσει αποζημίωση από τους ιδιοκτήτες του ορυχείου, το ποσό της οποίας όπως δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, θα ορισθεί σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε περιπτώσεις “αποζημίωσης από μόλυνση”.

Η υπουργός περιβάλλοντος, είπε ότι “είναι θετικό που τόσο η κυβέρνηση από την Ανγκόλα όσο και οι ιδιοκτήτες του ορυχείου αναγνώρισαν αυτό που είχε συμβεί”.


Το ορυχείο ‘Catoca’ ανήκει από κοινού τόσο στη κρατική εταιρεία διαμαντιών ‘Endiama’ της Ανγκόλα όσο και στη ρωσική ‘Alrosa’. Σε ανακοίνωσή του το ορυχείο, ενημέρωσε πως η διαρροή έχει πλέον σφραγιστεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το συγκεκριμένο ορυχείο παράγει το περίπου το 75% των διαμαντιών στην περιοχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα