Κονγκό: Εκεί που οι γυναίκες κρύβουν τον βιασμό τους για να παντρευτούν
Το Κονγκό είναι πλέον η χώρα με τους περισσότερο εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους στην Αφρική. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει λόγο για μαζικούς τάφους και εκτεταμένη κακοποίηση αμάχων με τις γυναίκες και τα κορίτσια να ανήκουν όπως πάντα στους πιο ευάλωτους.
- 15 Ιουνίου 2018 17:11
Η Kapinda*, χήρα με τρία κορίτσια μεταξύ 12 και 18 ετών, όταν είδε το σπίτι της να περικυκλώνεται από τους στρατιώτες στο Ανατολικό Κασάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προσπάθησε να πείσει τα παιδιά της να φύγουν τρέχοντας. Τρεις ώρας μακριά από το σπίτι τους υπήρχε ένα καταφύγιο ανάμεσα στους θάμνους.
«Όταν ήρθαν οι στρατιώτες όλοι έτρεχαν προς τους θάμνους. Έλεγα στα κορίτσια ότι πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο αλλά εκείνες πίστευαν ότι το σπίτι θα ήταν πιο ασφαλές καταφύγιο. Είχαμε αρχίσει να ακούμε πυροβολισμούς, όταν αποφάσισα να τις αφήσω σπίτι και να τρέξω έξω μαζί με τους υπόλοιπους του χωριού».
Τον Δεκέμβριο του 2016, η επαρχία Κασάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μετατράπηκε από μία ειρηνική περιοχή σε πεδίο μάχης. Μία διαφωνία για το ποιος θα αναλάμβανε την εξουσία στην περιοχή, έφερε τους στρατιώτες της κυβέρνησης να μάχονται με αντάρτες μέσα στις πόλεις και τα χωριά.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2017, οι συγκρούσεις διπλασίασαν τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων, οι οποίοι έφτασαν τα 3.8 εκατομμύρια. Το Κονγκό είναι πλέον η χώρα με τους περισσότερο εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους στην Αφρική. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει λόγο για μαζικούς τάφους και εκτεταμένη κακοποίηση αμάχων με τις γυναίκες και τα κορίτσια να ανήκουν όπως πάντα στους πιο ευάλωτους.
Μέσα στα μεγάλα νούμερα, οι ιστορίες που εξιστορούν οι ίδιο εκτοπισμένοι είναι μικρές τραγωδίες. Μία από αυτές, η ιστορία της Kapinda, που μέχρι σήμερα αναγκάζεται να κρύψει τον βιασμό των τριών κοριτσιών της για να μην στιγματιστούν περαιτέρω.
Δύο μέρες μετά τα γεγονότα, η μητέρα επανασυνδέθηκε με τα τρία κορίτσια. Οι κόρες της ήταν σε σοκ και έκλαιγαν ασταμάτητα. «Τις ρωτούσα τι έγινε και μου έλεγαν ότι οι στρατιώτες προσπάθησαν να βιάσουν τη μεγάλη μου κόρη αλλά δεν τα κατάφεραν. Όταν τις ρωτάω αν τις βίασαν κλαίνε και οι τρεις και το αρνούνται. Δεν θέλουν να μιλήσουν για αυτό.
Από εκείνη την ημέρα η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει πολύ. Σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά μας μια ανύπαντρη γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύψει ότι είχε επαφή με κάποιον άντρα και κανείς άντρας δεν θα θέλει να παντρευτεί τις κόρες μου αν ξέρει ότι τις έχουν βιάσει ή ότι δεν είναι παρθένες. Μέχρι σήμερα οι κόρες μου δεν έχουν πει ούτε καν σε μένα την ίδια αν βιάστηκαν».
Οι στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό χρησιμοποίησαν τον βιασμό των γυναικών και των κοριτσιών ως τιμωρία. Η Kapinda, όπως και άλλες γυναίκες της κοινότητάς της, εκπαιδεύτηκε από την ActionAid σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης για να καταφέρει να προσφέρει την υποστήριξη που τόσο είχαν ανάγκη οι κόρες της.
H οργάνωση, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει βοηθήσει τους εκτοπισμένους στο Ανατολικό Κασάι παρέχοντας τρόφιμα, ρούχα, μετρητά αλλά και εκπαίδευση για θέματα σεξουαλικής βίας. Σε όλη την περιοχή, έχει υποστηρίξει 26.450 άτομα με το 70% να είναι γυναίκες.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στην περιοχή πατώντας ΕΔΩ.
*To όνομα έχει αλλαχθεί.